Ik ontdekte de lekkerste Marokkaanse recepten voor de hele familie in ‘Shoukran’ van Abdel Alaoui en geniet iedere dag samen met mijn familie van kleurrijke en smaakvolle gerechten. Omdat ik als niet Marokkaanse, zo enthousiast ben over dit kookboek, neem ik je mee in deze Shoukran review.
Shoukran
Chef Abdel Alaoui neemt je in ‘Shoukran’ mee op een culinaire reis door zijn familiegeschiedenis en geeft traditionele gerechten een moderne twist. Met honderd recepten zet je een heerlijk Marokkaans feestmaal op tafel waarvoor iedereen je zal bedanken. Ontdek de allerbeste couscous, huisgemaakte falafel, een smakelijke meiraapdip of een selectie knapperige bricksen en sluit af met cheesecake met oranjebloesemwater. Shoukran!
Bedankt
De titel “Shoukran” betekent “bedankt” in het Arabisch. Deze titel koos Abdel om zijn moeder te bedanken. Zij heeft hem de liefde voor koken bijgebracht vanaf jongs af aan.
De komende periode als Ramadan wordt gehouden en ter afsluiting het Suikerfeest (Eid-al-fitr) staat helemaal in het teken van gezond en lekker eten tijdens de Iftar. En natuurlijk ook dankbaarheid. Dit maakt Shoukran’ het perfecte cadeau voor tijdens de ramadan of het suikerfeest te geven.
Marokkaanse keuken
De Marokkaanse keuken is een van de meest diverse en smaakvolle keukens ter wereld. Het is een combinatie van Noord-Afrikaanse, Arabische, Berberse en mediterrane invloeden, wat resulteert in een unieke mix van smaken, kruiden en specerijen.
Een van de bekendste gerechten uit de Marokkaanse keuken is couscous. En natuurlijk heeft Abdel Alaoui hier een heerlijk recept voor in zijn boek staan. Dit gerecht bestaat uit kleine korrels gemaakt van durumtarwe die worden gestoomd en vervolgens worden geserveerd met verschillende soorten groenten, vlees en/of vis.
Een ander populair gerecht is het Tajine gerecht, . Dit gerecht bestaat uit een combinatie van vlees, groenten en specerijen die langzaam worden gestoofd, waardoor alle smaken goed kunnen mengen.
Ingrediënten
Wil je actief aan de slag met de recepten? Zorg dan wel dat je kruiden die veel in de Marokkaanse keuken gebruikt worden in huis hebt, zoals kaneel, gember, komijn, saffraan en koriander. Om je te helpen beschrijft Abdel vooraan in het boek zijn favoriete ingrediënten. En daarnaast vertelt hij je de samenstelling van de kruidenmixen: harissa en ras el hanout zoals hij ze gebruikt. Let op, de samenstelling van de kruidenmixen en de hoeveelheden zijn per streek verschillend. Het is daarom dat op elke plek in Marokko een gerecht anders kan smaken.
Recepten in Shoukran
Er staan honderd heerlijke Marokkaanse recepten in het boek van Abdel. Allemaal met zorgen en liefde geselecteerd zodat jij deze thuis ook kunt bereiden. Een kok van elk niveau kan deze recepten maken. Abdel onthult namelijk zijn culinaire geheimen en legt per recept stap voor stap uit hoe je het bereidt. Niks ingewikkeld. Qua ingrediënten heb je soms wel wat meer nodig dan in de gemiddelde Nederlandse keuken te vinden is, al worden de ingrediënten gaande weg toch steeds meer en meer.
Mijn Mening
Als je het mij vraagt heb je met het kookboek Shoukran echt goud in handen. Zeker wanneer je zelf geen Marrokaanse roots hebt, maar wel op een authentieke manier gerechten wilt bereiden. In Shoukran vind je heel veel heerlijke authentieke, maar simpel te maken gerechten die je dagelijks kunt bereiden. Abdel heeft mij kennis laten maken met de Marokkaanse keuken en haar tradities. De Marokkaanse keuken is verfijnd, veelzijdig en verrassend subtiel.
Alle recepten zijn voorzien van kleurrijke foto’s die je doen watertanden, waardoor je gelijk zin krijgt om de keuken in te duiken.
Mijn favoriete recepten zijn toch wel de couscous met zeven groenten en met gehaktballetjes. En ook beghrir staat bij mij hoog op de favorieten lijst (soort van Marrokkaanse pannekoekjes met gaten). Je bent er even mee bezig om het te bereiden, maar eet dan ook je vingers erbij op! Abdel laat zien dat er nog zoveel meer lekkers geserveerd kan worden dan de standaard bekende gerechten. Dus of je nu op zoek bent naar een heerlijk Marokkaans ontbijt, lunch of diner recept? In Shoukran vind je het allemaal!
Prijs en verkrijgbaarheid
Shoukran van Abdel Alaoui is verkrijgbaar voor een prijs van €26,99 bij Bol.com, Bruna en andere boekhandels.