Verzorging Pannenkoekenplant (pilea)

Verzorging Pannenkoekenplant (pilea)

De verzorging pannenkoekenplant (Pilea) is heel gemakkelijk en kan je veel plezier opleveren. Pilea’s zijn geweldige kamerplanten die een unieke, ronde vorm hebben en mooie, groene bladeren. Ik geef je wat meer informatie om ervoor te zorgen dat jouw Pilea gezond en gelukkig blijft. Lees je mee in de verzorging pannenkoekenplant?

Pilea peperomioides

De Pilea (Pilea peperomioides), kent vele namen! Waaronder: Pannenkoekenplant, Chinese geldplant, UFO-plant en vriendschapsplant. Het is een erg interessante plant door de kleine ronde bladeren.

De Pilea werd oorspronkelijk vanuit Yunnan naar Noorwegen gebracht, en Chinese geldplant genoemd. Hij verspreidde zich al snel over Scandinavië vanwege de gemakkelijke voortplanting en zo werd de pannenkoekenplant razend populair onder de kamerplanten.

Pilea soorten

Er zijn vele Pilea soorten. Als we het tegenwoordig hebben over de “Pilea”, dan bedoelt men vaak de Pilea Peperomioides, oftwel, de Pannenkoekplant. De pilea is afkomstig uit de brandnetelfamilie (Urticaceae) met meer dan 600 bekende soorten.

Is een pilea pannenkoekplant giftig?

Nee, de pannenkoekenplant is een niet giftige kamerplant. Je kunt deze dus prima houden met huisdieren.

Pilea pannenkoekenplant verzorging

Ik geef je hieronder planten verzorgingstips om je Pilea gezond te houden. Ik vertel je meer over de standplaats, licht, water geven bemesting en stekken.

Standplaats

Wil je weten wat de beste standplaats voor een pannenkoekenplant is? Ik vertel je hieronder meer…

Licht

Pilea’s houden van helder, indirect zonlicht. Zet de plant dicht bij een raam, maar zorg ervoor dat de zonnestralen niet direct op de bladeren vallen. Direct zonlicht kan de bladeren doen verbranden en dat zou zonde zijn! Het beste kan je de plant op een raam aan het zuiden of noorden zetten.

Tip: Omdat de pannenkoekenplant sterk naar het licht toe groeit is het raadzaam om de plant elke week een kwartslag te draaien. Zo zorg je ervoor dat het bladerdek mooi evenredig groeit. En ben je verzekerd van een volle pilea.

Temperatuur

Pilea’s houden van een constante temperatuur tussen 16 en 23 graden. Vermijd omgevingen met plotselinge temperatuurwisselingen of tocht.

Water geven

Hoe vaak moet je een pannenkoekenplant water geven? Ik geef de plant meestal 1x in de week water. En in de zomer 2x in de week.

Ze staan het liefst in goed doorlatende potgrond, in een pot met drainagegaten. Ze houden van vochtige grond, maar laat de grond nooit te nat worden. Laat de grond tussen de gietbeurten grotendeels uitdrogen, voordat je de plant opnieuw water geeft. Overmatig bewateren kan de wortels van de plant laten rotten.

Als de bladeren slap gaan hangen, is dat een teken dat de plant water nodig heeft. Zorg dus dat je dit voor bent.

Tip: De Pilea houdt ervan als je eens per week zijn bladeren besproeit met een plantenspuit. Het zorgt ervoor dat stof van de bladeren verwijdert wordt en het kan preventief helpen tegen ongedierte. 

Voeding & Bemesting

Bemesting is een belangrijk onderdeel van Pilea verzorging, omdat de planten voedingsstoffen nodig hebben om gezond te blijven. Pilea’s houden van een universele plantenvoeding, die je eens per maand kunt toedienen volgens de gebruiksaanwijzing. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken, omdat overbemesting de bladeren van de plant kan doen verbranden.

In de wintermaanden, is het aan te raden om de Pilea geen plantenvoeding te geven, de plant is dan in winterrust.

Snoeien

Pilea’s groeien snel en kunnen snel uit de pot groeien. Snoei de plant regelmatig om de groei te controleren. Snijd overtollige takken af met een scherp mes of snoeischaar.

–> Lees ook: Zo zorg je voor een bananenplant (Musa)

Pilea peperomioides stekken

Wat ik super leuk vind aan de verzorging pannenkoekenplant, dat er vanzelf babyplantjes aan komen. Deze kun je gemakkelijk vermeerderen. En zo heb je binnen no-time heel veel pilea baby’s.

Om de plant te vermeerderen hoef je alleen maar de stengel een paar cm onder de grond te volgen en met een schoon, scherp mesje de babyplant los te snijden. Je kunt het stekje dan in een nieuwe pot in de pot doen en de grond vochtig houden. Of in water zetten om te kijken of en hoe de nieuwe wortels groeien. Als je voor de laatste optie kiest, herplant het stekje dan in de potgrond, zodra de wortels 2 a 3 cm lang zijn.

Zijn er geen baby’s en wil je toch graag de Pilea stekken? Ze zijn eenvoudig te vermeerderen door zelf een stekje te maken van de plant. Je gaat weer als bovenstaande te werk. Kiest voor de pot methode, of de water methode. Kies je voor de potmethode? Zet dan wel even een plastic zakje om de pot heen, zodat de aarde lekker vochtig blijft. Zo kunnen de wortels beter groeien.

Veel voorkomende problemen met je Pilea

Over het algemeen is de Pilea een gemakkelijke plant. Toch kan het zijn dat je tegen problemen aan loopt tijdens de verzorging pannenkoekenplant. Ik bespreek de meeste voorkomende problemen hieronder op:

Te veel water

Het is belangrijk dat je je plant niet te veel water geeft, omdat ze graag helemaal uitdrogen tussen de gietbeurten door. In feite is te veel water geven doodsoorzaak nummer één. Zorg ervoor dat je pot drainagegaten heeft. Als dat niet het geval is, verdrinkt je plant in het water dat op de bodem zit. Geef uw pilea alleen water als de bovenkant van de grond droog aanvoelt.

Te weinig water

Hangt je pannenkoekenplant hangt slap? Dan kan dit zijn omdat je plant water nodig heeft. Dien een kleine hoeveelheid water toe en kijk of de stengels weer omhoog gaan.

Wortelrot

Als je schimmel op het oppervlak van de aarde van de potgrond ziet, dan kan je plant wortelrot hebben! Haal hem uit de pot en controleer de wortels. Gezonde wortels zijn licht gekleurd en rotte wortels zijn donker of papperig. Kom je verotte wortels tegen? Knip dan de rotte wortels af en verpot de plant.

Niet genoeg licht

Als je merkt dat de bladeren van je planten bol gaan staan, krijgt je plant mogelijk niet genoeg licht. Zet de plant op een lichtere standplaats om hem weer gelukkig te maken.

Gele bladeren

Ook wanneer je pannenkoekenplant gele bladeren heeft kan het zijn dat hij juist te veel of te weinig licht krijgt. Veranderd de plant van standplaats en kijk of het dan beter gaat.

Help, mijn pannenkoekplant groeit niet

Groeit je pannenkoekenplant niet meer voldoende of zelfs niet? Dan heeft je plant wat meer liefde nodig. Vernieuw de potaarde en geef je pilea plantenvoeding. En je zult zien dat je binnen no-time kleine baby plantjes hebt!

Pannenkoekenplant ziektes

De Pannenkoekenplant is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan wel last krijgen van meeldauw. Je kunt dit het beste zo snel mogelijk met een biologisch of chemische bestrijdingsmiddel behandelen.

Hoe krijg je een volle Pannenkoekplant?

Heb je een pannenkoekenplant op een stam en vind je deze niet vol genoeg? Dan kun je het beste de op van de pilea afknippen. Deze bereid je volgens bovenstaande methode om te stekken (aarde of water methode) en kun je er dan later weer bij zetten. Daarnaast groeien nu uit het afgeknipte stukje vaak weer volle bladeren. Je kunt dit herhalen tot je Pilea de gewenste volle omvang heeft.

Als je deze eenvoudige bovenstaande stappen volgt, zal je Pilea gezond en gelukkig zijn. Pilea’s zijn geweldige kamerplanten en zijn een geweldige toevoeging aan elk huis of kantoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: