waarom je niet moet diëten

Veel dames die ik ken hebben er last van, een paar kilo’s te veel. Regelmatig hoor ik om me heen dat ze dan op “dieet” gaan. Ik vertel je waarom je niet moet diëten.

Mijn ervaring is dat elk dieet maar tijdelijk is. Simpelweg omdat je het zelf ook zo benaderd. Even gezond eten en dan ben ik de kilo’s kwijt. Maar als je weer normaal gaat eten vliegen de kilo’s er net zo snel weer aan. Eigenlijk weten we allemaal dat diëten niet werkt. Diëten betekend een korte periode je eetpatroon aanpassen om vervolgens erna weer even dik te worden… Tijd verspilling noem ik dat!

Lifestyle change

Maar wat werkt dan wel? Wat wel werkt is kritisch naar je huidige leef en eetpatroon kijken. Wij mensen houden namelijk vast aan oude gewoontes, want alles gaat zo lekker vanzelf.

Een geheim is dat ons lichaam zich veel sneller aanpast dan dat ons hoofd dat doet. Dat komt omdat ons lichaam handelt op automatisme. Ons hoofd daarentegen niet. Het is nu zaak om na te gaan denken. Heb ik wel echt honger. Hoe vaak heb ik deze week al getrained? Is die kaassouflé het echt waard? Of vind ik iets anders eigenlijk veel lekkerder?

Uit onderzoek komt naar voren dat als je 3 maanden een nieuwe gewoonte volhoud, dat dit dan onderdeel wordt van je nieuwe routine. En dat is natuurlijk wat je graag wilt een blijvende verandering zowel geestelijke als lichaamelijk!

Wanneer je niet te streng bent voor jezelf en rustig aan de gang gaat met je beweeg- en voedingspatroon, zul je zien dat als je resultaten boekt je nog meer gemotiveerd bent om zowel lichamelijk als geestelijk je lifestyle te blijven veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld meer energie hebt dan normaal, of als je haar net wat lekkerder valt en glanst of wanneer je een maat broek kleiner aan kunt. You go girl! Dat is pas motivatie…

Wees je bewust dat je beweeg- en voedingspatroon tijdelijk aanpassen ook een tijdelijk resultaat met zich mee brengt. Dit is dan ook een van de grootste redenen waarom je niet moet diëten. De één heeft nou eenmaal aanleg om dik te worden en de ander niet. Het is niet erg als je af en toe een terug val hebt, maar sta de volgende dag weer op en hou je doelen voor ogen.  Je zult zien als je eenmaal bezig bent met die gezonde lifestyle dat alles een soort van vanzelf lijkt te gaan. Doe het met passie en liefde voor jezelf en je zult zien dat je niet alleen dunner wordt en vet verliest, maar ook gelukkiger bent dan ooit tevoren!

Waarom doe jij niet aan diëten?

4 Reacties

 1. juni 23, 2016 / 10:08 am

  Helemaal mee eens! Ik zie zo vaak mensen worstelen met onmogelijke diëten… Zo zonde van je tijd en inderdaad, na afloop van het dieet zit het er zo weer aan. Ik ben zelf gelukkig niet te dik, heb soms wel dat ik een tijdje mezelf teveel heb laten gaan en dan moet ik weer even streng zijn. Ik probeer dan overal wat minder van te nemen en wat meer te bewegen. Het gaat soms langzaam, maar ik boek dan wel altijd resultaat. Zo hoef ik de lekkere dingen ook niet helemaal te laten staan en dat werkt voor mij, want helemaal niet meer lekker eten, dat houd ik niet lang vol :)

  • Mariëlle
   Auteur
   juni 23, 2016 / 10:10 am

   Hi astrid klinkt herkenbaar. Het is eigenlijk meer je eet en voedingspatroon in het gareel houden. Lekker eten kunnen we allemaal denk ik niet laten staan, al heb je sommige die hards!

 2. juni 23, 2016 / 10:19 am

  Helemaal mee eens. Ik let ook altijd op mijn eten en beweging. Het is een levenswijze geworden i.p.v. een dieet. Iemand zei ooi tegen mij dat ik een dieetboek moest schrijven. Mijn antwoord: dan ben ik snel klaar. Iedereen weet waar je dik van wordt. Iedereen weet dat bewegen goed voor je is. Integreer die gedachte in je dagelijks leven en klaar!

  • Mariëlle
   Auteur
   juni 23, 2016 / 2:11 pm

   Mooi gesproken Leonie, nou begrijp ik waarom ze zeiden schrijf een dieetboek. Je moet een bepaald charisma hebben om dingen over te kunnen brengen. You got it girl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: