Health | 10 redenen waarom amandelen zo gezond zijn

10 redenen waarom amandelen zo gezond zijn

We eten verschillende soorten noten, meestal gewoon omdat we ze lekker vinden, maar  wist je dat één van de gezondste noten amandelnoten zijn? Dit komt omdat amandelen erg rijk zijn aan vitamines, mineralen en eiwitten. Ook zijn ze erg goed voor je spijsvertering, hart en hersenen.

Wist je datjes over Amandelen

 • Wist je dat een amandel eigenlijk geen noot genoemd mag worden? Het is technisch gezien een zaadje, die groeit aan een amandelboom.
 • Wist je dat een handje amandelen, ongeveer 24 stuks  kan helpen de ‘slechte’ cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen?
 • Wist je dat amandelen je eetlust positief beïnvloeden?
 • Wist je dat de amandel één van de meest calorie arme noten is?
 • Wist je dat amandelen gezond zijn voor vegetariërs en veganisten?

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt met deze wist je datjes? Lees dan hieronder 10 redenen waarom amandelen zo gezond zijn, zodat je er dagelijks een handjevol zonder schuldgevoel van kunt eten!

1. Vezelrijk

Eén van de 10 redenen waarom amandelen zo gezond zijn, komt doordat ze rijk zijn aan vezels. Vezels zijn goed voor onze spijsvertering en darmen, omdat ze hier beter door gaan werken. Ze worden als het ware geprikkeld.

2. Verzadigd gevoel

Ook geeft het eten van amandelen je een verzadigd en vol gevoel, dus de kans op onbedwingbare trek wordt minder met als gevolg dat je minder calorieën binnen krijgt. Amandelen passen dus goed in een dieet, maar zijn ook uitermate geschikt voor mensen die gezond willen eten. Natuurlijk geld voor alle etenswaren, als je er
‘Te’-veel van neemt is het niet gezond meer.

3. Vol Eiwitten

Wist je dat amandelen fenylalanine, bevatten? Nu zul je vast denken fen… watte? Fenylalanine is een aminozuur dat je nodig hebt om lichaamseiwit op te bouwen. Dus als je veel traint en je spieren veel herstel nodig hebben, dan zijn amandelen een goede toevoeging aan je voedingspatroon. Ook bevatten amandelen van zichzelf veel eiwit. Als je vegetariër of veganist ben zijn amandelen dus een welkome aanvulling op het voedingspatroon.

4. Stabiele bloedsuiker

Amandelen kunnen je helpen bij een stabiele bloedsuiker. Noten bevatten weinig koolhydraten, maar veel gezonde vetten, eiwitten en vezels. Dat maakt ze een perfecte keuze voor diabetici. Iets anders dat ze bijzonder maakt, is dat ze zeer veel magnesium bevatten. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen, waaronder bloedsuikerbeheer. Een stabiele bloedsuiker is van belang, omdat dit zorgt voor minder ‘Cravings’ waardoor je minder slechte dingen gaat eten. Maar ook door het eten van veel suikerhoudende producten draait onze alvleesklier overuren en moet er veel meer insuline geproduceerd worden, wat ingeval van continue overproductie kan leiden tot diabetes .

5. Gezonde onverzadigde vetten

Amandelen bevatten weinig verzadigd vet en veel van de gezonde onverzadigde vetten. Ons lichaam heeft deze gezonde vetten nodig om goed te kunnen werken. De goede onverzadigde vetten stimuleren onze spijsvertering en houden deze op gang.

6. Vitamine E

Amandelen zijn een bron van vitamine E en mangaan.  Dankzij  Vitamine E blijven onze huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en ons hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen.

7. Amandelen zitten vol met antioxidanten

Amandelen bevatten ontzettend veel antioxidanten. Antioxidanten zorgen voor bescherming tegen verschillende ziektes en werken stress verlagend.

8. Verlaagd HDL Cholesterol

Als je dagelijks amandelen nuttigd neemt je goede cholesterol, oftewel je HDL-cholesterol toe. Deze vermindert je ‘slechte’ cholesterol (LDL-cholesterol). Uit een studie blijkt dat mensen die elke dag een handvol amandelen nuttigden hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden en degenen die twee handen amandelen per dag aten zelfs met 9,4 procent. Dus heb je last van slecht Cholesterol? Voeg amandelen toe aan je voedingspatroon!

9. Gezonde botten en tanden

Amandelen bevatten een relatief hoge concentratie fosfor. Deze draagt bij aan de gezonde opbouw van botten en tanden. Natuurlijk hangt de status van je botten en tanden niet alleen af van dat handje amandelen dat jij elke dag eet, maar het is wel een goede toevoeging.

10. Amandelen als ontbijt, lunch en tussendoortje!

Het maakt niet uit waar je de amandel in wil verwerken, in een bakje yoghert, door je smoothie, in een salade of gewoon een handje in de knuist. Het kan allemaal, want de amandel is multifunctioneel. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze 10 redenen waarom amandelen zo gezond zijn. En ben je hele amandelen zat en wil je wat afwisseling dan kun je ervoor kiezen om gewone melk te vervangen met amandelmelk of tarwe meel te vervangen door amandelmeel. Uiteraard smaken beide wat anders, maar zeker niet minder lekker!

Ik ben erg benieuwd of jij na het lezen van deze 10 redenen waarom amandelen zo gezond zijn, amandelen gaat toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon? En zo ja, in welke vorm?

3 Reacties

 1. november 16, 2016 / 11:29 am

  Ik eet ze eigenlijk niet zo veel, maar ik vind ze wel erg lekker. Goede redenen om ze vaker te gaan nemen :)

 2. november 16, 2016 / 8:28 pm

  Ik wist dat amandelen gezond waren, maar zo gezond?! Apart dat zo’n klein nootje zo gezond kan zijn.
  Liefs,
  Elles

 3. november 16, 2016 / 8:45 pm

  Nou snap ik waarom ik ze telkens voor mijn man moet halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: