Recept Sütlaç | Turkse rijstepudding

recept sutlac turkse rijstepudding

Turkse rijstepudding ook wel Sutlac is helemaal mijn dessert geworden. Vandaar dat ik dit recept Sutlac met jullie deel. Als kind was ik altijd helemaal gek op rijst. Maar Hollandse rijstepudding of rijstepap? Nee, dat was niet mijn ding. Tot ik van mijn schoonmoeder dit heerlijke Sutlac recept leerde, ook wel Turkse rijstepudding genoemd. De combinatie van rijst, zoetigheid en nootjes vond ik heerlijk! En vooral het gekarameliseerde laagje bovenop als het net uit de oven komt, vind ik to die for! Met dit Sultac recept kan ook jij deze heerlijke Turkse rijstpudding helemaal zelf maken. Lees snel verder…

Sütlaç de oorsprong

Als je het niet kent vraag je je waarschijnlijk af: ‘wat is sutlac?’ Sütlaç is een traditioneel Turks recept dat wordt gemaakt van melk, suiker en rijst. Het woord “sutlac” komt uit het Turks en betekent letterlijk “melkrijst”. Het is een romige, zoete pudding met een knapperige, gekarameliseerde bovenkant. Het is een heerlijk dessert dat in Turkije vaak gegeten wordt als nagerecht tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften en religieuze feestdagen. Tegenwoordig is Sütlaç een populair dessert, die steeds vaker zomaar wordt gegeten.

Recept Sütlaç – rijstepudding

Sütlaç (Turkse rijstepudding) is één van mijn favoriete toetjes. Ik geef je hieronder het recept om voor deze heerlijke turkse rijstepap maken. En beschrijf welke ingrediënten je nodig hebt om Sütlaç te bereiden..

Ingrediënten Sütlaç

  • 1 beker rijst (zelf gebruik ik altijd Tosya rijst, deze vind ik het lekkerste)
  • 3 glazen melk
  • 1/2 glas suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eierdooier
  • Optioneel: maïzena

Garnering:

  • 1 eetlepel gestampte pistache nootjes
  • Kaneel

Bereiding:

Giet de 3 glazen melk in een pan en breng aan de kook. Voeg nu de rijst beetje voor beetje toe. Zodat de melk blijft koken. Nu voeg je het zakje vanillesuiker en het halve glas normale suiker toe aan de pan. Goed roeren, zodat de suiker smelt. Laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.

In de laatste 10 minuten van de kooktijd verwarm je alvast de oven vast voor op 180 graden. Als de dikte van de Sütlaç je na 30 minuten bevalt schep je de rijstebrij over in ovenvaste kommen. Als je de Sütlaç iets dikker wilt hebben, voeg je er wat maïzena aan toe.

Klop één eidooier en voeg 1-2 eetlepels van het melkmengsel uit de pan toe. Meng het mengsel goed en verspreid het over de toppen van de ovenvaste kommetjes.

Pak een diepe ovenschaal en zet hier de ovenvaste kommen met Sütlaç in. Schenk er nu voorzichtig water omheen. En schuif de Sütlaç in de oven. Bak tot de topping lichtbruin is.

Je Sütlaç recept is nu klaar. Laat de Sütlaç eerst goed afkoelen alvorens je deze in de koelkast zet. Als je de Sütlaç gaat serveren kun je er nog gestampte pistache nootjes overheen strooien of erbij serveren evenals kaneel. Laat de gasten lekker genieten van hun Turkse rijstepudding.

Ga je dit lekkere Sütlaç recept uitproberen?

Niet helemaal jouw toetje? Wat dacht je van deze twee snelle toetjes recepten.
Klik om alle recepten te bekijken.

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: