risotto met olijven paprika en tomaat

Ik ben gek op Italiaanse recepten, de pure en verse ingrediënten, de eenvoud van de gerechten, en de combinatie van verschillende smaken. Vandaag deel ik met jullie het Smeuïge recept voor risotto met olijven paprika en tomaat. Deze is zonder alcohol zodat ook de kids lekker mee kunnen eten!

Ingrediënten

  • 350 gram Arborio rijst
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 80 gram boter.
  • 1/2 theelepel saffraandraadjes (fijngewreven met een beetje bouillon).
  • zout.
  • zwarte peper.
  • 75 gram versgeraspte Parmigiano Reggiano (parmezaanse kaas) plus extra voor op tafel
  • 1,5 liter groente bouillon ( hier kan je ook gevogelte- of vleesbouillon voor gebruiken)

Bereiding

In principe is het niet gebruikelijk om de rijst die je gebruikt voor de risotto te wassen. Maar als je het pers se wilt kun je dit doen, mits je de rijst goed laat uitlekken. Neem bouillon en breng deze aan de kook. Neem een apart kommetje en doe hier één eetlepel bouillon in. Pak nu de saffraan en verkruimel  de saffraandraadjes boven het bakje met de eetlepel bouillon. Houd dit kommetje apart. Zet ondertussen de Parmigiane Reggiano (Parmezaanse kaas) klaar.

Maak de ui schoon en snipper deze fijn. Doe dit ook met de rode paprika.

–> Meer lekkere recepten vind je hier.

Neem een pan met een dikke bodem. Neem 40 of 60 gram boter en hier de gesnipperde ui bij voordat de boter gaat verkleuren. Het is handig om een houten spatel te gebruiken voor het roeren en door scheppen, want met metaal verbrand je je handen. Fruit de ui tot deze glazig is. Doe hier nu de paprika stukjes bij en laat ook deze aanfruiten. Voeg vervolgens de rijst toe. Meng de rijst en de boter goed met elkaar zodat de rijstkorrels goed bedekt zijn met de boter. Blijf de rijst bakken op middelhoog vuur totdat de rijstkorrels transparant worden.

Laat de rijst één minuut koken terwijl je blijft omscheppen, en begin dan met het bijgieten van de bouillon. Eerst giet je 1,5 deciliter bij de rijst. Ondertussen blijf je rustig roeren totdat de rijst de bouillon heeft opgenomen. Vervolgens neem je weer 1,5 deciliter en giet je dit weer in de pan. Je blijft weer roeren tot de rijst de bouillon heeft opgenomen.

Na tien minuten neem je het schaaltje met de saffraanbouillon erbij en giet je ook deze in de pan. Goed doorroeren, anders smaakt niet alles rijst naar safraan. Giet nu per keer kleinere hoeveelheden bouillon bij de rijst, en blijf steeds rustig roeren met de spatel.  Na ongeveer twintig minuten is de risotto al dente. Proef wel even of de risotto voldoende gaar en op smaak is.

Haal de pan van het vuur, en maak de risotto af: doe peper en zout erbij, de resterende twintig gram boter, zestig gram Parmezaanse kaas, olijven en cherry tomaatjes. Roer goed om, laat dan nog een minuutje staan met het deksel op de pan. Daarna meteen serveren.

Ga jij deze risotto met olijven paprika en tomaat uitproberen?