Rode linzensoep (Mercimek çorbası)

In de herfst en winter maak ik graag stevige soepjes. Zo’n warme soep wanneer het buiten koud is waar je helemaal van opwarmt. Heerlijk toch! Deze Rode linzensoep (Mercimek çorbası) heb je zo gemaakt. Linzen vullen goed en zijn ook nog eens super gezond, goedkoop, milieuvriendelijk en vooral erg lekker. Ik geef je het recept!

Rode linzensoep (Mercimek çorbası)

De basis voor deze Rode linzensoep (Mercimek çorbası) is super eenvoudig. De soep zelf bestaat uit bouillon, ui, wortel,  aardappel, linzen en een beetje tomatenpuree. Toch zal je je verbazen over de smaak van deze soep, mits je natuurlijk goed het recept volgt. Wat deze soep bijzonder maakt is dat je de topping: olie, gedroogde munt en pepervlokken op het laatst toevoegt als als smaakboost. Ik vertel je hoe je Rode linzensoep (Mercimek çorbası) het beste kunt bereiden. Lees je mee?

Ingrediënten Rode linzensoep (Mercimek çorbası)

  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 aardappel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 theelepels peperpuree (biber salçası)
  • 125 gram rode linzen
  • munt
  • rode pepervlokken (pul biber)
  • citroensap
Rode linzensoep (Mercimek çorbası)

Bereiding

Schil de ui en snijd deze fijn. Schraap en was de wortel en snij ook deze in kleine stukjes. Neem nu de aardappel en schil deze, was hem goed en snij hem in stukken.

Neem een pan en fruit de ui aan in olijfolie. Neem nu de tomatenpuree en de peperpuree (biber salçası) en laat ook deze kort meebakken met de ui.

Als dit staat aan te fruiten, was dan ondertussen de linzen goed schoon. Let trouwens op welke linzen je koopt, want de rode linzen van de normale supermarkt kunnen nog wel eens anders smaken dan de rode linzen die je bij de Turkse supermarkt of Toko koopt.

Voeg nu de stukjes wortel, de stukken aardappel, de gewassen linzen en 600 ml water heet toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.

Doe je het in een normale pan, laat het geheel dan 30 minuten koken tot de linzen gaar zijn. Wil je sneller klaar zijn? Gebruik dan een snelkookpan. In de snelkookpan hoeft het maar 10 minuten te koken.

Neem als de soep klaar is een aparte pan. Doe hier een eetlepel olijfolie in, de gedroogde munt, de rode pepervlokken (pul biber) en laat even zachtjes pruttelen. Hierdoor komen de smaken van de kruiden goed vrij.

Schep de soep op een soepkommetjes en giet een theelepel van het oliemengsel met de kruiden over de soep heen. Om het geheel wat meer kleur te geven kun je de pepervlokken ook uit de olie laten, zodat je dit eroverheen kunt strooien voor de opmaak. Maak de soep op smaak met citroensap en voila een heerlijke winterse soep om je vingers bij af te likken.

Rode linzensoep (Mercimek çorbası)

De soep is na het maken 2 dagen houdbaar in de koelkast en ook goed in te vriezen, voor het geval je meer zou willen maken.

Tip: Eet met Turks brood of een volkoren boterham

Heb jij Mercimek çorbası al eens geprobeerd? Lijkt het je lekker?

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN