Surinaamse cola siroop voor valentijnsdag

Surinaamse cola siroop voor valentijnsdag

Morgen is het valentijnsdag! Heb jij nog geen cadeau kunnen vinden voor jouw valentijn? Of er last-minute geen tijd meer voor? Ik heb vandaag een leuk receptje om alvast in de romantische sferen te komen. Dit recept kun je serveren bij een ontbijtje op bed, maar ook in de avond als dorstlesser. Ook is het lekker om over schaafijs te schenken in de zomer. Bekijk snel het hele recept…

Cola stroop, ook wel Surinaamse cola siroop genoemd, heeft voor mij een sterke nostalgische waarde. Mijn vader maakte deze stroop in de zomer eens per week, waar we de hele week van genoten. Hij bereidde de cola siroop meestal op zondag, omdat we dan ook visite kregen. De geur en smaak van Surinaamse cola siroop brengen me weer even terug in de tijd! Het smaakt totaal niet als de bekende cola, maar is nog veel lekkerder en eenvoudig te maken!

Ingrediënten

 • 500 g suiker;
 • 250 ml water;
 •  Sap van een citroen;
 • 1 theelepel cola essence*

* cola essence is te koop bij de Surinaamse of Aziatische Toko.

Bereiding Surinaamse cola siroop

Neem een pan van minimaal 1,5 liter. Zet deze op het vuur samen met de 250 ml water en de 500 gram suiker. Kook dit gedurende 10 minuten, verwijder eventueel schuim dat is ontstaan. Laat de suikersiroop afkoelen voor ongeveer twee uur afkoelen. Voeg wanneer deze goed is afgekoeld de cola essence toe.

De meeste mensen die ik ken, maken de cola siroop met citroenzuurkorrels, maar ik geef de voorkeur aan verse citroenen of limoenen, waarvan ik het sap uitpers. Houd je van een ietwat zure stroop? Gebruik dan meer citroen- en limoensap.

Voeg als het mengsel is afgekoeld citroen- of limoensap naar smaak toe. Giet de limonade siroop met een trechter in een fles en bewaar deze in de koelkast. Het is echte siroop, dus niet zo drinkbaar. Leng aan met water, naar smaak.

De cola siroop is erg lang houdbaar door de hoeveelheid suiker, maar bij ons red hij het niet langer dan twee weken, want dan is hij al op!

Surinaamse cola siroop voor valentijnsdag

En mocht je van de zomer eens ijs willen dat net wat anders smaakt? Dan kun je met een ijsschaaf zelf ijs schaven en de cola siroop hier overheen gieten. Maak af met wat kokosmelk en je hebt de ultieme guilty pleasure voor in de zomer.

Heb jij wel eens Surinaamse cola siroop gedronken?
En ga jij dit serveren voor je valentijn?

Ben je op zoek naar meer recepten voor jouw valentijn? Kijk dan hier.

17 Reacties

 1. februari 13, 2018 / 8:04 am

  Ik ben heel erg benieuwd naar cola siroop. Had ik echt nog nooit van gehoord :)

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 13, 2018 / 9:51 am

   Kan ik me heel goed voorstellen! Dit is echt iets typisch Surinaams wat in Nederland alleen op Surinaamse festivals verkocht wordt. Gelukkig is het simpel te maken, dus snel eens proberen ;)

 2. februari 13, 2018 / 8:29 am

  Lekker suikerbommetje deze cola :(
  p.s. Valentijnsdag laat ik aan me voorbij gaan.

 3. februari 13, 2018 / 8:41 am

  Wauw dit ziet er echt uit als een classy drankje, ik ga hem binnenkort proberen!

 4. februari 13, 2018 / 8:47 am

  Nee, nog nooit! Dit is een heel nieuw drankje voor mij. Het klinkt leuk vind ik!

 5. februari 13, 2018 / 8:59 am

  Ik moet bekennen dat ik wel een beetje terugschrik voor de grote hoeveelheid suiker. Dan eet ik misschien toch liever een Big Mac wat betreft de calorieën.

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 13, 2018 / 9:52 am

   Alle siropen worden op deze manier gemaakt. Ja, ook die je in de supermarkt koopt van roosvice. tegenwoordig stopt men er veel suikervervangers in, maar het blijft suiker.

 6. februari 13, 2018 / 9:07 am

  Het ziet er geweldig uit. Of ik het ook echt zou maken weet ik nog even niet.

 7. februari 13, 2018 / 10:03 am

  Het drankje ziet er echt super leuk uit! ook leuk voor op verlovingsfeest ofzo :P

 8. februari 13, 2018 / 1:09 pm

  Voor het eerst dat ik hier over gehoord heb. Klinkt wel heel lekker

 9. februari 13, 2018 / 3:01 pm

  Klinkt lekker drankje. is cola essence gewoon coca cola?

 10. februari 13, 2018 / 4:12 pm

  Ik zag al een foto op Instagram voorbij komen van jou. Het ziet er echt heel erg lekker uit. Of ik het zelf zou maken weet ik zo niet maar alleen al voor foto’s maken zou je hem al maken. Wat een plaatje.

 11. februari 13, 2018 / 9:14 pm

  Ziet er erg goed uit! K ken het niet.

 12. februari 13, 2018 / 10:47 pm

  Ziet er leuk uit! Scheutje wodka erdoor nog, haha… Ik mag weer!

 13. februari 14, 2018 / 12:06 am

  Ik heb dat nog nooit gedronken, maar klinkt als een romantisch drankje

 14. februari 14, 2018 / 8:58 am

  Oeh, ik ben een echte cola-addict en alleen je foto’s zijn al supermooi. Ik ga het zeker maken, schijt aan de calorieen!

 15. Verena
  februari 14, 2018 / 9:26 am

  Oh dat klinkt wel heel lekker hoor! Ik ga dit zeker onthouden :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: