De eerste keer met je baby naar buiten

De eerste keer met je baby naar buiten (2)

De eerste paar weken na de geboorte leef je met je baby in een bubbel. Voordat je ging bevallen, ging het even een wandelingetje buiten maken wel wat gemakkelijker. We bespreken waar je allemaal rekening mee moet houden als je voor de eerste keer met je baby naar buiten gaat. En geven je een checklist mee waar je houvast aan hebt.

De eerste keer met je baby naar buiten

Wanneer kun je het beste voor eerste keer met je baby naar buiten gaan?

Eigenlijk is hier niet een vast tijdsspan of moment voor. Het belangrijkste is dat je baby een stabiele lichaamstemperatuur heeft en op zijn of haar geboorte gewicht zit. Vaak is dit binnen een week na de geboorte. Of wanneer jij denkt er als ouder klaar voor te zijn, je kunt het natuurlijk altijd nog even uitstellen. Als je twijfelt, kun je natuurlijk altijd overleggen met de kraamzorg of je verloskundige.

In het begin is het vaak ook nog zoeken naar een ritme. Je kleintje zal veel slapen en ook hangt het erg af van in welk seizoen je baby geworden wordt. Is dit bijvoorbeeld in de winter, dan hoef je zeker geen haast te maken met je eerste ommetje. De temperaturen liggen buiten dan een stuk lager en voor je je kleintje hebt aangekleed is het wellicht alweer tijd voor het volgende slaapje of de voeding.

Het juiste moment om naar buiten te gaan is vaak na een voeding. Je kleintje voelt zich voldaan en kan door het heen en weer gewieg van de wagen lekker in slaap dommelen. Het is slim om voordat je de deur uitgaat nog even een schone-luier-check te doen.

Ook kun je er nog voor kiezen hoe je je baby mee naar buiten neemt. De ene ouder verkiest een draagzaak, terwijl de andere ouder liever met een kinderwagen naar buiten gaat. Bekijk hiervoor wat het beste bij jou past.

Aan welke voorbereiding moet je denken als je voor de eerste met je baby naar buiten gaat?

Als je het aan ons vraagt gaat het als kersverse ouder als eerste om de geestelijke voorbereiding. Vaak is het lichaam van mama nog niet helemaal goed hersteld. Luister dus goed naar je lichaam. Daarnaast is het natuurlijk best een spannend moment om voor het eerst met je kleintje naar buiten te gaan. Bedenk als eerste of je naar buiten gaat voor een kort ommetje (pak en beetje 10 minuten) of dat je een langere tijd naar buiten gaat. Op basis hiervan kun je een lijstje maken met de spullen voor onderweg die je niet mag vergeten. Ons advies zou zijn om eerste te beginnen met een kleine wandeling, zoals een ommetje rond het huis of een rondje door het park. Voor de support zou je dit het beste kunnen inplannen met je partner, goede vriend(in) of bijvoorbeeld opa en/of oma.

Wat neem je op je eerste uitje naar buiten?

Als je voor de eerste keer met je baby naar buiten gaat, is het misschien nog niet zo voor de hand liggend wat je meeneemt. Daarom maakte we een handige checklist voor je met items die je zeker niet mag vergeten (zie hieronder).

Afhankelijk van je hoe je je baby gaat vervoeren is het handig om een draagzak of kinderwagen mee te nemen.

De eerste keer met je baby naar buiten (1)

Naar buiten met een kinderwagen?

Zorg dan dat je de kinderwagen opdekt met een hoeslaken of een aankleedkussenhoes. Dit ligt niet alleen veel fijner, maar is ook erg prettig wanneer je kleintje toch onverhoopt kwijlt of overgeeft. Daarnaast kun je het hoofdeinde opdekken met een hydrofiele luier. Is het warm buiten? Dan is een luchtige deken genoeg en soms volstaat niets.

Is het koud buiten? Ga dan voor katoenen of wollen deken. Veel kinderwagen merken leveren er ook een voetenzak bij, of je kunt deze apart aanschaffen. En is er regen in het vooruitzicht? Dan is een regenhoes voor de kinderwagen ook geen overbodige luxe.

De eerste keer met je baby naar buiten- draagzak of draagdoek

Naar buiten met de draagzak of draagdoek?

Baby’s vinden het heerlijk om te worden gedragen in een draagzak of draagdoek. Sommige zijn kant-en-klaar en kun je zo aan hijsen, andere vragen toch wat meer voorbereiding. Kies voor een variant die voor jou prettig voelt.  Want, als jij je prettig voelt, voelt je kleintje dit ook.

Wat doe je je baby aan naar buiten?

Daarnaast is het zaak om te kijken naar de aankleding van je baby. In de zomer kun je natuurlijk een dun jasje aandoen, terwijl in de winter een jas en dikke voetenzak een must zijn. Hoe bepaal je nu of je je baby warm genoeg aangekleed hebt? Je kunt aanhouden dat je altijd één extra laagje aandoet dan dat je zelf zou aantrekken naar buiten. Twijfel je toch? Dan kun je om zeker te zijn tijdens de wandeling af en toe voelen in het nekje van je baby of hij of zij het niet te koud of warm heeft.

Wist je dat: Een baby veel warmte verliest bij het hoofd?

Het beste kun je je baby daarom ook een mutsje op doen, tenzij het hoogzomer is natuurlijk.

Is het een zonnige dag? Let er dan op dat je gebruik maakt van de juiste zonbescherming. Gebruik géén hydrofiele doek als zonbescherming, maar ga liever voor speciale zonbescherming die je aan de kinderwagen kunt bevestigen. Houd je baby zo veel mogelijk uit direct zonlicht, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur en smeer in met zonnebrandcrème, ook als je in de schaduw blijft.

De eerste keer met je baby naar buiten- wat neem je mee

Checklist: wat neem je mee?

In een luiertas of mom bag kun je alle spullen gemakkelijk meenemen:

Als je bovenstaande items van de checklist meeneemt, hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet. En ben je toch onverhoopt iets van het lijstje vergeten? Maak je dan geen zorgen. De eerst wandeling duurt vaak maar kort, dus je bent zo weer thuis.

Heb jij nog aanvullende tips om de eerste keer met je baby naar buiten te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: