Woontrend | Visgraat vloer

moderne visgraat vloer

De woontrend van dit moment is toch echt wel de visgraat vloer. Het is de meeste verkochte vloer van 2020. Maar wat is nou precies een visgaat vloer? Uit welke afwerkingsmethoden kun je kiezen? En wat maakt dat dit populaire patroon-vloertje zowel in een klassiek als modern interieur past? Ik leg het je uit.

Visgraat vloer

De visgraat vloer is een houten vloer die ontzettend populair is! En dankt zijn naam aan het patroon, wat in een bepaald verband gelegd wordt, zodat het vanaf boven lijkt op de graat van een vis. Het patroon herhaalt zich over het hele oppervlak van de vloer. En wordt gelegd in dezelfde richting.

Hongaarsepunt

Je moet de visgraat vloer niet verwarren met de Hongaarsepunt. Dit is een vloer met een net afwijkend legpatroon. De punten in een hongaarsepunt sluiten aan. Ze komen als het ware in de punt van de plank samen. Anders dan bij visgraat vloer overlappen de planken elkaar niet.

statige huizen met een visgraatvloer

Klasse 

Waarom gaan zoveel mensen voor een vloer, die ook bij anderen in huis ligt? Omdat een visgraatvloer een tijdloze vloer is. Het patroon wordt al eeuwen gebruikt in grote landhuizen of kastelen. En zelfs in Versailles. Die chique uitstraling van toen, heeft de visgraat vloer nog steeds!

Daarnaast roept de vloer nostalgische gevoelens op. Veel mensen herkennen de vloer van een bezoekje aan opa en oma.

Gemakkelijk te combineren met elke woonstijl

Door de chique uitstraling valt de visgraat vloer prachtig te combineren met een klassiek interieur. Maar hij past ook zonder moeite in een moderne of industriële woonstijl. De vloer is een echte showtopper, en daarmee tijdloos. Al veranderd je interieur en smaak meerdere keren, die vissengraat, die mag blijven hoor!

visgraat vloer

Afmetingen, kleuren en knoesten

Een visgraat vloer kan worden gecreëerd met brede of smalle planken. Wanneer je een wat kleinere woning hebt, maar toch wilt gaan voor een visgraat vloer is het verstandig te kiezen te kiezen voor kortere/smallere planken in een lichte kleur.

Heb je een grote woning, dan kun je best gaan voor een vloer met veel noesten. Vooral wanneer ze wat donkerder zijn, zorgen ze voor een wat klassiekere sfeer.

Maar heb je een kleine ruimte? Ga dan voor zo min mogelijk noesten. Zo blijft je vloer rustiger, maar geniet je toch van het lijnenspel van je visgraat vloer.

Verschillende afwerkingsmethoden

Bij de keuze voor een visgraatpatroon, kun je best uitpakken. Zo kun je kiezen voor een klassieke visgraat vloer, of juist een moderne visgraat vloer, het verschil zit hem in de afwerkingsmethode. 

visgraat vloer klassiek

Klassieke visgraat vloer

Een klassiek visgraatpatroon komt goed tot zijn recht in grotere ruimtes. Omdat het patroon de lengte of juist de breedte accentueert.

visgraat vloer bies

Bies

Bij veel klassieke visgraat vloeren wordt als afwerkingsmethode een bies gebruikt. Dit is een omlijsting van de vloer, meestal ineen andere kleur hout, die contrasteert met de houtkleur van de vloer. Vaak is hij gemaakt van wengé hout. Maar met de kleur kun je experimenteren. Zwart is een veel gebruikte kleur, maar wit is ook een optie.

Band

De band is de houten rand tussen de muur en de bies. Je kunt hier een ander hout patroon laten leggen. Maar kunt ook gebruik maken van de bestaande stukjes.

visgraat vloer moderne inrichting

Moderne visgraat vloer

Een moderne visgraat vloer komt beter tot zijn recht in een modern interieur. Maar ook met een klassiek interieur zal een moderne vloer niet misstaan.

Meerdere bieslijnen

Wat maakt een visgraat vloer modern? Nou naast de kleur kun je ook kiezen voor meerdere bieslijnen. Bijvoorbeeld de plek waar de eettafel staat met twee lijnen laten omlijsten. Je kunt dit helemaal zelf uitdenken, of er een stukje advies bij vragen. Zo heeft de vloer wat meer pit en is hij wat minder saai.

Sluitfriezen

Bij Sluitfriezen wordt er een bies gelegd, waarbij de helft van de plank haaks op de band geplaatst wordt. Dit geeft een wat strakkere uitstraling, waardoor de vloer minder klassiek oogt en goed past in een moderne woning.

Geen band

Vind je die band maar ouderwets? Dan kun je er ook voor kiezen om de vloer helemaal tot aan de muur door te laten leggen. Voor deze oplossing wordt tegenwoordig in de meeste interieurs gekozen.

visgraat vloer woontrend

–> Lees ook: Welke vloer past bij mijn interieur?

Kleur en behandeling

Je kunt de vloer behandelen, of een kleurtje geven. Denk aan een lichte- zwart, of donkergrijze kleur. Of een aantal planken licht en een aantal planken donker laten maken. Zodat je een kleurverloop hebt.

Laat het wel altijd goed behandelen met een natuurlijke olie- of laklaag. Deze beschermt je vloer namelijk tegen morsen, vlekken en slijtage.

Langer termijn investering

Als je investeert in een houten visgraat vloer, doe je een langer termijn investering. Het hout is namelijk erg duurzaam. En wordt vaak mooier met de jaren. Daarnaast isoleert hout je vloer. Het is warmer aan de voeten dan PVC of laminaat. En als je je vloer de juiste afwerking geeft, en tijdig behandelt, kan hij wel 100 jaar mee!

Misschien nog een aanvullend idee. Voor 2021 gaat de trend in de richting van hongaarse punt. Dit is net even anders dan de visgraat. Maar ook ontzettend mooi!

Ben jij net als ik ook zo fan van deze woontrend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: