Schoen zetten Sinterklaas- vanaf wanneer & hoe vaak?

Sinterklaas is weer in het land en dan mogen de kinderen hun schoen zetten. Als ouder kun je het beste zorgen dat je voorafgaand aan sinterklaas al schoencadeautjes in huis haalt. Hoe vaak de schoen zetten sinterklaas? En wat er als cadeau in de schoen gaat? Dat is aan alle papa’s en mama’s zelf natuurlijk!

Eerste keer schoen zetten

Bij Sinterklaas hoort het zetten van je schoen. Zelf hebben wij tot voor kort geen schoen gezet, maar wel gedaan aan 5 december pakjesavond. Dit jaar is onze zoon 3 en hebben we voor het eerst de schoen gezet, omdat hij het vanaf nu bewust mee krijgt. Van het weekend zijn we naar de intocht gegaan in de binnenstad van Utrecht. In de avond hebben we zijn schoen gezet en samen sinterklaasliedjes gezongen.

Wat er in het cadeautje zat? Dit keer iets kleins een bellenblaas. Gelukkig was hij er super blij mee! Zo zie je maar dat een schoencadeautje niet altijd groot hoeft te zijn. Nu wil hij natuurlijk iedere dag zijn schoen zetten, als is het maar om het cadeaupapier van het sinterklaascadeautje af te scheuren.

schoen zetten sinterklaas- Hoe vaak?

Hier in huis mag elke dag de schoen gezet worden. Dat betekend niet dat de schoen elke dag gevuld is. Dit leg ik ook uit aan mijn peuter. Sinterklaas kan nou eenmaal niet elke dag voor alle kinderen een cadeautje in de schoen doen. Dat wordt toch veel te duur zeg ik verbaasd, waarop hij ja knikt.

Sint & Piet aftelkalender - schoen zetten sinterklaas

Aftelkalender

Voor Sommige kids is het hele sinterklaasfeest zo spannend, dat er van tevoren al wordt afgeteld middels een aftelkalender. Deze kun je dus gebruiken om samen met je kindje af te tellen. Dit jaar hebben wij de sinterklaas aftelkalender ook voor het eerst met onze zoon gebruikt.

WIi je de sinterklaas aftelkalender downloaden? Schrijf je dan in voor de Nieuwsbrief. Let op! Hier zit ook een wachtwoord in die je kunt gebruiken om de template te downloaden.

Zelf een schoen maken

Creatieve kinderen? Laat dan zelf een schoen knutselen die ze kunnen gebruiken voor het schoen zetten. Dit kan je helemaal zelf bedenken.

Sinterklaas kleurplaat

Of je begint met een kant-en-klare kleurplaat. Je vind er genoeg online of bij je lokale supermarkt. Lekker inkleuren en in de schoen stoppen.

Wanneer schoen zetten?

In sommige gezinnen wordt dagelijks de schoen gezet. Wil je een vaste schoenzet momenten kiezen? Dan kun je het beste gaan voor een dag in het weekend. Denk aan vrijdag of zaterdag avond. Zo hebben de kinderen ook nog tijd om te spelen met het speelgoed dat zij in hun schoen hebben gekregen.

Mogen jouw kids wel doordeweeks een schoen zetten? Ga dan voor iets van eten zoals een gezond mandarijntje, schoengoed zoals schuimpjes, speculaas of pepernoten (deze kun je ook zelf bakken, je vind hier het recept voor pepernoten) of een klein cadeautje dat mee kan in de tas.

‘Hoe’ zet je de schoen?

Voor sommige gezinnen overduidelijk en voor anderen is het antwoord op deze vraag en raadsel. Hoe dat komt? Omdat iedereen de schoen op een andere manier zet. De één bij de openhaard, de ander in de gang of voor de voordeur. Sommige zetten hun schoen in de keuken. Het ene kind stop er een tekening bij of een verlanglijstje. Anderen denken nog aan het paard van sinterklaas en stoppen in hun schoen een wortel, mandarijntje, suikerklontje of zetten een bakje water naast de schoen neer. Wat bijna bij alle gezinnen wel gebeurd is het zingen van sinterklaasliedjes bij het zetten van de schoenen. En soms komt ook de rommelpiet nog langs…

Wij zetten hier in huis de schoen in de gang. We houden het op één schoen, al heeft onze slimmerlik al wel geprobeerd om er meerdere neer te zetten. De Sinterklaasliedjes gaan hier nog wat stroef, behalve sinterklaas kapoentje die zit er al goed in. Dus die wordt ook bijna elke avond gezongen. Ook heeft onze zoon allemaal cirkels gezet in het grote intertoys boek en deze bij zijn schoen gelegd als een soort van verlanglijstje.

Wat gaat er in de schoen voor cadeautje?

Wat jouw kindje precies in de schoen krijgt is erg afhankelijk van het budget dat je hebt. Zo krijg onze zoon naast snoep en fruit ook praktische cadeautjes in zijn schoen zoals; wanten, een muts, boxershorts, en ook kreeg hij laatst een wc met potje om te oefenen met zindelijk worden. Natuurlijk krijgt hij ook gewoon cadeautjes zoals bijvoorbeeld een potje Playdoh. Hiervoor koop ik dan een wat groter pak en verdeel ik de potjes over verschillende schoendagen. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met speelgoed auto’s of duplo.

Tip: Geen grote cadeaus

Je snapt de wc met het potje paste natuurlijk niet in zijn schoen. Onze zoon vond dit een beetje een rare gewaarwording. Mama dit past toch helemaal niet in mijn schoen? Mijn advies is om alleen grote cadeau’s in de schoen te doen als deze echt benodigd zijn. Zo hadden we het wc potje echt nodig met het zindelijk worden, omdat het normale potje niet interessant genoeg was.

Voor de schoencadeautjes hoeven het geen grote cadeau’s te zijn. Denk aan een stickervel, krijtjes, een stuiterbal, klein knuffeltje of sleutelhanger. Soms is het ook prima als de schoen vaker gezet wordt om er alleen een gedicht met wat snoepgoed in te doen. Soms is ook een bedank briefje van Sint of Piet erg leuk.

Verlanglijstje

Veel kinderen maken een verlanglijstje voor Sinterklaas. Vaak wordt hierbij een speelboek van grote speelgoedwinkels gebruikt, denk aan Intertoys of Bol.com. Je kind kan zelf omcirkelen wat het graag wil krijgen. Leg wel uit dat ondanks dat het omcirkelt is je kind niet alles kan krijgen dat het graag wil. Sinterklaas zal namelijk schoentjes van meer kinderen moeten vullen.

Lees ook:
–> Sinterklaas cadeaus 1 jaar
–> sinterklaas cadeaus 2 jaar
–> Sinterklaas cadeautjes onder de 10 euro

DIY Sinterklaas pepernotenkrans maken-7

Ook is het natuurlijk erg leuk om het huis feestelijk te versieren voor de komst van de sint. Zo hebben wij een mooie pepernoten krans voor Sinterklaas aan de voordeur hangen. Je kunt ook gaan voor iets van een Sinterklaas slinger, een kartonnen schouw, of mooie sinterklaas stickers op je ramen.

Hoe vaak mogen jouw kinderen hun schoen zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: