Babyschoenen kopen, waar moet je op letten?

Babyschoenen kopen, waar let je op

Babyschoenen, ze zijn er in alle soorten en maten. Wanneer koop je babyschoenen? Welke schoenen zijn geschikt voor baby’s? En bij het babyschoenen kopen, waar let je op bij de aanschaf van de eerste schoentjes? Ik vertel het je in dit artikel

Eerste schoentjes voor je baby

Schoenen voor je baby, die heb je natuurlijk niet meteen nodig. Veel ouders kopen schoenen voor hun kindje nog voor het kan lopen. Omdat het leuk staat, voor op de foto. Of je krijgt ze cadeau. Babyschoenen heb je pas nodig vanaf het moment dat je baby gaat lopen. Klinkt logisch toch? En hebben de babyschoenen anti-slip dan kan het handig zijn bij het uitglijden tijdens de eerste stappen in huis. Alhoewel wel wordt aangeraden om je kindje op blote voeten te laten lopen, vanwege de beste grip.

Babyschoenen kopen, waar let je op

Wat zijn babyschoentjes?

Babyschoentjes hebben als kenmerk dat ze gemaakt van zijn van soepel materiaal, vaak van leer, suède of canvas. Ook de zool is flexibel, omdat die moet kunnen meebewegen met de bewegingen van de voeten van je kind. De schoenen bieden ruimte rondom de tenen en zijn wat steviger rondom de hiel en enkel. Dat voorkomt dat de voeten zwikken of verschuiven in de schoen.

Babyschoenen kopen, waar let je op

Wanneer eerste schoentjes kopen?

Pas wanneer je kindje 2 á 3 weken zelfstandig kan lopen en dit ook buiten gaat doen, is het verstandig om babyschoenen kopen. Schaf nooit babyschoenen aan ‘op de groei’. Dit is de grootste fout die je als ouder kan maken. Babyvoetjes groeien ontzettend snel en zo kan je er qua maat naast zitten.

Een schoen die te groot is, ondersteunt de voet van je kind niet. En zal net als een te grootte schoen bij jezelf, niet lekker zitten. Je kunt zelf proberen de maat op te meten. Het is aan te raden om naar een gespecialiseerde kinderschoenenwinkel toe te gaan, zodat ze je daar kunnen helpen. Zo weet je zeker dat je met de juiste maat schoenen voor je kindje naar huis gaat.

Babyschoenen kopen, waar let je op

Babyschoenen kopen, waar let je op?

De allereerste babyschoenen kopen, waar let je op? Hieronder geef ik je een aantal tips om de beste en meest comfortabele eerste schoentjes voor je baby te kiezen:

  1. Kies de juiste maat: Als je schoenen gaat kopen voor je baby, is het belangrijk dat je eerst zeker weet wat de juiste schoenmaat is. Om zo genoeg ruimte te bieden, zodat ze de verdere ontwikkeling van de voeten niet verstoren. Het is daarom aan te raden naar een kinderschoenenwinkel te gaan om de voeten op te laten meten. De schoenen moeten aan alle kanten van het voetje goed aansluiten, zowel in de lengte als in de breedte. Tip! gebruik een voetmeter, mocht je de maat van je kindje wel zelf willen opmeten.
  2. Soepele zool: Let daarnaast goed op de zool van de schoen. Babyschoenen moeten een flexibele, buigbare zool hebben. De voeten van je baby kunnen zich daardoor zo natuurlijk mogelijk bewegen. Als de eerste schoentjes te stevig zijn, staat je kind minder stabiel op zijn voeten en valt hij eerder. Check ook of de zool niet te glad is. Een soepele zool met profiel of antislip tegen het uitglijden is de beste keuze. Let daarnaast op het materiaal (rubber of leer) en of de zolen genoeg bescherming bieden.
  3. Zachte schoentjes met een stevige achterkant: Babyschoentjes moeten comfortabel zitten: check daarom altijd met je vingers de binnenkant van de schoen hoe deze aanvoelt. Daarnaast is het belangrijk dat de achterkant stevig is. Hierdoor houdt je kindje zijn voet goed recht. En kunnen de voeten niet naar binnen of buiten draaien. Het voorkomt ook dat je kind zijn enkels zwikt.
  4. Licht van gewicht: Het gewicht van de schoenen kan ook van belang zijn bij het lopen. Prachtige babyschoenen met dikke zolen, of teveel versieringen zorgt voor aardig wat gewicht aan de kleine voetjes. Hoe leuk en mooi deze schoenen ook kunnen zijn, weet dat je je kleintje een groot plezier doet met een simpele lichtgewicht schoen.
  5. Natuurlijk materiaal: Het materiaal is ook erg belangrijk. Ga het liefst voor natuurlijk materiaal. Voor zowel de binnen als de buitenkant van de babyschoen. Hierdoor kunnen de babyvoeten goed ademen en afkoelen. Niet geheel onbelangrijk. Ten opzichte van kunstleer en plastic is Leer is een ademende stof. Het spreekt dus voor zich dat kunsteer en plastic minder geschikt zijn als materiaal.
  6. Gaat de schoen makkelijk aan? Voldoet de schoen aan alle bovenstaande eisen? Maar gaat hij niet gemakkelijk aan en uit. Tja, daar wordt je als baby en als ouder niet blij van. Een babyschoen trek je meerdere keren per dag aan en uit. Het is wel zo prettig als de schoen dan gemakkelijk aangetrokken kan worden.

Baby Schoenmerken

Hieronder nog een aantal baby schoenmerken op een rij als tip:

Babysteps, Baby-slofje.nl, Bobux, XQ Little Shoes

Schoenmaat opmeten

Heb je een wat kleinere baby? Of een kindje in de groei? Dan is het zeker aan te raden om de voetmaat regelmatig op te meten. Een kind kan zelf niet aangeven dat de schoen te krap zit. Let hier dus goed op!

–> Lees ook: Wat je moet weten over babymaten & kindermaten

Baby schoenmaten tabel

Lengte van de voetSchoenmaat
9,4 tot 10 cm16
10 tot 10,7 cm17
10,7 tot 11,4 cm18
11,4 tot 12 cm19
12 tot 12,7 cm20
12,7 tot 13,4 cm21
13,4 tot 14 cm22
14 tot 14,7 cm23
14,7 tot 15,4 cm24
15,4 cm tot 16 cm25
16 tot 16,7 cm26

Wanneer kocht jij de eerste babyschoenen voor je kleintje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: