Giethoorn bezienswaardigheden en activiteiten

Giethoorn staat bekend om zijn vele bruggetjes, waterwegen en Punters. En misschien wel één van de bekendste toeristische plekken in Nederland. Ik vertel je graag wat meer over het mooie Giethoorn. Welke binnen en buitenactiviteiten je er kunt doen. En wat de beste periode is om te gaan. Lees je mee?

Over Giethoorn

Giethoorn is een dorp met zo’n 2.620 inwoners. Men noemt het ook wel het kleine groene Hollandse Venetië, door het vele water, boogbruggetjes en vlonders (waar je zelf ook veel mee kan tegenwoordig). De boerderijen in Giethoorn staan op eilandjes of losse kavels.

Wist je trouwens…

Dat mensen uit Giethoorn Gietsersen genoemd worden?

Giethoorn heeft een beschermd dorpsgezicht, dit komt met name door de vervenershuizen en de vele bultrugboerderijen uit de 18e en 19e eeuw.

Vanuit oudsher staat Giethoorn bekend om haar turfwinning. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. De turf werd vervoert via vaarten en gegraven sloten, per boot.

Zo werd het hele dorp verbonden door verschillende vaargeulen, waarvan de Dorpsgracht toch wel de bekendste en meeste drukke vaargeul is. Deze eindigt aan de Zuideindiger Wijde.

Om toch te voet van de ene naar de andere kant van het dorp te kunnen komen werden er bruggen gebouwd. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom. Daarnaast vind het meeste verkeer plaats via boot.

In welke periode Giethoorn bezoeken?

Het beste kun je giethoorn net voor of na het hoogseizoen bezoeken. Het hoogseizoen is van April tot Oktober. Vooral tijdens de Nederlandse feestdagen en de schoolvakanties zoals: de Mei-vakantie en de schoolvakantie is het erg druk.

Giethoorn bezienswaardigheden en activiteiten

Nu vraag je je waarschijnlijk af. Wat is er te doen in Giethoorn en omgeving? Er zijn tal van activiteiten en bezienswaardigheden in Giethoorn. Ik geef je hieronder wat tips.

Buiten activiteiten Giethoorn

Om dit mooie dorp goed te ontdekken, kun je dit het beste doen per boot. En natuurlijk zijn er ook tal van andere binnen en buiten activiteiten die je in Giethoorn kunt ondernemen.

varen in giethoorn

Je kunt heerlijk varen in giethoorn. Zo kun je zelf een boot huren in Giethoorn. Maar het gemakkelijkste is om voorafgaand aan je komst je bootje te reserveren. Vooral in het hoogseizoen is dit een goed idee.

Een bekende vaarweg is de hoofdstraat, gelukkig eenrichtingsverkeer om ongelukken te voorkomen. Het kan vooral in het hoogseizoen enorm druk zijn, waardoor er een file op het water kan ontstaan. Het varen is vaak even wennen, maar dat heb je vrij snel onder de knie.

Een tip is om vooral aan de kant te gaan wanneer er een rondvaart boot aan komt. Zelf had ik met een fluisterbootje een heuse ‘aanvaring’ met een rondvaartboot. Gelukkig is alles verzekerd, maar pas dus op voor brokken.

Wanneer je een bootje huurt krijg je een routekaart mee. Of een QR code die je met een app kan scannen. Hier staan drie vaar routes op. De route begint meestal in het dorp zelf en gaat één kant op door het eenrichtingsverkeer in het dorp.

Elke route heeft zijn eigen kleur. En langs de vaarroute staan er steeds gekleurde pijlen, zodat je ook met de kaart weet welke kant je op moet.

Het is leuk om Giethoorn te ontdekken per boot, omdat je zo gemakkelijk kan aanleggen en uitstappen waar jij wilt. Het enige waar je op moet letten is of je de boot goed kunt vast maken. En of je gemakkelijk kunt uitstappen (kan voor hilarische momenten zorgen als je niet oplet).

Onderweg kom je heel wat dieren tegen, denk aan: verschillende watervogels, zoals eenden, baardmannetjes, blauwborst en de karekiet. Maar ook de zwarte sterns, aasgolvers en purperreiger kun je tegen komen. Daarnaast zie je ook

Alle vaarroutes komen langs het grote meer. Hier kun je zelfs de kinderen een stukje laten varen, want hier is genoeg ruimte. In het midden is er een eilandje waar je kunt aanleggen om gezellig wat te eten of te drinken. En verderop is er ook een plek om te picknicken of even een duik te nemen in het water.

Hier is het water wat ondieper, ongeveer een meter. Prima voor kinderen die graag willen zwemmen op een hete zomerse dag. Er is zelfs nagedacht over de aller kleinste. Er is een de zuidkant een stukje afgezet waar het water nog ondieper is. Dit is veilig voor peuters en kleuters om te spelen.

Als je het meer verlaat kan je kiezen voor een korte route terug richting het dorp of een groter rondje (circa 3 uur) waarbij je ook door het Natuurgebied de Weerribben vaart. Dit is weer een vrij smalle vaargeul, maar het verkeer kan hier wel vanaf twee kanten komen. Onderweg kan je koeien tegenkomen en je kan ervoor kiezen om aan te leggen bij de uitkijktoren om die te beklimmen. Onderweg zal je hier veel vogels tegenkomen.

Op veel plaatsen in het dorp zijn boten te huur. Van oudsher werd er gevaren in Giethoorn met punters. Deze werden door het dorp met een punterboom voortbewogen.

Fluisterboot

Je kunt het beste een fluitsterbootje huren. Deze zijn het meest wendbaar en geschikt voor twee tot vier personen. Precies genoeg voor een gemiddeld gezin. Dit type bootjes zijn ook nog eens het goedkoopste. En je hebt er helemaal geen vaarbewijs voor nodig.

Sloep

Naast een fluisterbootje is het ook mogelijk om een sloep te huren in Giethoorn. In een sloep kunnen vijf tot twaalf personen. Net even wat meer personen dan in een fluiterbootje. En als je het mij vraagt zit de hoge rugleuning net wat comfortabeler. Ook voor de meeste sloepen heb je geen vaarbewijs nodig.

Rondvaartboot

Wil je liever niet zelf varen? Dan kun je prima mee met de rondvaart Giethoorn. Een rondvaart duurt ongeveer 1 uur en volgt de toeristische dorpsroute. De route gaat door de smalle grachten en onder de bruggen.

De kosten voor een rondvaart liggen ongeveer tussen de € 6,- en € 12,- per persoon. Let op, kan verschillen in het hoogseizoen.

Kanonen, Suppen en Waterfietsen

Tot slot zijn er ook mogelijkheden voor kano’s, suppen en waterfietsen, deze zijn natuurlijk wel een stuk trager dan de bootjes. En je moet er zelf een stuk meer moeite voor doen om vooruit te komen. Het is maar net wat je fijn en leuk vind natuurlijk!

Fietsen door Giethoorn

Er liggen veel paden in giethoorn langs het water, die zowel als fiets en voetpad worden gebruikt. Hier is het toegestaan te fietsen. Het pad loopt parallel aan de dorpsgracht van giethoorn. Let wel op dat je een route kiest waarbij je niet steeds over de bruggetjes heen moet, want anders ben je snel uitgeput. In de lokale app staan fietsroutes uitgestippeld die je kunt fietsen.

Wandelen door Giethoorn

Al wandelend kan je giethoorn goed ontdekken. Je maakt al snel zo’n 10.000 stappen tijdens een uitje hierheen. Er is zoveel te zien en er zijn vele binnen en buiten activiteiten in giethoorn te beleven.

Maar let wel goed op de bordjes, want sommige bruggen zijn privé eigen dom van de huiseigenaren. Het wordt niet gewaardeerd als je hier als toerist op gaat staan om foto’s te maken.

Coaching met Alpaca’s

Breng tijdens je komst op afspraak eens een bezoek aan Alpaca Eiland Giethoorn. De alpaca’s die je op dit eiland vindt staan er niet om mee te knuffelen of te wandelen, maar in te zetten coaching. Ze zijn zeer aantrekkelijk als therapiedier omwille van hun aaibare uiterlijk en zachtaardige karakter. De alpaca’s zijn slimme dieren en zijn hoogsensitief. Ze voelen perfect aan hoe iemand zich voelt en reageren daarop, ieder dier volgens zijn eigen karakter. De aanwezigheid van de alpaca’s vermindert stress, brengt rust en ontspanning en zorgt ervoor dat mensen dikwijls makkelijker kunnen praten over zwaar belastende ervaringen.

Arian heeft samen met zijn partner een groot eiland gebouwd voor de alpaca’s, dat continue in ontwikkeling is. De nadruk ligt vooral op de natuur laten zijn zoals die is. Net zoals je als mens mag zijn wie je bent. Arian heeft een rustige en fijne uitstraling, zodra je met hem in contact komt voelt het heel vertrouwd. Hij doet zijn werk vol met liefde en passie. Ik weet zeker dat hij de coach is, die jou verder kan helpen met welke doel je voor ogen hebt. Ze hebben trouwens ook een super lieve Labradoodle Olly, hij is echt te cute. Niet stiekem meenemen hé! Geef je hem een knuffel van mij?

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Giethoorn ligt aan de rand van een Nationaal Park, ook wel de Weerribben-Wieden genoemd. Het moerasachtige landschap noemt men wieden. Het is van Natuurmonumenten en bestaat uit ongeveer 10.000 hectare aan plassen, rietlanden, moerasbossen, natte weilanden en ander natuurgebied.

Er zijn verschillende bezoekers-/informatiecentra:

  • Het Buitencentrum Weerribben, Ossenzijl
  • Informatieruimte van het nationaal park, Kalenberg
  • Het Bezoekerscentrum De Wieden, Sint Jansklooster
  • Schoonewelle Centrum Natuur en Ambacht, Zwartsluis

Meer informatie vind je hier.

Binnen activiteiten Giethoorn

Foto in Klederdracht maken

In het oer-Hollandse Giethoorn droegen ze vroeger de traditionele klederdracht. Net als in Volendam kun je hier foto’s in traditionele klederdracht maken. Het is niet alleen leuk voor de foto, maar ook voor de ervaring. De foto’s worden gemaakt bij atelier 66. En desgewenst afgedrukt of digitaal aan je aangeleverd. Let op dat je wel reserveert van tevoren, anders heb je kans dat er geen plek is.

Bezienswaardigheden Giethoorn

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Giethoorn. Zo kun je denken aan buiten activiteiten Giethoorn, maar ook binnen activiteiten in Giethoorn. Vooral wanneer je buiten het hoogseizoen gaat, kan het zijn dat het weer niet zo mee zit. Dan is het verstandig om naar het weer te kijken en als het regent wat binnen activiteiten in te plannen. Zo zijn de musea en de verschillende workshops die je kunt doen erg geschikt als binnen activiteit.

Doopsgezinde dorpskerk

De Doopsgezinde dorpskerk is een actieve kerk, die nog steeds gebruikt wordt onder de christelijke dorpelingen. Je kunt er gerust even naar binnen lopen en een kijkje nemen. Zo kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de kerk en de mensen in het dorp. En heb je het niet zo op kerken? Dan is het een fotogenieke plek.

Museumboerderij ’t Olde Maat Uus

Dit museum is gehuisvest in een echte oudere Giethoornse boerderij uit het jaar 1800. De boerderij is ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje, tjaskermolen en hooiberg. Je kunt hier van alles leren over de turfwinning die binnen dit gebied centraal stond en de gebruiken binnen Giethoorn. Er zijn verschillende activiteiten voor de kinderen en een film. Laat je persoonlijk rondleiden, of ga zelf op onderzoek uit.

Meer informatie vind je hier.

Museum de Oude Aarde

Een van de fijne binnen activiteiten in Giethoorn is het bezoeken van museum de Oude Aarde. Hier kun je een grote expositie van edelstenen, sierstenen en mineralen bezoeken. René Boissevain is de oprichter van het museum en heeft deze gevuld met vondsten op zijn wereldreizen.

Je vindt hier o.a. het grootste ei ter wereld, de Amethist geode uit Brazilië en de versteende boomstam uit Amerika.

Daarnaast zit er ook nog een terrarium in het museum.

Ook zit er nog een shop aan vast met een heel divers aanbod aan edelstenen, mineralen, diverse sieraden en sierstenen.

Meer informatie over museum Oude aarde vind je hier.

Pottenbakkerij Rhoda

Hier wordt aan de Dorpsgracht al 30 jaar handgedraaid keramiek in onder andere de kleur “Gieters blauw” gemaakt.

Meer informatie vind je hier

Giethoorn Floramics

Art pottery Giethoorn Floramics ligt op korte wandelafstand van het centrum langs de beroemde en mooie dorpsgracht. Het atelier is gelegen in een voormalige stal van een 100 jaar oude typisch Gieterse boerderij. Loop over de brug en wandel langs de boerderij naar achteren.

Inge van Doornik is een opkomende kunstenaar, die uniek en prachtig handgedraaide of geboetseerde, keramische objecten maakt. Haar werk kun je herkennen aan de bloemen, zowel geboetseerd als geschilderd, met prachtig glanzend en kleurrijk glazuur.

Meer informatie vind je hier.

Voormalig gemeentehuis giethoorn

Het voormalig gemeentehuis van Giethoorn is weer helemaal in ere hersteld. Alle authentieke details zitten er weer op en aan. De bovenkant van het pand wordt gebruikt als trouwzaal. En in de onderkant van het pand is een advocaat gevestigd die gespecialiseerd is in echtscheiding. Er wordt dan ook vaak over gegrapt in het dorp.

Schelpengalerie Gloria maris bezoeken

Een leuke gratis activiteit in Giethoorn is de Schelpengalerie Gloria Maris bezoeken. Hier kun je schelpen en koralen in vele variëteiten en kleuren bewonderen, waaronder de Gloria Maris. De Gloria Maris is een kostbare schelp en hier ontleent het museum dan ook haar naam aan. Het museum is erg leuk om te bezoeken met kinderen en voor iedereen die weg is van de onderwaterwereld. Je vindt er unieke sieraden en woondecoraties die zijn gemaakt van schelpen en parels. Je kunt hier dan ook mooie souvenirs en cadeauartikelen scoren. De schelpengalerie ligt aan de Dorpsgracht en heeft een eigen aanlegsteiger, waardoor het zowel via het bruggetje als per boot uitstekend bereikbaar is.

Restaurants Giethoorn

Er zal zijn tal van heerlijke restaurantjes en horecageledenheden waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen of dineren aan het prachtige water.

Restaurant de Pergola

Ben je lekker actief geweest bij het waterfietsen? Dan zit schuin aan de overkant restaurant de Pergola. Wij hebben hier zowel geluncht als gedineerd. En dat beviel goed. Kijk eens naar de foto’s van de heerlijke lunch en het diner. Oeps, ik wil je niet jaloers maken hoor!

Ik maakte kennis met de eigenaar Bas, die met zijn gastvrije team alles doet om het je naar de zin te maken. Bevalt het je hier zo goed? Dan kan je hier ook nog een nachtje blijven logeren. De Pergola heeft 20 kamers beschikbaar om te overnachten.

Meer informatie vind je hier.

Restaurant de Lindenhof

Martin en Marjan zijn de eigenaren van Restaurant en hotel de Lindenhof. De inrichting is warm en sfeervol. En voelt huiselijke aan. Je kunt gedwee dineren en genieten van klassieke én verrassende smaaksensaties. En daarnaast overnachten in een van de suites die grenzen aan het restaurant.

Meer informatie vind je hier.

Restaurant Fratelli

Restaurant Fratelli wordt gerund door de broers Davide en Salvatore. Je kunt hier genieten van heerlijke authentieke Italiaanse gerechten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is giethoorn-restaurant-pizzeria-fratelli-3-1.jpg

Het is een echt familie restaurant, de huiselijke sfeer komt je tegemoet, zodra je hier binnen treed. En je proeft de passie en liefde waarmee zij het werk doen, direct terug in het heerlijke eten.

Meer informatie vind je hier.

t Achterhuus

Een erg sfeervol, intiem restaurant, met een mooie open keuken in hartje Giethoorn. De kaart is erg divers en de gastenvrouwen zijn ontzettend vriendelijk. Ook de prijs/kwaliteit van het eten is perfect!

Hollands Venetië

Hollands Venetië ligt net buiten Giethoorn, middenin het prachtige Nationale Park Weerribben-Wiedenmaar. Het restaurant is prachtig gelegen en heeft uitzicht over het water. het is 80 jaar geleden begonnen als klein eetcafé en hotel, en nu uitgegroeid tot een groot restaurant met meerdere zalen.

Het restaurant heeft klassiek Franse uitstraling biedt een plek om heerlijk te lunchen of te dineren in een ongedwongen en vriendelijke sfeer.

Pluspunt: dient als een prima opstap plek voor als je nog met de boot wilt varen.

Overnachten Giethoorn – Accommodatie tips

Er zijn tal van mogelijkheden om te overnachten in Giethoorn. Zo kun je gebruik maken van een hotel (bijvoorbeeld hotel de Harmonie), een chalet of wellicht van een camping als daar je voorkeur naar uit gaat.

Ben je met wat grotere groep, dan kan ik je de groepsaccommodatie Giethoorn: Genaamd Mooi Oldemarkt aanbevelen. Ik heb hier zelf namelijk ook gelogeerd. Het ligt op zo’n 20 minuutjes rijden afstand van Giethoorn, in het plaatstje Oldemarkt. Je kunt er gebruik maken van een grote zitkamer met lange bank en televisie. En ook is er nog een net eetgedeelte, en een bar. Leuk om eens met de hele familie of een groot gezin op pad te gaan.

Zelf vond ik giethoorn ontdekken echt een geweldige ervaring, die ik heb mogen delen met mijn blog collega’s papa’s wereld, mamaliefde, wereldvanmama en passievrouwen, waarmee ik alle activiteiten ondernam. En als je het mij vraagt zou ik dit zo nog eens over doen! Wat een heerlijk dorp, vol nostalgie en authentieke details.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Venetië van Nederland? Ik lees het graag in de comments hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: