Zo bereid je je kind voor op de basisschool

Zo bereid je je kind voor op de basisschool

Als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, is dat niet alleen voor hem spannend, maar ook voor jou. Wat moet je allemaal regelen als ouder? En waar moet je over nadenken? En hoe help jij jouw kind het beste op weg naar de grote nieuwe school? Ik geef je tips: zo bereid je je kind voor op de basisschool.

Zo bereid je je kind voor op de basisschool 

Het is een spannende tijd voor zowel ouders als kinderen wanneer de kleintjes klaar zijn om naar de basisschool te gaan. Er breekt een nieuwe fase aan waarin kinderen zich zullen ontwikkelen op verschillende gebieden, zoals cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden. Het is daarom belangrijk voor ouders om hun kinderen voor te bereiden op deze nieuwe uitdaging. In dit artikel zullen we enkele tips en adviezen delen om u te helpen je kind voor te bereiden op de basisschool.

Ga het gesprek aan over de basisschool

Ga van tevoren het gesprek aan met je kindje over de basisschool. Introduceer de basisschool als een leuke plek waar ze kunne leren en met vriend(innetjes) kunnen spelen. Ga samen mooie school spullen kopen als voorbereiding op school. Denk aan een nieuwe rugzak, broodtrommel en drinkbeker.

–> Lees ook: Gezonde broodtrommel voor kids met de Servero 100% Fruitmoesjes

Bezoek de basisschool alvorens het schooljaar begint

Voor veel kinderen is de basisschool een compleet nieuwe ervaring. Het kan daarom goed zijn om je kind vertrouwd te maken met de schoolomgeving voordat hij of zij begint. Zo bereid je je kind voor op de basisschool. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind naar de school gaan en een rondleiding krijgen. Zo kan je kindje kennismaken met de klaslokalen, de speelplaats en de leraren. Het kan ook nuttig zijn om je kind te laten kennismaken met andere kinderen die al op school zitten. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan activiteiten georganiseerd door de school of door contact op te nemen met ouders van andere kinderen.

Wennen op de basisschool

Indien de school dit aanbied is het handig om je kindje van tevoren te laten wennen aan de basisschool. Zo bereid je je kind voor op de basisschool en de veranderingen die er straks gaan komen. Vanaf wanneer je kind welkom is om te wennen op de basisschool, hangt van de school af. Vraag dit dan ook even na op school. In overleg kan je kindje gelijk hele dagen beginnen, maar ook halve dagen of een paar uurtjes zijn allemaal prima. Vaak kost het wennen aan de nieuwe juf/meester en klasgenootjes een hoop energie. Veel indrukken komen op je kindje af dus het best mogelijk dat hij of zij het nog niet de hele dag volhoudt.

Is je kind net voor of na de schoolvakantie jarig? Dan zijn wendagen vaak wat lastiger in te plannen met een vakantie ervoor. Er zit voor een kleuter dan ook teveel tijd tussen. Meestal is het dan handiger om je kind pas na de vakantie te laten starten.

Aantal wendagen per basisschool

Als je kind 3 jaar en 10 maanden is, hij komen wennen op school. Is je kindje nog géén 4 jaar? Dan mag het maximaal 5 hele schooldagen komen wennen voor de 4de verjaardag. In overleg kunnen deze dagen worden verdeeld in 10 halve dagen, of ze kunnen kiezen voor een kortere kennismakingsperiode.

Goed om te weten: De basisschool is niet verplicht om je kindje te laten wennen voor de 4de verjaardag. Als ouder ben je ook niet verplicht om je kind te laten wennen.

Zorg dat ze het zelf kunnen

Houd er rekening mee dat van je kind wordt verwacht dat hij bepaalde vaardigheden zelf kan uitvoeren. Zo wordt er verwacht dat je kindje zindelijk is en zelf naar de wc kan. Ook het afvegen, dient je kindje zelf te doen. Ook moet je kindje zelf kleding aan- en uit kunnen trekken kleding kunnen aan- en uittrekken.

Zo bereid je je kind voor op de basisschool: Als ouder kun je je kindje helpen door het gemakkelijke kleding aan te doen, zonder moeilijke veters, ritsen of knopen. Zorg dat voordat je kind naar school gaat je dit thuis ook oefent samen.

Zo bereid je je kind voor op de basisschool

Leer je kind basisvaardigheden

Kinderen die naar de basisschool gaan, hebben vaak al enige basisvaardigheden nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze kunnen tellen, hun naam kunnen schrijven en weten welke kleuren er zijn. Je kunt je kind helpen met het oefenen van deze vaardigheden door dit samen thuis te oefenen. Maak er een leuke activiteit van door bijvoorbeeld spelletjes te spelen of door te knutselen.

Lees samen met je kind

Lezen is een belangrijke vaardigheid die kinderen nodig hebben op school en later in het leven. Ook hiermee bereid je je kind voor op de basisschool. Het is belangrijk om je kind aan te moedigen om te met lezen. Dit kan bijvoorbeeld door samen met je kind boeken te lezen en te praten over het verhaal. Kies kinderboeken die passen bij de leeftijd en interesse van je kind. Maak er een leuke ervaring van door bijvoorbeeld verschillende stemmetjes te gebruiken bij het voorlezen.

Oefen zelfstandigheid

In de basisschool worden kinderen gestimuleerd om zelfstandig te werken. Het is daarom belangrijk dat kinderen al enige zelfstandigheid hebben ontwikkeld voordat ze naar school gaan. Je kunt je kind helpen om zelfstandigheid te ontwikkelen door bijvoorbeeld taken te geven die ze zelf kunnen doen, zoals het aankleden of het opruimen van hun speelgoed.

Stimuleer sociale vaardigheden

Om op school goed mee te kunnen komen met de andere kinderen zijn sociale vaardigheden ook erg belangrijk. Zo bereid je je kind voor op de basisschool door het te leren hoe ze met anderen moeten omgaan. Hoe ze zich moeten gedragen in bepaalde situaties en hoe ze conflicten kunnen oplossen. Jij kunt je kind helpen door te praten over gevoelens en emoties. Door ruzies samen op te lossen en door je kindje te laten spelen met andere kinderen, zodat he deze vaardigheden ontwikkelt.

Tips voor de eerste basisschool weken

  1. Plan na schooltijd niet teveel activiteiten in. De basissschool is vermoeiend door alle prikkels die op je kindje afkomen.
  2. Het kan best zijn dat je kindje in slaap valt na school. Probeer je kindje liever wakker te houden en ga rustig samen chillen. Anders kom je in de avond in de knoei met het naar bed gaan, wat de volgende dag ook weer leidt tot vermoeidheid.
  3. Voorzie alle schoolspullen zoals broodtrommel, drinkbeker, tas en gymspullen van de naam van je peuter. Zo raken ze niet al na de eerste dag kwijt.
  4. Heeft je kind een lievelingsknuffel of doekje? Stop deze voor de zekerheid in de rugzak van je kindje. Mocht er iets gebeuren wat te overweldigend is of je kindje thuis erg missen, dan kan dit uitkomst bieden in het troosten.
  5. Toon belasting voor je kindje zijn of haar schooldag. Stel gerichte vragen en overval ze niet gelijk ermee wanneer ze thuis komen. Ze willen dan waarschijnlijk het liefst even bijkomen van de drukke dag. Denk maar na hoe jij dat ervaart als je van een drukke werkdag thuis komt ;)
  6. Spanning in de eerste weken van school zijn normaal. Kijk niet raar op en wordt niet boos of teleurgesteld wanneer je kindje ineens weer in bed plast of bijvoorbeeld gaat duimen. Dit is een tijdelijke manier van het verwerken van spanning. Als je kleuter op school gewend is, zakt de spanning weer af en gaat je kleuter weer verder in zijn ontwikkeling waar die gebleven was.

Hoe heb jij dat aangepakt toen je kindje voor het eerst naar school ging? Heb je nog goede tips laat het me dan weten via een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: