Zo zorg je voor een bananenplant (Musa)

Vandaag introduceer ik aan jullie mijn nieuwe favoriete plant: de bananenplant, ook wel Musa genoemd. Ik hoorde en zag bij veel mensen dat de bananenplant het niet zo goed deed. En daarom was ik huiverig om er eentje te kopen. Maar toen ik dit geheim ontdekte, groeide mijn bananenplant super goed! En kreeg hij zelfs een aantal nieuwe stekjes! Die ik nu weer aan het opkweken ben. Bij de bananenplant hoort karakter zoals rafelig blad en hier en daar wat scheurtjes. In dit artikel vind je alles over de bananenplant! Van water geven tot aan verpotten en stekken en alles daartussen in, want zo zorg je voor een bananenplant.

De Musa – Bananenplant

Je had vast al op de foto’s gezien dat de Musa een bananenplantensoort is. Hij wordt al sinds de zesde eeuw gekweekt en is daarmee één van de oudste gekweekte kamerplanten. Van oorsprong komen de bananenplanten uit Zuid-Oost Azië en Australië. En inmiddels vindt je ze over heel de wereld. De Musa bananenplant groeit snel en kan zo’n 2 m hoog worden!

De meest voorkomende kamerplant in Nederland is de dwergbanaan Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ met kenmerkende paarsbruine vlekken op het blad. Ook fraai is de Musa ‘Tropicana’ met zijn egale, lichtgroene bladeren.   

Waar kun je bananenplant het beste neerzetten?

Deze jungleplant houdt ontzettend van zonlicht! En heeft daarom wel 5 uur per dag licht nodig. Je kunt hem dus het beste op een lichte plaats voor het raam zetten. Het liefst een raam op het oosten, westen is ideaal. Koop je een nieuwe Musa? Laat je plant dan geleidelijk wennen aan het directe zonlicht. Vooral in de zomer is de zon erg vel. En niet alle Musa’s vinden dit fijn. Ontstaat er een gele gloed, dan krijgt de bananenplant teveel zon. 

Voeding

Bananenplanten groeien erg snel. En kunnen daarom wel wat extra hulp gebruiken. Het is raadzaam om ze in de vanaf de lente, eens per twee weken wat extra plantenvoeding te geven.

Water geven

De Musa bestaat voor 80% uit water. Daarom drinkt hij ook erg goed. Zelf geef ik mijn Musa in de winter twee keer per week water. En in de zomer zelfs drie keer per week. Het is ook erg afhankelijk van wat voor type huis je hebt. En de ligging van het raam waar de Musa voor staat.

Als de bladeren van je bananenplant slap gaan hangen, dan staat de plant te warm en heeft hij dorst. Het is belangrijk om de aarde van je bananenplant goed vochtig te houden. Let er wel op dat hij niet continue natte voeten heeft. Geen enkele plant vind dit leuk. De wortels kunnen hierdoor gaan rotten.

Ook de bladeren van de Musa houden van water. De banenplant komt uit een tropisch regenwoud vandaan, waar de luchtvochtigheid hoog is. Om dit na te bootsen kun je hem 1 á 2 keer per week besproeien met een plantenspuit. Dit vind hij heerlijk!

Mijn Bananenplant heeft gele bladeren, wat nu?

Omdat de Bananenplant zo snel groeit, krijgen de soms wat oudere bladeren een bruine rand. Ze verkleuren langzaam en sterven dan uiteindelijk af. Vind je dit lelijk? Dan kun je ze et beste 5 cm van de stam afknippen. En wees niet bang als je dus een blad moet wegknippen. In het hart van de plant ontstaat vanuit zichzelf weer nieuw blad.

Verpotten

Jouw bananenplant is een snelle groeier. Dus wil je hem wat meer ruimte geven om groter te groeien? Dan kun je hem het beste elke jaar in een ruimere pot zetten. Gebruik daarbij universele, bemeste potgrond. Het overpotten kun je het beste in het voorjaar doen, bij voorkeur in de lente.

Stekjes naast de moederplant? Tijd om te stekken!

Hetzelfde geld voor stekken. Als jouw bananenplant gezond is, zullen er zich snel stekjes gaan vormen rondom de stam. Eerste zijn het kleine friemeltjes maar al snel, worden échte stekjes. Je kunt de stekjes het beste even laten zitten tot ze ongeveer 10 cm groot zijn.

Doe dit een beetje op gevoel. En snij ze dan voorzichtig met een mesje af van de moederplant. Doe ze in een kleiner potje met aarde. Heb je stekpoeder in huis? Doop dan eerst de uiteinde die je net hebt afgesneden in stekpoeder. Want daar worden je kleine bananenplantjes helemaal gelukkig van!

Na een week of 10 zagen mijn twee stekjes er uit als op bovenstaande en onderstaande foto. Ze zijn uitgegroeid tot echte mini plantjes. Ze groeien als je ze met liefde en zorg behandeld uit tot heuse bananenplanten.

Wist je dit al over de bananenplant?

  • De bananenplant is de grootste kruidachtige plant ter wereld.
  • De naam banaan is afgeleid van het Guinese woord ‘banema’ dat in de 17de eeuw verbasterde tot ‘banana’. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord ‘Mauz’. Dat stamt weer af van Muz. Muz is de oude Perzische naam van fruit, waardoor je weer uit komt bij de wetenschappelijke naam Musa.
  • In het wild kan de musa wel honderd jaar vruchten voortbrengen.

Heb ik jou na het lezen van mijn tips: zo zorg je voor een bananenplant musa overtuigd om deze mooie plant in huis te halen? Of was je al een groot fan van de bananenplant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: