DIY | Gedroogde sinaasappelschijfjes

Waarom zelf gedroogde sinaasappelschijfjes maken? Omdat het leuk is om zelf versiering te maken. Om zo op te hangen, of als kerstversiering bijvoorbeeld. En het er erg leuk uit ziet. Daarnaast gebruik je natuurlijk materialen. En zijn de gedroogde sinaasappelschijfjes ook nog eens lang houdbaar, als je het goed doet. Daarom leg ik je hieronder stap voor stap uit hoe je sinaasappels droogt in de oven.

Sinaasappels drogen in de oven

Sinaasappelschijfjes laten indrogen is simpel, maar omdat ze best een lange tijd in de oven moeten, ben je ben je er veel tijd mee kwijt.

Uit elke sinaasappel haal je zo’n 6 – 7 schijfjes. Wil je er meer of minder, dan kun je spelen met de dikte van de schijven. Zelf heb ik een mandoline gebruikt om de sinaasappelschijven te snijden. Zo hebben ze allemaal dezelfde dikte. En hiervoor heb ik gekozen voor 3,5 cm dik.

Good to know: Tijdens het drogen in de oven, komt de sinaasappelgeur je tegemoet. I love it! Je huis ruikt heerlijk, zonder een geurkaars te gebruiken. Alleen daarom al zou je zelf een sinaasappels in de oven moeten drogen.

Stappenplan: sinaasappels in de oven

Hoe droog je sinaasappelschijfjes in de oven? Hieronder vind je de uitleg in stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht).
  2. Snijd de sinaasappel met een mandoline (heb je die niet gebruik dan een mes) in dunne schijfjes. Hierbij geld, hoe dunner hoe beter. Maar ook weer niet te dun. Ik stelde de mandoline in op 3,5 cm.
  3. Neem keukenpapier en dep iedere sinaasappelschijf aan beide kanten droog. Maar let op druk niet te hard, anders kun je het vruchtvlees kapot maken. En dat zie je straks terug als de sinaasappels gedroogd zijn. Zonde!
  4. Indien je glanzende sinaasappels wilt hebben, dan kun je er aan beide kanten wat poedersuiker over strooien. Hierdoor gaan ze wat meer glanzen. Maar dit niet noodzakelijk voor de houdbaarheid ofso.
  5. Neem een ovenrooster en leg de schijfjes, gewoon los op het rooster. I know, nu gaan ze maybe plakken. True that, maar met bakpapier drogen ze minder goed in. En op een bakplaat nog minder, omdat de lucht er niet goed langs kan stromen.
  6. Doe de sinaasappelschijfjes gedurende 2,5 uur in de oven. Het kan best zijn dat jouw sinaasappelschijfjes dunner, of juist dikker zijn. En hierdoor juist korter of langer in de oven moeten. Mijn advies is dus, blijf er bij. En controleer ze elk halfuur. Draai de schijfjes voorzichtig om met een tangetje, want ze kunnen vastplakken aan het rooster. Wees hier op bedacht.
  7. Zijn je sinaasappelschijfjes klaar? Dan haal je ze uit de oven. Laat ze nog een dag in de open lucht op het rooster drogen. En je versiering is klaar.

Kerstdecoraties van gedroogde sinaasappel

Nu je gedroogde sinaasappels klaar zijn is het tijd om te bedenken in wat voor herfst- of kerstdecoraties je ze gaat verwerken. Je kunt bijvoorbeeld een gat in het schijfje prikken met een naald en er een mooi lintje aan doen. Bij kerst zou ik gaan voor een rood lint. Maar een andere kleur kan natuurlijk ook. Als ze eenmaal in de kerstboom hangen geeft dit een heel natuurlijk en rustig effect.

Je kunt er ook nog héél véél andere decoratie mee maken. Wellicht dat ik daar nog eens eens een andere blog over maak. En als je niet wilt wachten, google er dan eens op.

Gedroogde sinaasappelschijfjes bewaren?

Je kunt van je gedroogde sinaasappelschijfjes maanden tot jaren plezier hebben. Je kunt ze het beste bewaren in een plastic zak of glazen pot. Als je ze goed hebt laten indrogen, blijven ze als het goed is lang mooi van kleur en schimmelvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: