Home » Lifestyle » Werkt een computerbril met blauw licht filter echt?

Werkt een computerbril met blauw licht filter echt?

Een tijdje heb ik er over nagedacht: Een computerbril met blauw licht filter. Zou het echt werken? Of is het een fabeltje? Toen ik via mijn werk een vergoeding kreeg voor de computerbril met blauw licht filter, waagde ik de gok. Ik bestelde er eentje met een kek montuur van Rayban. En ik vertel je er in deze blog meer over…

Waarom een computerbril aanschaffen?

De laatste twee jaar heb ik last van lichte hoofdpijn boven mijn wenkbrauwen en dan vooral aan de rechterkant van mijn gezicht. Vooral wanneer ik een lange dag achter de computer heb gemaakt. En thuis ook nog eens de laptop pak om te gaan bloggen. Ik voelde me vaak vermoeid en mijn ogen hadden ook moeite met scherpstellen. Super vervelend natuurlijk. Maar goed, ik had er geen oplossing op.

Totdat, mijn werk kwam met een vergoeding voor de computerbril met blauw licht filter. Eerder had ik wel is over een computerbril gehoord, maar het leek me een slim marketingtruucje om iedereen deze brillen te laten aanschaffen. Daarnaast maakte ik gebruik van het programma F.lux op mijn laptop. Deze filtert het blauw licht van je computerscherm, maar niet van de TL lampen die bijvoorbeeld boven je hoofd hangen. Of het andere licht om je heen.

Op naar de opticien. Die vertelde mij dat ik een lichte afwijking aan mijn rechteroog had. Maar dat kon het probleem niet zijn. Ze vroeg of ik vaak achter de computer zat en ik antwoordde ja. Ze zei dat een computerbril met blauw licht filter wel eens de oplossing kon zijn. Ze vertelde me dat je door lang turen naar het beeldscherm en het blauwe licht, wel echt last kunt krijgen van een verscheidenheid van klachten. En het klopt, ik zit wel echt heel wat uren op een dag achter de computer. Ik ging mee in het advies van de opticien en zocht een kek montuurtje uit. En bestelde een computerbril. En raad is wat… mijn hoofdpijnklachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Mijn ogen voelde rustiger aan na een werkdag. En droge ogen, daar had ik eigenlijk helemaal geen last meer van!

Wanneer is een computerbril iets voor jou?

Dus, merk je dat als je achter de computer, telefoon of tv zit, snel last krijgt van klachten als:

  • Hoofdpijn
  • Schouder of nekkpijn
  • Droge ogen
  • Vermoeide ogen
  • Prikkelende ogen
  • Wazig beeld (sowieso een goeie reden om langs de opticien te gaan).

Dan kan een computerbril misschien de moeite waard zijn om te proberen.

Voordelen computerbril

Een computerbril heeft de volgende voordelen:

  • Je ogen raken minder vermoeid. Dit houdt direct in dat je meer energie over hebt aan het einde van je (werk)dag;
  • Je hebt een betere werk- en zithouding achter je beeldscherm. Het voorkomt direct klachten zoals hoofdpijn, schouder- en nekpijn;
  • Indien je hier ook een blauw licht filter bij aanschaft, heb je minder kans op vermindering van de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon), waardoor de slaap-waakcyclus verstoord raakt.

Er zijn meerdere opties mogelijk bij een computerbril. Zo kun je kiezen voor de glasopties: boek, computer of ruimte. Waarschijnlijk heten deze opties bij elke opticien anders, maar laat je hierover informeren. Voor mijn glazen waren onderstaande opties beschikbaar:

De optie boek. deze glasoptie is voor wanneer je veel leest achter je computer. Je hebt dan ideaal zicht tot één meter. 

De optie computer zorgt voor een helder en rustig zicht op beeldschermafstand. Deze optie is de juiste wanneer je vaak op jouw beeldscherm kijkt. Je hebt dan ideaal zicht tot twee meter.

Dan heb je ook nog de optie ruimte. Deze optie is ideaal als je veel moet afwisselen tussen kijken naar je beeldscherm of de ruimte in kijk. Met deze glazen heb je goed zicht tot wel vier meter. 

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een blauw licht filter toe te voegen.

Hoe werkt een blauw licht filter?

Blauw licht zit in alle apparaten die een beeldscherm bevatten. Denk aan je telefoon, tablet, smartwatch of tv. Blauw licht zorgt ervoor dat de productie van je slaaphormoon afneemt en dat je dus minder goed kunt slapen ‘s avonds. Een blauw licht filter in je computerbril glazen zou dit verhelpen. Ik merk dit ook echt als ik mijn computerbril op heb. Alles heeft een gelere toon, en kijkt dus ook veel fijner en zachter voor mijn ogen.

Radar deed ook een onderzoek naar de blauwe coating en zegt dat hun conclusie is, dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de coating werkt. Logisch, want de computerbril en blauwe coating bestaan ook nog niet zo lang. En daarnaast bied elke opticien weer een eigen variant aan. Zelf merk ik echt verschil tijdens het computeren, en kan ik niet anders dan concluderen dat de coating wel degelijk zijn werk doet. Sterker nog ik merk bij het bewerken van foto’s dat ze er wat geliger uit komen te zien dan voorheen. Dus nu zet ik bij het bewerken van foto’s even kort computerbril af. Doe je dit langer, dan zou ik gaan voor een computerbril met en zonder blauwe filter. Zodat je kunt afwisselen.

Werkt-een-computerbril-met-blauw-licht-filter-echt_-1

Mijn ervaring met een computerbril

Ik ging dus eigenlijk meten bij de opticien, omdat mijn werk een computerbril vergoedde met het idee, ik heb er geen een nodig. Maar eenmaal bij de opticien, werd mij geadviseerd om een computerbril te dragen.

Sinds dat ik de bril ben gaan dragen heb ik geen last van hoofdpijn meer gehad. En ook geen pijnlijke, droge ogen meer. Geen vermoeide ogen meer en ik zie niet meer wazig, zoals voorheen. Super fijn!

Voor welke bril ik heb gekozen? Deze. En nee, deze post is niet gesponsord. Ik ben zelf super enthousiast over mijn computerbril. Dus, werkt een computerbril met blauw licht filter echt? Ik zou iedereen die problemen heeft na een lange dag achter de computer een computerbril aanraden. Voor mij is dit de uitkomst! En ik draag nu netjes elke dag mijn bril.

Heb jij ook ervaring met een computerbril? Of misschien wel met de blauw licht filter? Laat het me weten in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: