Moeite met in slaap vallen? Met deze slaap tips lukt het wel!

Moeite met in slaap vallen? Met de Truucs lukt het wel!

Ik denk dat we er allemaal wel eens last van hebben… moeite met in slaap vallen. Een goede nachtrust is nodig om je hersenen goed te laten werken. Wie goed en lekker slaapt, wordt uitgerust wakker, voelt zich fitter, en is productiever. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips waarmee slapen zeker lukt!

Ken je dat gevoel? Je bent de hele dag druk bezig geweest; komt van werk, eet snel iets, zet de tv aan, checkt nog even snel je mobiel.. en springt daarna snel in bed voor de nodige 8 uur slaap. Maar! Dan heb je moeite met in slaap vallen… Ik vertel je hieronder meer over nachtrust, slaapkwantiteit, kwaliteit en geef je slaap tips om beter en sneller in slaap te vallen.

Nachtrust

Slapen gaat niet alleen over goed in slaap kunnen vallen, maar ook over de de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt) maar juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.

1 ) Voldoende ontspanning overdag

Ben je over dag te druk bezig? Dan draaien je hersenen nog op volle toeren wanneer je naar huis gaat. Ze moeten namelijk steeds prikkels verwerken, en dit wordt door je hersenen als een bedreigende situatie ervaren. Daardoor je brein ook ’s nachts ‘alerter’ zijn. En het langer duren eer het een seintje krijgt dat het tijd is om te gaan rusten.

1) De ademhaling truc

Deze manier van ademhalen vertraagt ​​je hartslag en dwingt je om te ontspannen. Ook wel de 4-7-8 ademhalingstechniek genoemd. Je ademt gewoon door je neus gedurende vier seconden langt, houd je adem zeven seconden in en ademt gedurende 8 seconden lang uit door je mond. Dit blijf je net zolang herhalen tot je je relax voelt en slaperig wordt.

2) Muziek & weelderige sounds voor het slapen gaan

Wanneer je een half uur voordat je je bed induikt luistert naar kalme muziek (klik hier voor een voorbeeld) breng je je hersenen tot rust en wordt je lichaam ook meteen helemaal relax. Zet een rustgevende cd op, of een liedje van Youtube die jij mooi vind en ga liggen en focus je op de muziek. Je ademhaling past zich binnen een minuut of 5 aan, aan de rustige beat van de muziek en wordt hier ook langzamer door, waardoor je ook sneller in slaap valt.

3) Hou de slaapkamer koel

Zorg dat de slaapkamer aan de koele kant is. Wanneer het koud is en je lekker warm onder de dekens ligt, je handen en je voeten nog warm zijn, val je sneller in slaap!

4) Aromatherapie

ylang ylang aroma therapie

Het inademen van de juiste geuren door middel van essentiële oliën zoals ylang ylang of lavendel (twee van mijn favoriete geuren) kan wonderen doen om een drukke geest te kalmeren. Smeer een beetje van de olie op je slaap en op plaatsten waar je ze goed kan inademen en zet eventueel een oliebrander aan met deze geur in je slaapkamer. Ook kan je de geur op je kussen smeren.. overigens is de vraag of je al die olievlekken daar op wilt hebben, maar werken doet het zeker!

5) Let op cafeïne-inname

Wist je dat wanneer je cafeïne houdende dranken nuttigt, deze nog zo’n 4 tot 12 uur hun uitwerking hebben? Drink daarom niet te veel koffie meer na de lunch, want dit kan dus invloed hebben op je slaap. Ga liever voor water, kamille-, munt- of verse gemberthee.

6) Vast slaapritme

Hanteer een vast slaapritme. Dit betekend elke dag rond dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Hier raakt je lichaam naar verloop van tijd aan gewend en past zijn ritme aan.

7) Schrijf gedachtes van je af

Soms zitten onze gedachtes ons dwars. Omdat ze steeds blijven terug komen in ons hoofd. Je hersenen kunnen niet goed tegen losse eindjes. Zodra er wat rust is in je hoofd, halen je hersenen deze losse eindjes naar voren. Wat je dan het beste kunt doen is ze van je afschrijven. Zo staan ze op papier of in een app en zijn ze als het goed is uit je hoofd. Op deze manier heb jij jezelf gerustgesteld dat je de kwestie op de radar hebt en aanpakt. De gedachte is verzameld en krijgt later aandacht. Dit geeft rust, waardoor het slapen gaan weer beter lukt.

Wat is jou tip om beter in slaap te kunnen vallen? Deel hem hieronder zodat anderen ook gebruik kunnen maken van jou tips!

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: