Vaderdag recept | Surinaams gemberbier maken

Surinaams gemberbier maken

18 juni is het Vaderdag. Maar wat geef je een papa die alles heeft wat hem gelukkig maakt? Juist! Liefde van de man gaat door de maag. Daarom ga ik Surinaams gemberbier maken en geef jouw het recept voor thuis.

Surinaams gemberbier maken

Surinaams gemberbier maken is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel even het stappenplan weten.  Dit alcohol vrij drankje gemaakt van gember heeft een spicy smaak met een tropische twist en is ook nog eens hartstikke gezond!

Benodigdheden voor 1 liter gemberbier

  • 10 grote stukken gember (handpalmgrootte);
  • 2 citroenen;
  • Een pakje ananas uit de diepvries of één verse zoete ananas;
  • 500 gram suiker (je kunt de suiker ook weglaten en vervangen door een paar lepels honing);
  • Een handvol kruidnagels;
  • Een grote pan.

Bereiding

Boen de gember met een borsteltje schoon. Let op: het is niet de bedoeling dat je de gember schilt. In de schil zit veel aroma die bijdraagt aan de smaak van het gemberbier.

Snij nu alle schoongemaakte gember in stukken. Ondertussen breng je 1 liter water aan de kook.
Doe alle gemberstukjes in de blender samen met 200 ml water en blend tot een fijn puree.

Haal het water van de kook af en gooi de gember puree bij het water. Dit mengsel moet een bepaalde tijd staan, afhankelijk van hoeveel gember smaak je wilt. De echte Surinamers laten dit minimaal een nacht trekken, maar als je niet van kruidig houd dan kun je het afhankelijk van je smaak 2-6 uur laten staan.

Last-minute gemberbier zelf maken

Ik kan me voorstellen dat je last-minute alles in huis haalt en dan geen tijd hebt om een hele nacht te wachten. Eigenlijk zeg ik dat alleen maar, omdat ik zelf altijd last minute bedenk bij het gemberbier zelf maken! Neem de gemberpuree en een vergiet en pers met een lepel de gember uit boven een pan. Als je een sap centrifuge of een slowjuicer hebt, is het natuurlijk beter om die te gebruiken!

Over night gemberbier zelf maken

Als de gember puree een nacht heeft getrokken is het tijd om het mengsel te gaan zeven. Doe dit met een andere pan of grote teil. Wat extra pit? Pers de gember dan met een lepel uit. Net als beschreven bij de snelle gemberbier versie.

Éen of twee citroenen?

Pers nu eerst één citroen uit en voeg deze bij het gezeefde gemberbier. Proef of het zuur genoeg is. Zo niet, pers dan ook de tweede citroen uit boven de pan/teil.

Suiker of honing?

Voeg 500 gram suiker of honing naar smaak toe en meng alles goed door elkaar. Proef of het mengsel zoet genoeg is. Zo niet, voeg dan meer suiker of honing toe. Mijn voorkeur gaat uit naar honing, omdat dit gezonder is.

Was nu goed de kruidnagels en voeg ook deze toe aan het gemberbier. Maak de ananas schoon en snijd in kleine stukken. Doe de ananas stukken in een blender en maal fijn. Meng de ananas puree met het gemberbier.

Where the magic happens

Laat nu de pan/ teil een nachtje of twee intrekken in de koelkast. This is where the magic happens! Zorg dat je een aantal schone flessen hebt klaar staan, waar nog niks heeft ingezeten. Gemberbier gist snel als je de fles niet goed hebt schoongemaakt en dan is al werk voor niets geweest.

Flessen steriliseren

Je kan flessen die je hebt steriliseren door ze even te koken in heet water en daarna op te laten drogen. Nu zijn alle bacteriën dood.

Hopelijk wordt het met Vaderdag lekker warm…. Ik leg vast mijn gemberbier in de vriezer, zodat als het wel 28 graden wordt hij ijs en ijs koud is. Sowieso is het aan te raden gemberbier ijskoud te drinken. Dit is namelijk het lekkerste!

Finishing touch

Is het Surinaams gemberbier maken gelukt? Serveer het dan in een mooi glas met een stukje citroen aan de rand. Maak het af met een stukje vers kruid… Het kruid is overigens alleen voor de sier, maar mocht je vader houden van munt of thijm, dan kun je dit ook door het gemberbier doen.

Ga jij Surinaams gemberbier maken?

Mocht je vader niet zo van gember houden? Misschien is de Fruit Explosion cocktail dan iets voor hem?
Of geef je hem liever een cadeau bekijk dan eens 10 cadeautips voor vaderdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: