Macarons met Frambozen vulling recept

Ik heb ze leren eten in Frankrijk bij de winkel La Durée. Bij elke liefhebber gaat als het goed is nu een belletje rinkelen. Ik heb het over Macarons! Ik ben gek op Macarons en ook op macarons maken. Dit omdat ze vers het lekkerst zijn en Frankrijk toch wel wat ver reizen is… Als je ze zelf maakt kun je je ideale macarons smaken bepalen. Mijn favo Macarons zijn Macarons met Frambozen vulling. Simpel weg omdat ze heerlijk smaken en net even iets anders zijn dan de meeste macarons. Om jullie mee te laten genieten van deze overheerlijke macarons, deel ik met jullie mijn frambozen macarons recept.

Ingrediënten Macarons met Frambozen vulling

Macarons met Frambozen vulling

ingredienten macarons:

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 150 gram fijne suiker
  • 55 gram eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 55 gram eiwitten, naast de andere eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 37,5 cl water
  • Roze voedingskleurstof (ik gebruikte Wilton Icing colour gel, maar let op sommige kleurstoffen kunnen de luchtigheid van de macaron negatief beïnvloeden)
  • 1 gram eiwitpoeder

Frambozenvulling:

  • 175 gram verse frambozen (diepvries kan ook)
  • 100 gram geleisuiker
  • 7,5 cl citroensap

Bereiding Macarons schelpen

Neem twee bakplaten en bedek deze met bakpapier. Teken op gelijke afstand van elkaar ronde cirkels met een diameter van ca 4cm. Leg de potloodkant naar de onderkant. Je hebt ook voorbedrukt bakpapier of je kan een speciaal siliconen macaron matje gebruiken.

Neem een kom en doe de 15o gram amandelmeel en de 150 gram poedersuiker in een kom. Mix dit goed door elkaar. Neem nu een 2de kom en zeef het mengsel boven deze kom.  Gaat niet alles door de zeef? Gebruik dan als hulpmiddel een lepel met een bolle kant om de grovere stukjes door de zeef te drukken.

Macarons met Frambozen vulling - Zeef

Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix ze met een garde door elkaar.

Neem nu een steelpan en doe de suiker en het water hierin. Verwarm dit op een lage warmtebron tot de suiker volledig is opgelost. Aan de wanden van de pan blijft altijd een beetje suikermengsel zitten. Veeg de suiker met een hittebestendige spatel van de zijkanten van de pan terug in het suikermengsel.

Breng nu het mengsel op een hoge stand aan de kook en voeg de roze kleurstof toe. Verwarm het suikermengsel tot een temperatuur van 118°C graden. Voeg nu het eiwitpoeder al mixend beetje bij beetje aan de eiwitten toe en klop dit mengsel op tot een schuimige masssa.

Heeft de suikersiroop de juiste temperatuur bereikt? Haal dan de pan van het vuur. Zet nu de mixer op de hoogste stand en voeg al mixend de suikersiroop langzaam via de zijkant van de kom aan het eiwit toe. Klop het geheel voor 8 minuten op de hoogste stand.

Voeg nu de extra eiwitten toe aan het amandel-poedersuikermengsel. Voeg daarna het opgeklopte eiwit toe en schep met een grote spatel voorzichtig door elkaar. Uiteindelijk moet het een zacht, los mengsel worden dat langzaam van de spatel valt.

Macarons met Frambozen vulling

Schep het mengsel over in een spuitzak met een gladde spuitmond met een diameter van 13 mm. Spuit ronde doppen op het bakpapier ter grootte van de getekende cirkels. Begin met spuiten in het midden van de cirkel op 1,5 cm van het bakpapier en beweeg op het laatst te spuitmond iets naar beneden.

Macarons met Frambozen vulling - Zeef

Er ontstaat nu een punt in de macaron, maar als het goed is zakt deze vanzelf in.

Als je alle macarons hebt opgespoten, tik dan een paar keer met de bakplaat op je werkblad om eventuele luchtbelletjes te laten verdwijnen. Doe je dit niet dan kunnen er gaten in je macarons ontstaan en dat is zonde van al het harde werk.

Laat de macarons ongeveer een half uur op kamertemperatuur rusten. I get that you’re excited, maar wees geduldig en hou echt een halfuur aan. Er vormt zich nu een velletje aan de bovenkant van de macarons. Het is lastig om een tijdspan aan te geven waarbinnen dit gebeurt. Het is namelijk afhankelijk van de temperatuur in je keuken en de luchtvochtigheid. Let dus op de macarons en niet op de tijd.

Als je ze een halfuur braaf hebt laten liggen kun je voorzicht met je vinger testen of de macaron een velletje heeft door op de macaron te drukken. De bovenkant van de macaron mag niet meer plakken.

Verwarm de oven voor op 135°C graden en bak de macarons voor ongeveer 16 minuten of tot dat de buitenkant stevig is.

Macarons met Frambozen vulling - Zeef

Haal de macarons met bakplaat en al uit de oven en zet ze 2 minuten weg om te rusten. Haal hierna de macarons voorzicht los met een spatel en laat ze verder afkoelen op een rooster. Laat je ze op de bakplaat liggen, dan kunnen ze niet goed hun warmte kwijt. Dit gaat ten koste van de smaak van de macaron. Vandaar dat een rooster geen overbodige luxe is!

Voelen de macarons toch nog kleverig aan?Bak ze dan nog 2 minuten in de oven. Nu zouden ze goed moeten zijn!

Bereiding vulling voor macarons 

Nu gaan we de vulling voor de macarons maken. Neem een steelpan en doe hier de suiker en de frambozen in.

Macarons met Frambozen vulling - Zeef

Verwarm de frambozen en suiker al roerend op een laag vuur. Blijf dit doen tot de frambozen kapot gaan. Als alle frambozen kapot zijn mix je de massa met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg nu wat citroensap toe en laat op een middelhoog vuur een paar minuten inkoken. Dit zorgt ervoor dat de frambozen vulling wat dikker wordt.  Neem een lepeltje jam en leg dit op een koel oppervlak. Stolt het snel? Dan is de frambozen vulling goed en kun je deze in de koelkast zetten om op te stijven.

Nu de vulling staat af te koelen neem je macaronschelpen van het rooster. Druk nu met je duim aan de onderkant van de macaronschelp voorzichtig een klein kuiltje in. Hier komt straks de frambozenvulling in. Zoek dan helften bij elkaar die ongeveer even groot zijn.

Vul nu een spuitzak met de frambozenvulling en spuit op de helft van de macaronschelpen een beetje jam. Leg hierop een andere schelp en druk iets aan tot de vulling tot aan de rand komt. Leg de macarons nu nog even een uurtje in de koelkast om hard te worden, want dan zijn ze het lekkerst!

Wil jij net als ik zo lang mogelijk van je zelf gemaakte macarons genieten? Het bewaren van macarons kun je het beste doen in een lucht dichte voorraaddoos of trommel.

Macarons met Frambozen vulling

Ik zal je vast waarschuwen: deze Macarons met Frambozen vulling zijn echt gevaarlijk lekker!

Ga jij dit Macarons met Frambozen vulling recept proberen?Let me Know!

Ben je opzoek naar meer lekkere recepten? Klik dan hier.

Mocht je foto’s hebben gemaakt van je zelf gemaakte Macarons met Frambozen vulling tag me dan hierin op Instagram of Facebook of stuur ze naar me op per e-mail (info@liefsmarielle.nl) zodat ik ze kan delen op één van mijn kanalen.

16 Reacties

  1. augustus 22, 2017 / 9:37 am

    Dit moet ik echt een keer proberen! Alleen ben ik niet zo’n bakwonder, dus ben bang dat het zielige hoopjes ellende worden…

    • Mariëlle
      Auteur
      augustus 22, 2017 / 5:54 pm

      gewoon proberen tot het lukt. Zo ben ik ook begonnen. De aanhouder wint!

  2. augustus 22, 2017 / 9:59 am

    Ooooo wat zien ze er lekker uit zeg! Is het denk je ook mogelijk om het met gewone meel te maken? Ik heb namelijk een noten allergie.

    • Mariëlle
      Auteur
      augustus 22, 2017 / 5:53 pm

      De amandelsmaak is kenmerkend voor de macarons. Je kunt veel soorten nootjes malen tot een meel, dan kom je qua structuur het dichtste bij de amandelmeel-macarons. Neem bijv walnoten of een andere lekkere noot. Bij een strikte nootallergie is amandelmeel wel te vervangen door een andere meelsoort, dan wordt het wel een beetje proberen.

      Amandelmeel is doorgaans redelijk goed te vervangen door b.v. boekweitmeel, kastanjemeel, of andere reguliere meelsoorten (behalve kokosmeel). Echter bevat amandelmeel aanzienlijk meer vetten dan b.v. kastanjemeel. Wanneer je amandelmeel gaat vervangen voeg dan extra vet toe aan je baksel. Minimaal 25% tot 50% extra vetten afhankelijk van het type baksel.

      Daarnaast neemt amandelmeel minder vocht op dan andere meelsoorten (behalve kokosmeel) en ik raad je dan ook aan om iets meer vocht toe te voegen bij vervangen of de hoeveelheid amandelmeel te vervangen door 80% van een ander meelsoort (behalve kokosmeel) 100 gram amandelmeel wordt 80 gram kastanjemeel + extra vet.

      Helaas wordt het dan dus toch uitproberen… hoop dat het je gaat lukken! X

    • Mariëlle
      Auteur
      augustus 22, 2017 / 5:46 pm

      als je ze 5x achter elkaar bakt worden ze vanzelf steeds beter ;)

  3. augustus 22, 2017 / 10:15 am

    Ik heb laatst op vakantie pas voor het eerst macarons geproefd en ik vind ze heerlijk. Wil ze zeker eens zelf gaan maken.

  4. augustus 22, 2017 / 11:27 am

    Mmm wauw!
    Macarons maken is een ware kunst en pure patisserie.
    Ik sta er echt van versteld hoe goed je dat kan! .

  5. augustus 22, 2017 / 1:13 pm

    Wauw! Hoe lekker moeten deze wel niet zijn! Ik zou het eigenlijk niet aandurven om ze te maken…

  6. augustus 22, 2017 / 1:50 pm

    Wat heerlijk. Ik heb macarons nu al zo lang op mijn to bake lijstje staan, moet er binnenkort toch echt aan geloven. Framboos is mijn favoriete smaak

    • Mariëlle
      Auteur
      augustus 22, 2017 / 5:54 pm

      heerlijk! ben benieuwd dan wat je van deze vind

  7. augustus 22, 2017 / 2:27 pm

    Mmm dit ziet er zo heerlijk uit! Maar ik denk niet dat ik ze zo mooi ga krijgen als jou ?

  8. augustus 22, 2017 / 7:41 pm

    Wat een heerlijke koekjes. Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt. Misschien toch eens proberen

  9. augustus 27, 2017 / 7:22 pm

    Ik ben niet zo dol op macarons, maar wie weet als ik ze zelf maak dat ik ze wel lekker ga vinden. Ze zien er namelijk wel mega lekker uit!

  10. september 18, 2017 / 1:31 pm

    Wauw, zo mooi gelukt! :) Ik vind het alleen altijd een beetje eng, want ze zijn zo fail-gevoelig. :)

    • Mariëlle
      Auteur
      september 18, 2017 / 3:54 pm

      haha zeker weten.. ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog dacht… het zal wel weer fout gaan want ik wil er erover bloggen. Maar ik heb er gewoon extra veel gemaakt en er zaten er genoeg bij die mooi waren gebleven. Het is ook een beetje geluk hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: