Mijn Favoriete recept met melk: Sütlaç en Wereldmelkdag

Mijn Favoriete recept met melk: SütlaçVandaag is het Wereldmelkdag en wordt overal ter wereld het bestaan van melk toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. Wereldmelkdag wordt sinds 2001 jaarlijks gevierd op 1 juni en is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Juist omdat het vandaag Wereldmelkdag is leek het me leuk om Mijn Favoriete recept met melk: Sütlaç met jullie te delen.

Melk bevat belangrijke voedingsstoffen

Melk en andere zuivelproducten leveren veel verschillende voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft, zoals calcium, vitamine B12 en eiwitten, maar ook fosfor en kalium. In één glas melk zit 30% calcium, 25% vitamine B2, 35% vitamine B12 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Mijn Favoriete recept met melk: Sütlaç

Sütlaç (Turkse rijstepudding) is één van mijn favoriete toetjes. Süt betekend melk in het turks.

Ingrediënten Sütlaç

  • 1 beker rijst
  • 3 glazen melk
  • 1/2 glas suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eierdooier
  • Optioneel: 1 eetlepel gestampte pistache nootjes
  • Optioneel: maïzena

Bereiding:

Giet de 3 glazen melk in een pan en breng aan de kook. Voeg nu de rijst beetje voor beetje toe. Zodat de melk blijft koken. Nu voeg je het zakje vanillesuiker en het halve glas normale suiker toe aan de pan. Goed roeren, zodat de suiker smelt. Laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.

In de laatste 10 minuten van de kooktijd verwarm je alvast de oven vast voor op 180 graden. Als de dikte van de Sütlaç je na 30 minuten bevalt schep je de rijstebrij over in ovenvaste kommen. Als je de Sütlaç iets dikker wilt hebben, voeg je er wat maïzena aan toe.

Klop één eidooier en voeg 1-2 eetlepels van het melkmengsel uit de pan toe. Meng het mengsel goed en verspreid het over de toppen van de ovenvaste kommetjes.

Pak een diepe ovenschaal en zet hier de ovenvaste kommen met Sütlaç in. Schenk er nu voorzichtig water omheen. En schuif de Sütlaç in de oven. Bak tot de topping lichtbruin is.

Je Sütlaç is nu klaar. Laat de Sütlaç eerst goed afkoelen alvorens je deze in de koelkast zet. Als je de Sütlaç gaat serveren kun je er nog gestampte pistache nootjes overheen strooien, maar ook zonder de gestampte pistache nootjes is het lekker!

Drink je veel melk?
En ga je dit Sütlaç recept uitproberen?

Niet helemaal jouw toetje? Wat dacht je van deze twee snelle toetjes recepten.
Klik om alle recepten te bekijken.

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Productcategorieën:
Berichtcategorieën: