Wat je moet weten over babymaten & kindermaten

Babymaten & kindermaten – Hoe zit het nou precies?

Ben je zwanger zoek je babykleertjes? Of ben je opzoek naar kinderkleding als cadeau? Al die kleine schattige kleding. Oh my! Vooral in de eerste paar maanden groeit een baby erg hard. Daarom is het handig om van tevoren te bedenken, welke kleding je precies nodig hebt, bij het krijgen van een kindje. Of juist bij het geven van kleding als cadeau. Ik zette de babymaten en kindermaten voor je op een rijtje, zodat je precies weet wat je kan shoppen.

Bouw & Lichaamsvorm van je kindje

In het begin zal je hier nog niet zo snel tegen aanlopen. Daarom wordt er voor de babymaat vaak uitgegaan van de lengte van het kindje. De kindermaten lopen steeds op met 6 centimeter groter. Naarmate je kindje ouder wordt zal de bouw of lichaamsvorm steeds meer veranderen. Het ene kindje heeft wat dikkere bovenbenen. Het andere kindje is overal erg slank. De bouw van jouw kindje bepaalt ook grotendeels of kledingmaten wel of niet passen.

Zo kan een pasgeboren baby toch al echt een maat 62 hebben. Of een dreumes die over gaat van kruipen naar lopen, in plaats van maat 86 een maat 92 of 96 hebben. Net voor dat kinderen gaan lopen zijn ze vaak wat molliger. Deze babyvetjes verdwijnen snel als ze aanstalten maken om te gaan lopen.

Kledingmaten baby’s

Hoe groot is de baby bij de geboorte? Een gemiddelde baby weegt bij de geboorte om en nabij de 3500 gram. Om een beetje een idee te hebben hoe zwaar of lang jouw baby is na de geboorte, kun je dit overleggen met de verloskundige. Meestal geven zij een berekening af over het gewicht en de lengte van je baby. De lengte is belangrijk, om dat hier de maten aan gerelateerd zijn.

Zo begint bij de meeste winkels de kleinste baby maat bij maat 50 – de maat wordt meestal newborn genoemd – en eindigt bij maat 80, dan zit je inmiddels rond de 1 jaar.

Prematuur babykleding vanaf maat 34

Heb je een prematuur baby? Dan is maat 50 veelte groot. Deze kleding is ook speciaal ontwikkeld voor prematuur baby’s. Gemaakt van zacht materiaal, met zo min mogelijk naadjes, stiksels en labeltjes. Deze kunnen de huid van je te vroeg geboren baby’s irriteren. Van een prematuur baby is de huid namelijk erg dun en teer.

Bijna alle babykleding heeft een overslag in de rompertje, t-shirtjes of truitjes, zodat je de baby gemakkelijk aan en uit kunt kleden. Helaas verkopen ze prematuur babykleding niet bij alle winkels, en hiervoor ben je aan het beste (maat 34) Prenatal of een andere babywinkel, zoals de Babydump.

Prematuurkleding is er in de maten: 34, 38 en 44.

Let op! Houdt er rekening mee dat katoenen baby kleding altijd een beetje krimpt in de wasmachine.

Maattabel babymaten

Als je zwanger bent kijk dan eerst eens naar een babyuitzetlijst, om zo te zorgen dat je alles voor de geboorte hebt. Daarna is het tijd om een garderobe voor je kleintje aan te schaffen.

In onderstaande maattabel zie je babymaten evenals de kindermaten staan. En ook kun je de schoenmaat aflezen die bij de specifieke leeftijd hoort. Let wel, iedere baby groeit op zijn eigen tempo. Een schema met babymaten kan je helpen voor te bereiden met de hoeveelheid kleding die je vooraf aanschaft. Maar wanneer je baby deze maten daadwerkelijk past, hangt echt af van de lengte en het gewicht van je baby. En natuurlijk wanneer je baby zijn groeispurtjes heeft.

Leeftijd baby in maandenKleding maat
0 – 1 maandmaat 50
1 – 2 maandenmaat 56
2-4 maandenmaat 62
4- 6 maandenmaat 68
6 – 9 maandenmaat 74
9 – 12 maandenmaat 80
12- 18 maandenmaat 86
18 – 24 maandenmaat 92

Ben je van plan babyschoentjes of kinderschoenen aan te schaffen? Dan kun je zelf gemakkelijk de voet van je kleintje opmeten. Neem dan altijd één centimeter extra, zodat het voetje niet helemaal strak in de schoen zit. Zo koop je de schoenen op de groei, en ook de tenen en voeten moeten wat kunnen bewegen. Doe de schoenen bij je kleintje niet dagelijks lukraak aan, maar check regelmatig of de schoen nog wel één centimeter speling heeft. Die iniminie voetjes groeien zo ontzettend snel.

Groeisprongen

Als je kind net een tand krijgt, leert lopen of praten of hij is een tijdje ziek, kan de groei even stil staan. Het lichaam heeft er dan geen tijd en energie voor. Vaak zie je dat na zo’n periode, de groei extra hard gaat. Dan kan het zomaar gebeuren dat je kind in een maand tijd, een hele kledingmaat verder is! Heb je net de kast opnieuw ingericht, kun je weer opnieuw beginnen. Zo’n enorme groeisprong is heel normaal bij kleine kinderen. De groei kan na zo’n sprong ook rustig weer even stil staan, om daarna weer verder te gaan.

–> lees ook: Oei ik groei negen maanden dagboek. Hierin vind je precies alle sprongen van je kindje terug. En ook de Oei ik groei app is ideaal.

Hoelang blijft een baby in dezelfde maat zitten? Dat hangt af van wanneer de groeisprongen plaats vinden. Het ene kindje groeit nou eenmaal beter en sneller dan het andere. Meestal heb je dit wel door, doordat hij leert lopen, praten of een tijdje ziek is. Nieuwe dingen ontwikkelen kost het lichaam veel energie. Hierdoor groeit je kindje tijdens een groeisprong minder hard. Na de groeisprong zie je dat de groei extra hard gaat. Zo kan het binnen één maand een grote kledingmaat hebben. Schrik daar niet van, maar stem de kledingmaat echt af op je kindje. Eén ding is zeker, voor jou groeit je baby altijd veel te hard, of zoals ze ook wel zeggen: ‘Als kool!’.

Welke babymaat geef je als kraamcadeau?

Is er een kindje op komst en ben je nog opzoek naar een leuk kraam cadeau? Dan is het geven van babykleding altijd een goed idee! Als je het cadeau geeft wanneer het kindje al geboren is, is het verstandig om bij een van de ouders de maat te checken. Indien je het niet wilt vragen en je hebt een geboortekaartje ontvangen? Dan kun je kijken of er een geboortegewicht op staat.

Meestal is het kleintje in de eerste weken voorzien van kleding in maat 50 en 56. En deze maten kan het kleintje ook maar kort aan. Daarom is het handiger om voor een wat grotere maat te kiezen. Denk hierbij wel goed na over de seizoenen. Een trui in hartje zomer is niet heel erg handig…

–> Iets anders geven dan babykleding als kraamcadeau? Check dan deze babyshower cadeau lijst

Babymaten verschillen per merk

De maten en pasvorm per merk kunnen ontzettend verschillen. Hieronder vind je de babykleding merken onderverdeeld in groot, gewoon en klein vallend.

 • Kledingmerken die groot vallen: HEMA, H&M, Zeeman, Lidl, GAP & Koko Noko.
 • Kledingmerken die gewoon vallen: Prénatal (al vond ik die zelf vrij groot), Tumble ’n Dry, C&A, Imps&Elfs, Esprit, BESS, nOeser, Bambino, Name it, Zara.
 • Kledingmerken die klein vallen: Zara, Noppies, Primark, Beebielove, Mango, Mayoral, Petit Bateau.

Het is dus eigenlijk ook een kwestie van uitproberen. Wat past er bij jouw kindje? Ieder kindje heeft ook weer een andere bouw en lichaamsvorm.

Tip:

Heb je een goed passend setje babykleding? Neem deze dan mee als je kleding gaat kopen en leg deze over de te kopen kleding heen. Zo kun je goed zien of de kleding, klein, normaal of groot uitvalt. En hoef je je baby niet steeds uit en aan te kleden. Onbegonnen werk als je het mij vraagt!

Babyschoen maattabel

Leeftijd baby in maandenschoenmaat
0 – 2 maandenmaat 10 tot 12
2 – 4 maandenmaat 13 – 15
4 – 9 maandenmaat 16 – 18
9 – 12 maandenmaat 619 – 21
12 – 24 maandenmaat 22 – 24

De tabel geeft je een idee, maar het kan enorm verschillen. De schoentjes die ze met 5 maanden aanhad, passen zeker niet meer als ze 9 maanden is. Als ik schoentjes op Marktplaats koop, vraag ik dan ook altijd hoeveel centimeter de zool is over de lengte gemeten. Dat geeft een betere indicatie.

Wil je weten welke maat je baby heeft? Meet dan de lengte van de voet op van hiel tot grote teen, de grootste afstand. Doe daar 1 centimeter bij op, want hij moet natuurlijk niet meteen met krappe schoenen zitten, en kijk welke schoenmaat er bij welk aantal centimeters hoort:

Aantal centimeter: Schoenmaat:

 • 9,4 – 10 16
 • 10 – 10,7 17
 • 10,7 – 11,4 18
 • 11,4 – 12 19
 • 12 – 12,7 20
 • 12,7 – 13,4 21
 • 13,4 – 14 22
 • 14 – 14,7 23
 • 14,7 – 15,4 24

Kledingmaat kinderen

Net zoals voor baby’s heb je ook gemiddelde kindermaten per leeftijd. Zeker als ze wat ouder worden, kan het erg verschillen per kind. Zowel bij jongens als bij meisjes merk je aan het eind van de basisschool veel verschil in maten. Waar de één een groeispurt doormaakt en ook al richting volwassen maten begint te gaan, blijft bij de ander de groeispurt nog even uit.

Kinderkleding maten lopen door tot maat 174. Maar er zijn ook merken die al stoppen bij maat 164. Shop je voor pubers? Dan kan een volwassen XS, of S maat ook prima volstaan.

Hieronder zie je de kledingmaten voor kinderen. De lengte van je kind zou gemiddeld gelijk moeten zijn aan de maat:

Leeftijd kindKleding maat
Leeftijd in jarenMaat
292
398
4104
5110
6116
7122
8128
9134
10140
11146
12152
13158
14164
15170
16176

Verstelbare kinderkleding zorgt voor langer plezier

Wil je extra lang plezier hebben van de kinderkleding? Zoek dan wanneer je kleding aanschaft naar verstelbare kleding met elastiekjes en knoopjes. Zo kun je broekjes met elastiek of knoopjes, wijder maken of juist strakker. En voor meisjes natuurlijk een rokje met elastiek. Super handig als je kindje snel groeit! En het scheelt je nog een hoop geld ook. En niet te vergeten frustratie van je kind, wanneer die ene lievelingsbroek of rok niet meer past…

–> Lees ook: Babykleertjes bewaren dat doe je zo!

Groeit jouw kleintje ook zo snel?
Of lijkt dat alleen bij die van mij zo te zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: