Kiezen van het juiste vloerkleed in je interieur | Hoe doe je dat?

Kiezen van het juiste vloerkleed in je interieur | Hoe doe je dat?

Een vloerkleed kan sfeer toevoegen aan je interieur. Het kan een aanvulling zijn en je kunt hem af en toe veranderen. Daarnaast geeft een vloerkleed een gevoel van warmte. Hoe meer textuur en samenhang, hoe fijner je interieur als geheel oogt. In dit artikel geef ik je tips voor het kiezen van het juiste vloerkleed in je interieur.

Kiezen van het juiste vloerkleed in je interieur | Hoe doe je dat?

Je wil heel graag een mooi kleed kopen, maar hebt geen idee waar te beginnen. Ga je voor een effen kleur of juist voor een print. Of voor hoogpolig? Of juist voor laagpolig. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de afmeting en positionering van het kleed. Ik geef je hieronder tips voor het kiezen van het juiste vloerkleed in je interieur.

Het juiste formaat vloerkleed

Het bepalen van de juiste grootte van het vloerkleed is een van de belangrijkste stappen bij het kiezen van een vloerkleed. Ga niet alleen af op een mooi patroon. In de winkel liggen vloerkleden vaak in een grote ruimte. Bij thuiskomst kan de afmeting nog wel eens tegenvallen.

Is je vloerkleed te groot? Dan kan het overweldigend aanvoelen in je interieur. Is het vloerkleed te klein? Dan zal het er misplaatst uitzien. Als het te groot is, kan het de kamer overweldigen.

Er zijn een paar richtlijnen die je kunt volgen om de juiste maat te bepalen. Bepaal allereerst de plek waar het vloerkleed komt te liggen en ook de grootte die mooi is. Je kunt gaan voor een standaardafmeting zoals:

– 170 cm x 240 cm
-250 cm x 350 cm.

Wil je zeker weten dat jouw gekozen afmeting past in de ruimte? Plak dan met tape de grootte van het vloerkleed af op de vloer. Zo kun je gemakkelijk zien of het vloerkleed qua afmeting past.

Bepaal de juiste style & kleur

De style van een vloerkleed is erg belangrijk. Zo wil je graag dat het vloerkleed de rest van je interieurstyle aanvult. Kijk goed naar het kleurenpalet en de decoratieve accenten bij het kiezen van een vloerkleed. Ook de materialen waar een vloerkleed van gemaakt is kunnen bijdragen aan een bepaalde style.

Bijvoorbeeld een Jutte kleed past het beste bij een interieur style met natuurlijke tinten. Ga je voor bijvoorbeeld een oosters vloerkleed met print? Dat kan weer heel mooi staan in een strak afgestijld huis met weinig decoratie, of juist in een interieur met veel oosterse invloeden en grote meubels.

Wil je gaan voor een vloerkleed met een print? Een vloerkleed met print staat over het algemeen mooier in een grote ruimte met minimalistische decoratie. Een effen vloerkleed staat weer prachtig in een drukke kamer die wat kleiner oogt. Als je dit weet, ga je zeker voor het juiste vloerkleed in je interieur.

Het juiste materiaal

Het materiaal van het vloerkleed is ook belangrijk bij het kiezen van het juiste vloerkleed voor je interieur. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder heb ik een aantal veelvoorkomende materialen op een rijtje gezet.

Wol: Wol is een duurzaam materiaal dat van nature vuilafstotend is en zacht aanvoelt. Het kan echter duurder zijn dan andere materialen en kan minder geschikt zijn voor huishoudens met huisdieren.

Synthetisch: Synthetische vloerkleden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals polyester en nylon. Ze zijn vaak goedkoper dan andere materialen en zijn gemakkelijker schoon te maken. Ze zijn echter minder duurzaam dan wol en kunnen sneller slijten.

Natuurlijk: Natuurlijke vloerkleden zijn gemaakt van materialen zoals jute, bamboe en sisal. Ze zijn duurzaam en hebben een natuurlijke uitstraling, maar kunnen minder zacht zijn dan andere materialen en kunnen gevoelig zijn voor vlekken en slijtage.

Katoen: Katoenen vloerkleden zijn betaalbaar en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn echter minder duurzaam dan andere materialen en kunnen sneller slijten.

Hou bij het kiezen van het materiaal ook rekening met mogelijke huisdieren. Zo kan bijvoorbeeld een wollen tapijt, veel bekijks trekken van huisdieren. Zeker als de geur van het oude dier er nog niet uit is.

Bepaal de juiste textuur

Naast de kleur, patroon en materiaal is de textuur van het vloerkleed ook belangrijk bij het kiezen van het juiste vloerkleed voor je interieur. Textuur kan helpen om een kamer visueel interessanter te maken en kan ook bijdragen aan de sfeer en het gevoel van de kamer.

Een vloerkleed met een lage pool heeft bijvoorbeeld een gladde en strakke textuur, terwijl een hoogpolig vloerkleed een pluizige en zachte textuur heeft. Een vloerkleed met een patroon kan ook een textuur hebben die voelbaar is als je eroverheen loopt.

Functie van de kamer

Bij het kiezen van het juiste vloerkleed in je interieur, is het ook belangrijk om rekening te houden met de functie van de kamer. Is het een drukke kamer, zoals een woonkamer, waar veel wordt gelopen en gezeten? Of is het een rustige kamer, zoals een slaapkamer, babykamer of studeerkamer?

In een drukke kamer kan het beter zijn om te kiezen voor een vloerkleed van duurzame materialen en met een lage pool om slijtage en vlekken te voorkomen. In een rustige kamer kan een vloerkleed met een zachtere textuur en een hogere pool juist bijdragen aan het comfort en de sfeer van de kamer.

Positionering vloerkleed

Heb je het juiste vloerkleed in je interieur gevonden? Denk dan na hoe je het wilt positioneren. Wil je het juist los van je meubels leggen? Benadrukt grootte van een ruimte en strakke lijnen. Of zet je bijvoorbeeld meubels over het vloerkleed heen, om meer eenheid te creëren.

Een vloerkleed is niet alleen geschikt voor in de woonkamer, maar kan ook erg mooi zijn in de hal, de slaapkamer, kinderkamer en de badkamer.

Door het volgen van bovenstaande stappen, bepaal jij de juiste grootte, kleur, patroon, materiaal en textuur van het vloerkleed. En houdt je rekening met de functie van de kamer en de rest van het interieur. Met deze tips kun je het juiste vloerkleed uitkiezen, dat perfect past bij jouw interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: