Change of lifestyle week 3: De basis van Voeding

Vorige keer hebben we het gehad over de calorie- & energiebehoefte van ons lichaam. Als je weet hoeveel calorieën je moet eten ben je nog niet klaar! Het is ook belangrijk dat je calorieën tot je neemt waar vitaminen, mineralen en andere voedingstoffen voor je lichaam in zitten. Daarom gaan we het deze week in de Change of lifestyle hebben over De Basis van Voeding, vetten, eiwitten en koolhydraten.

Vetten, eiwitten & Koolhydraten hoe zit het precies?

Het is erg belangrijk om de basis van voeding te begrijpen. Een goed resultaat kun je alleen maar behalen als je begrijpt wat voedingsstoffen in je lichaam doen.

Vetten

Vet is bedoeld als bouwstof en heeft elke lichaamscel nodig. Maar vet heeft nog meer functies. We slaan vet bijvoorbeeld op om te gebruiken op momenten van voedselschaarste of bij ziekte. Als ons lichaam teveel voeding (energie) binnen krijgt, denkt je lichaam zo… dat bewaar ik mooi voor later! Als ik ziek ben ofzo?

Er zijn twee verschillende soorten vet. Verzadigd- en onverzadigd vet. Verzadigd vet is het ‘verkeerde’ vet en te herkennen aan het feit dat het op kamertemperatuur gestold blijft. Verzadigd vet brengt hoog risico op hart- en vaatziekten met zich mee. Denk hierbij aan”: chocolade (jaL), margarine, vet vlees en kaas.

Onverzadigde zijn juist erg gezond voor ons lichaam! Ze zorgen voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten zitten vooral in vloeibare bak en braad producten zoals; olijfolie, kokosolie. Maar ook in noten, vis en kip.

Koolydraten

De verzamelnaam voor verschillende soorten suiker is Koolhydraat. Er zijn twee verschillende soorten koolhydraten, enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten. Beide worden ze afgebroken in het spijsverteringskanaal en komen uiteindelijk als glucose in ons bloed terecht. Glucose dienst als brandstof en wordt door ons bloed vervoerd naar alle delen van ons lichaam. Voor het goed functioneren van ons lichaam is glucose daarom onmisbaar. Als ons glucose gehalte daalt en dus te laag wordt krijgen we een honger gevoel. Als ons glucose gehalte te hoog is gaan we vet opslaan.

ENKELVOUDIGE KOOLHYDRATEN

Alle producten waar suiker in verwerkt is zoals gebak, toetjes, snoep, crackers en soms zelf chips bevatten Enkelvoudige koolhydraten, maar ook fruit, melk en groenten bevatten deze. In enkelvoudige koolhydraten zitten geen belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, deze zou je dus eigenlijk niet hoeven eten. De complexer koolhydraten bevatten vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft.

COMPLEXE KOOLHYDRATEN

complexe koolhydraten zitten complex in elkaar. Door de complexiteit kost het je lichaam meer energie (calorieën) om deze om te zetten in glucose. Complexe koolhydraten vind je in groenten, pasta, rijst, aardappelen en brood.

KOOLHYDRATEN en vet verliezen

Begrijp je nu inmiddels al waarom je enkelvoudige koolhydraten moet laten staan? Ze zijn makkelijk af te breken door het lichaam en kosten ons lichaam dus weinig calorieën, daarentegen zitten er geen voedingsstoffen in die ons lichaam nodig heeft. Doordat de koolhydraten makkelijk af te breken zijn en dit ook weinig energie kost stijgt ons glucose level als een speer omhoog. Als we dus niet genoeg calorieën verbranden worden deze koolhydraten opgeslagen als vet.

Complexe koolhydraten zijn moeilijker af te breken door ons lichaam. De meeste van deze producten bevatten ook nog eens veel vezels. Ook vezele zijn weer moeilijk af te breken. Het kost ons lichaam dus altijd veel calorieën (energie) om producten met complexe koolhydraten te verteren en om te zetten in glucose. Je zit daarom altijd goed met complexe koolhydraten als je op dieet bent en wilt afvallen.

Zo nu weet je welke koolhydraten en vetten gezond voor je zijn. Mijn planning was om jullie volgende week wat resultaten te geven van mijn strenge eet en sport patroon. Helaas heb ik me hier door lange werkdagen en privé omstandigheden niet aan kunnen houden. Dus deze resultaten volgen later! Aankomende week gaan we vet verbranden bespreken in:

Change of lifestyle Week 4: Vet verbranden met Cardio training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: