20xWat je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw

Ben je zwanger of net zwanger geweest? Of is er misschien wel iemand in je omgeving zwanger? Met een groeiende buik kun je natuurlijk aardig wat reacties verwachten. En de omgeving leeft vaak met de aanstaande moeder mee. Hartstikke fijn natuurlijk, want zwanger zijn is een bijzondere gebeurtenis. Sommige ongevraagde tips, adviezen of opmerkingen daar kun je niet altijd wat mee… Lees hier wat je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw…

 1. “Was het gepland?” – Wat een ongemakkelijke en ook wel onbeleefde vraag! Niet iedereen bespreekt zijn of haar kinderwens GRAAG met ie-de-reen.
 2. “Weet je zeker dat je niet zwanger bent van een tweeling? “– Hoe goed deze opmerking ook bedoeld is… zo komt hij écht niet goed bedoeld binnen bij een zwangere vrouw. Ze voelt zich misschien onzeker over haar veranderende lichaam. En heeft zelf echt wel door dat haar buik er groter uitziet.
 3. Mag ik even aan je buik voelen” of nog erger… gelijk je zwangere buik aanraken! – Soms krijg je deze als je het mij vraagt gekke vraag. Maar ook vaak niet en dan handelen mensen gewoon. Voor je het weet zit ja en alleman aan je buik. Geloof me, geen enkele moeder vind het fijn als een vreemde aan haar buik zit. Hoe blij je ook voor haar bent!
 4. …. Weken pas? Dan moet je nog wel even! ” – Natuurlijk weet de moeder in spé hoelang ze nog moet.  Misschien heeft ze het zwaar met de zwangerschap, dan is het niet erg fijn dat anderen benoemen dat je nog zo’n tijd moet tot de bevalling.
 5. “Nu mag je een hoop dingen niet meer eten, hé? Dat weet je toch wel? Denk aan Sushi, wijn, rauw vlees, haring…” – En of dat we dat weten! No need to reminder her, wat ze allemaal niet mag…
 6. “Je slikt toch wel foliumzuur/Vitamine D/ijzer/extra visolie?” – Het is natuurlijk goed dat je dit vraagt, maar als je dat van iedereen hoort wordt je gillend gek als moeder. Meestal wordt dit wel verteld bij de check-up in het ziekenhuis of bij de verloskundige. Dus no need to check!
 7. “Nu ben jij zeker de Bob?” – Goh, zou je denken? Helemaal niet logisch, want niet alle mama’s willen zwanger rijden.
 8. “Ik had echt een horrorbevalling je wilt niet weten. Ik hoop dat dit jou bespaard blijft!” – Inderdaad wil ze dit niet weten! Hou dit lekker voor je. Iedere bevalling is anders en het heeft ook geen zin om haar last te gaan vallen met jouw nare ervaring.
 9. “Je gaat echt dood van de pijn, die weeën zijn echt afschuwelijk!” – Heel fijn dat jij de zwangere hier nog even aan herinnert. In plaats van steun, boezem je haar zo alleen maar angst in. Dit is wel het laatste waar ze op zit te wachten.
 10. “Ga je na je zwangerschapsverlof gelijk weer volledig werken?” – Voor veel zwangere vrouwen is dit lastig. Vaak is dit iets, vooral bij het eerste kind waar ze helemaal nog niet over nagedacht hebben. Of veranderden ze van gedachten eenmaal het kind is geboren. Iedereen heeft er wel een mening over. En heel eerlijk, de mening van andere is een beetje irrelevant. De zwangere in spé wordt namelijk mama. Thuisblijven zou niet goed zijn want dan is het kindje te afhankelijk, fulltime werken ook niet want dan ben je er te weinig voor je kind. Hoe dan ook kan je beter vragen, wat de plannen zijn qua zorgen voor het kindje na het zwangerschapsverlof. Elke zwangere begrijpt wat je hiermee bedoelt en het komt een stuk vriendelijker en minder bemoeizuchtig over.
 11. “Je gaat toch wel borstvoeding geven?“- Helaas is het niet vanzelfsprekend dat elke moeder borstvoeding kan en wil geven. Ook al ben jij misschien van mening dat borstvoeding juist wel/niet het beste is voor de baby. De uiteindelijke keus is aan de mom-to-be en ze zal er sowieso voor zorgen dat haar kindje niets tekort komt.
 12. “Je hebt ons wel lang laten wachten hoor! Eindelijk zwanger!” – Er zijn genoeg vrouwen die bewust ervoor kiezen om eerst carrière te maken. Of juist pas op wat latere leeftijd aan kinderen willen beginnen, om wat voor reden dan ook… En daar is niks mis mee!
 13. “Weet je zeker dat je het geslacht wil weten? Dan is het geen verrassing meer!” – Daar hebben we he-le-maal niet over nagedacht. Goed dat je het zegt… Dan zien we er vanaf…
 14. “Je had zeker liever een: jongetje/meisje gehad hé?” – Sommig vrouwen weten op voorhand niet wat het wordt, omdat ze dit niet willen weten. Andere maakt het helemaal niks uit, omdat ze misschien al ontzettend veel moeite hebben moeten doen om zwanger te raken. En sommige vrouwen hebben gewoon geen voorkeur. Natuurlijk zijn er altijd vrouwen bij die wel een voorkeur voor een jongetje/meisjes hebben. Die zullen dit dan wel zelf naar buiten brengen.
 15. “Je hebt zeker last van je hormonen?” – NIEMAND anders dan de zwangere zelf, mag zeggen dat zij last heeft van haar hormonen. Want als je hier al zoveel last van hebt en soms jezelf misschien een beetje verliest hierdoor, is het echt niet leuk. En het helpt het ook niet als andere dit hardop gaan zeggen…
 16. “Weet je al hoe je hem of haar gaat noemen?” – Een vraag uit nieuwsgierigheid die zeker wel eens in ieders hoofd opkomt bij het zien van een zwangere vrouw. De meeste zullen het nog niet weten. En weten ze het al wel? Dan zullen ze het vaak ook niet van tevoren vertellen. Geduld is een schone zaak ;)
 17. Geniet nog maar even van je nachtrust en je vrijheid” – Elke wrangere vrouw kan je beamen dat nachtrust ver te zoeken is als je hoogzwanger bent. En vrijheid? Je hele lichaam is aan het veranderen en letterlijk overgenomen, doordat er een baby in groeit.
 18. Wat ik van kinderen vind?” – Nee, die wil ik niet hoor! Een zwangere vrouw doesn’t care wat jij vind. En dat je geen kinderen wilt? Jouw keus, zij draagt een kindje in zich… dus je bent te laat met je mening.
 19. Ga je kiezen voor een ruggenprik? Of een bevalling zonder pijnstilling?” – Er kleven ook zoveel risico’s aan een ruggenprik. Ja, ik was er eerst over aan het twijfelen, maar toen ik de risico’s las dacht ik nee, dat lijkt me niet verstandig! De tante van mijn vriendin heeft dit gedaan, ik kan je vertellen ze heeft nog steeds rugpijn…
 20. Vind je het niet verschrikkelijk dat je je eigen kleding niet meer aan kan?” – Natuurlijk vind ik dat verschrikkelijk! Ga jij het nog even benadrukken. En bedankt!

Zijn bovenstaande uitspraken herkenbaar?Gelukkig ligt de nadruk op de positieve opmerkingen tijdens het zwanger zijn. En worden deze ook meer gemaakt dan de vragen die hier boven staan. En alle goed bedoelde, maar ongevraagde adviezen? Laat ze je ene oor in gaan en de ander weer uit…We maken allemaal weleens onhandige opmerkingen die we niet zo bedoelen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, of misschien juist de andere kant van het verhaal dat je misschien niet zo goed weet wat te zeggen of vragen aan een zwangere vrouw? Let me know in de comments :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: