Wat kun je doen, als thuis je wifi traag is?

Nu je de komende maanden moet thuis werken, ben je waarschijnlijk meer dan gewoonlijk afhankelijk van de wifi verbinding thuis. Het is fijn als de wifi verbinding dan werkt als een zonnetje. Zodat je er niet eens aan herinnerd wordt, dat je wifi gebruikt. Maar wat kun je doen, als thuis je wifi traag is? In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Thuis je wifi traag

Je kent het wel zit je net in een video vergadering. Hapert het beeld steeds, of nog erger valt heel je verbinding weg. Erg vervelend, maar ook erg frustrerend als dit wordt veroorzaakt door trage wifi. Wat kun je doen, als thuis je wifi traag is?

1. Check de snelheid van je internet abonnement

Waar je voorheen, misschien afkon met een lag snelheid, omdat je niet veel thuis was en weinig van het internet gebruik maakte. Is het nu met iedereen die thuis zit handig om te bekijken wat voor snelheid je voor internet afneemt.

Als je met veel mensen thuis bent, en daardoor met veel apparaten op dezelfde verbinding zit, gaat de snelheid van alle verbindingen omlaag. Dit kan zorgen voor haperend beeld, of een wegvallende internet verbinding. Het kan dus lonen, om de snelheid van je internet te verhogen.

Mijn advies: Ga opzoek naar een goede deal voor tv en internet. En let hierbij niet alleen op de aangegeven gemiddelde snelheid, maar kijk naar wat de provider minimaal moet leveren. Dit geeft je garantie, in deze tijden van drukte, waar je op kunt teruggrijpen.

Maak gebruik van een vaste kabel

2. Maak gebruik van een vaste kabel

Als de internetsnelheid voldoende is, kun je gaan bekijken waarom je wifi zo traag is. Heb je een laptop of maak je gebruik van een smart-tv of ander apparaat dat op de kabel aangesloten kan worden? Waarom dan niet gewoon een kabel gebruiken?

In de meeste nieuwbouwhuizen, kan je ervoor kiezen om door de muren, kabels te laten trekken. En heb je deze niet, dan stop je de kabels in de achterkant van de router. Vaak kun je deze dan via de kabelschacht in huis door de rest van het huis laten leiden. Er zijn tal van oplossingen om de kabels, al gaan ze misschien niet door de muur, mooi weg te werken. Het is misschien even wat werk, maar een stabiele verbinding brengt je een hoop gemoedsrust.

3. Zet de router op een geschikte plek in huis

Veel mensen hebben de router in de trapkast staan. Een mooie plek om dat lelijke ding, met tal van kabels weg te werken. Maar is het wel praktisch? Eigenlijk niet. De router kun je het beste op een centrale plek in de woonkamer ophangen, en dan het liefst ergens hoog aan het plafond. Op die manier zijn er minder apparaten die de router verstoren. En heb je de meeste kans dat alle apparaten het signaal goed kunnen ontvangen. Als je hem in de trapkast plaatst, moet het signaal soms nog een aantal betonmuren door, waardoor het signaal steeds zwakker wordt.

4. Kies voor het minst gebruikte wifi kanaal

Als de router op een goede plek hangt, maar het signaal is nog niet optimaal. Dan is er nog een technischere optie. Woon je bijvoorbeeld in een flat of appartementencomplex? Dan zijn er meerdere wifi signalen aanwezig, die mogelijk op hetzelfde kanaal ingesteld staan. Veel routers zijn standaard ingesteld op 6 (je hebt 1 t/m 13). Zie het als een snelweg, als je alle auto’s op baan 6 laat rijden terwijl baan 1 t/m 5 en 7 t/m 13 ook beschikbaar zijn. Dan krijg je een opstopping.

Hoe je het wifi kanaal precies kunt veranderen, verschilt per type router. De meeste internetproviders hebben hierover informatie op hun websites staan. Als je er niet uit komt, kun je het best even contact opnemen met je provider. Of iemand vragen die wat meer verstand heeft van ICT.

Gebruik een powerline adapter

5. Gebruik een powerline adapter

Wanneer je niet meer alleen in de woonkamer gebruik maakt van wifi, maar nu ineens de halve dag op zolder zit. Kan het zijn dat het wifi signaal daar niet zo sterk is. Het is dan verstandig de draadloze netwerkdekking in het huis, uit te breiden met een powerline adapter. Deze installeer je, op de plek waar je een sterker wifi signaal nodig hebt. Zo pakt het apparaat hier het wifi signaal op en versterkt deze, waardoor je op je nieuwe werkplek dus ook een goed wifi signaal hebt.

Vergis je niet door een wifi extender te kopen. Deze apparaten versterken wel het wifi signaal, maar doordat ze moeten ontvangen en weer verzenden, wordt het uitgezonden signaal een stuk trager. Indien je hier meer over wilt lezen, kun je hier informatie vinden over de verschillende soorten wifi boosters en hun werking.

Ik hoop dat ik met bovenstaande tips een antwoord heb gegeven op de vraag: wat kun je doen, als thuis je wifi traag is? En lossen bovenstaande adviezen je probleem niet op? Dan is het misschien verstandig een expert in te schakelen die je op weg helpt.

Niet iedereen zal thuiswerken fijn vinden. Toch zijn er ook mensen die de voordelen van thuiswerken inzien. Voorlopig zullen we het er nog even mee moeten doen, dus maak er het beste van.

Meer tips omtrent thuiswerken? Lees ook: 10 beste tips voor thuiswerken – vanwege het corona virus

Heb last van traag wifi thuis?
Of en je tevreden met de snelheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: