Recept | Maizena koekjes (surinaamse gomma koekjes)

recept maizena koekjes

Maizena koekjes, of onder de Surinamers ‘Gomma koekjes’ genoemd, zijn mijn favoriete koekjes! Ze zijn gemakkelijk te maken en geloof me eer je ze geproefd hebt, kan ook jij er niet vanaf blijven! Ik deel vandaag met jullie mijn maizena koekjes recept.

Als je me al wat langer volgt weet je dat ik hou van koekjes en een Surinaams/Hindoestaanse achtergrond heb. En vanaf kleins af aan is dit gomma koekje echt hét koekje, waar ik gewoon niet van af kan blijven! Bijna op elk Surinaamse gelegenheid vind je zelf wel, of het nou gaat om een verjaardag of trouwfeest.

Gomma’ betekend lijm.En als je ze eenmaal geproefd hebt, klinkt het ook heel logisch. De textuur van Maizena koekjes of Gomma koekjes is namelijk heel anders dan die van gewone koekjes. Ze zijn hard van buiten, zacht van binnen. Brokkelen snel af en smelten als het ware op je tong.

Zelf maizena koekjes maken

Zelf maizena koekjes of gomma koekjes maken is niet moeilijk en erg leuk om te doen! En heb je kids? Dit recept is ook ideaal om met kinderen te maken.

recept maizena koekjes

Ingrediënten voor +/- 50 koekjes

 • 250 g maizena;
 • 125 gram boter;
 • 100 gram suiker;
 • 1 tsp vanille extract;
 • 1 ei;
 • snufje zout;
 • suikermuisjes.

Bakspullen

 • Mengkom;
 • Bakplaat;
 • Bakpapier;
 • Mixer, handmixer kan ook;
 • koekjesvorm (ik koos voor een bloemetje).

Bereiding

 1. Verwarm alvorens je aan de slag gaat de oven voor op 175 ºC.
 2. Neem een bakplaat en bekleed dezen met bakpapier.
 3. Neem de mengkom en doe hier de boter, suiker en het vanille-extract in een kom en mix tot een romig geheel.
 4. Voeg hierna het ei toe, gevolgd door een snufje zout. En mix tot het ei goed in het beslag is opgenomen.
 5. Als laatste voeg je de maizena toe en mix je het deeg tot het zacht aanvoelt. Vorm een grote bal van het deeg. Voelt het deeg naar jou idee te plakkerig aan? Voeg dan gewoon wat meer maizena toe.
 6. De traditionele vorm voor dezegomma koekjes is een rond koekje met een vork afdruk erin. Je maakt dan evenredige balletjes (ter grote van een walnoot) en legt deze op het bakblik. Leg de bolletjes goed uit elkaar, de maizena koekjes zullen namelijk nog iets groter worden. Hierna druk je de deegballetjes met een vork plat. Blijft de vork plakken? Haal hem dan alvorens de bolletjes deeg plat te drukken even door wat maizena. Zelf koos ik ervoor om dit keer met een andere vorm aan de slag te gaan. En heb ik een bloemetje genomen voor de afwisseling.
 7. Bestrooi alle koekjes op de bakplaat met suikermuisjes.
 8. En bak dan als laatste de de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 11-13 minuten af.
  Maar, Let op! Laat ze niet te bruin worden, ze moeten er geel of witachtig uitzien. Daar staan deze koekjes namelijk om bekend!
recept maizena koekjes

Tip: Hoe je niet zo van kruimelige koek? Dan kun je 50 gram custard toevoegen. De koekjes worden dan wel wat geler van kleur.

Ga jij deze gomma koekjes met het maizena koekjes recept maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: