Pasta ik ben er gek op! Na een lange werkdag is het heerlijk om te genieten van pasta bolognese met groenten. Het is makkelijk te bereiden, het duurt kort en het is bovenal super verrukkelijk. Met mijn pasta bolognese recept, maak jij zelf de lekkerste pasta bolognese!
Pasta Bolognese, waar komt de naam vandaan?
In Italië kennen ze geen italiaans recept met de naam pasta bolognese, maar wordt het Ragu alla Bolognese genoemd. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Zo moet Kalfs- en varkensgehakt en pancetta in zitten. Maar ook wortel, ui, bleekselderij, runderbouillon, rode wijn, tomatenpuree, peper, zout en een klein scheutje melk.
Wat hoort niet in pasta Bolognese?
Wat er absoluut niet in hoort zijn: knoflook, champignons, courgette, paprika, eigenlijk dus alles wat wij niet-italianen door de pasta roeren.
Waar komt de naam Pasta Bolognese vandaan?
Als pasta bolognese niet bestaat in Italië? Waar komt die naam dan vandaan? In de negentiende eeuw waren er Italianen die naar Amerika emigreerden. Ze maakten variaties op van het eten van hun voorouders. En meerdere variaties vielen in de smaak, waaronder de Spaghetti Bolognese. De hele wereld vond hem geweldig, behalve de Italianen in het moederland. Vandaar dat je échte Italianen ook niet moet vragen naar pasta bolognese. En daarom bereiden we vandaag mijn pasta bolognese recept.
Ingrediënten
- 350 gram rundergehakt.
- 1/2 courgette.
- 1 ui.
- 1 el tomatenpuree.
- 2 teentjes knoflook.
- 1 bouillon blokje
- 1 tl peterselie.
- 400 gram gepelde tomatenblokjes (1 blikje).
- 1tl oregano.
- 1 tl tijm.
- 1 laurier blaadje.
- 1/2 tl nootmuskaat.
- Blok Parmezaan kaas (om schilfers af te halen).
- 1 tl suiker.
- 1 el olijfolie.
- peper.
- zout.
- handje verse basilicum.
- om te serveren pasta: spaghetti, tagliatelle of pappardelle (80 – 100 gr pasta per persoon).
Bereiding
- Pasta bolognese maken was nog nooit zo makkelijk: Pel en snipper de ui. Doe hetzelfde met de knoflook.en snij ze in miniblokjes. Spoel de courgette en snij deze in driehoekjes.
- Zet in de tussentijd een pan op het fornuis en verwarm op middelhoge stand. Schenk 2 eetlepels olijfolie in de pan en zet het vuur iets hoger. Doe het gehakt hier in en rul het gaar. Bestrooi met wat zout en peper. Schep als het gehakt klaar is dit uit de pan en zet even weg in een kom.
- Neem nu dezelfde pan en bak hierin de ui, knoflook en courgette glazig. Roer er de tomatenpuree blokjes door en laat even meebakken. Doe er dan het rulle gehakt weer bij. Kruid dan met oregano, tijm, peterselie en laurier. En wat peper en zout naar smaak. Laat dit geheel een halfuur sudderen met de deksel op de pan.
- Haal na een halfuur het laurierblaadje uit de pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer de suiker en een snufje nootmuskaat erdoor. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
- Roer 15 minuten voor tijd de fijngehakte basilicum door de saus en kook je pasta al dente (zie hiervoor de verpakking). Schep de gewenste hoeveelheid bolognesesaus door je gekookte pasta en hussel door elkaar voordat je gaat serveren.
- Vergeet je pasta bolognese groenten niet te garneren met geraspte Parmezaanse kaas en geniet!
Zelf gebruik ik hiervoor deze handige kaasrasp.
Tip: je kunt gemakkelijk er een vegetarische pasta bolognese van maken.
Voeg het gehakt niet bij. En in plaats van een vleesbouillon blokje kies je voor een groentebouillion blokje.
—> Lees ook: Mijn top 10 must have keuken gadgets
Heb je bolognesesaus over? Vries die dan in porties voor 1 of 2 personen in. Zo heb je voor de drukkere dagen iets gemakkelijk in huis dat je alleen maar hoeft te ontdooien. En dan hoef je alleen nog wat pasta te koken en tadaa. Er staat een gezonde pasta bolognese groenten op tafel.
Ga jij dit pasta bolognese recept ook maken? Of heb jij een eigen variant van dit recept?
Ook dan hoor ik graag hoe jij het maakt in de reacties.