hoe maak je Turkse koffie zelf + hotspots in Istanbul

hoe maak je Turkse koffie zelf + hotspots in IstanbulEchte Turkse koffie, wie kent het niet? Fijn gemalen, en veelal met suiker gedronken in kleine typisch Turkse kopjes. Het is in 2013 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed en staat nu dus op de werelderfgoedlijst! Nee, Turkse koffie is niet zomaar koffie! Wat is typisch Turkse koffie? hoe maak je Turkse koffie zelf? En bij welke hotspots in Istanbul kan je een lekker bakkie koffie drinken?

Wat is Turkse koffie (Türk kahvesi)?

Turkse Koffie is koffie die via de oudste bereidingswijze ter wereld wordt gemaakt, namelijk de bereidingswijze die in de Arabische wereld werd toegepast. Men maalde de koffie fijn tot poeder en kookte dit samen met suiker en water en kookte dit driemaal op. Tadaa… Echte Turkse koffie! Het werd meteen uitgeschonken en opgedronken, de koffiedik die blijft achter in de koffiekan wordt uiteraard niet opgedronken. Bij typisch Turkse koffie vind je de koffiedik ook terug in het koffiekopje. Vaak krijg je bij de koffie nog iets van tatli zoals Turks fruit of een snoepje of koekje.

Geschiedenis Turkse Koffie

Al ruim voor we in Nederland koffie hadden, dronk men in de Arabische wereld koffie. De Ottomanen verscheepte de koffie en introduceerden deze in Istanbul. In 1554 opende in Istanbul het eerste koffiehuis in de wijk Tahtakale.  Hier werd koffie drinken een culturele aangelegenheid. Na dit eerste koffiehuis, volgde er al snel meer koffiehuizen. Doordat er in de koffiehuizen de mogelijkheid was om in de buitenlucht een boek te lezen, een potje te schaken of een praatje te maken, werden ze  in korte tijd erg populair. De verschillende koffies die we vandaag de dag drinken hebben we allemaal te danken aan de ontdekking van de Arabieren / Turken.

Hoe maak je Turkse koffie zelf?

Ik leg je hieronder uit hoe je zelf koffie  koffie kunt maken.

Stap 1 – Koffiebonen malen

hoe maak je Turkse koffie
Voor Turkse koffie worden de koffiebonen zeer fijn gemalen met een Turkse koffiemaler. Dit is een langwerpige en zware maler, gemaakt van koper en brons. Je hebt ze vast wel eens gezien als je in Turkije bent geweest. Let op, de maling is cruciaal: wanneer de koffie niet fijn genoeg is gemalen, vormt zich géén laag schuim op de koffie. De meeste koffiemalers, ook die verwerkt zijn in apparaten kunnen de koffie niet fijn genoeg malen voor Turkse Koffie.  Als je naar een speciale koffiezaak gaat kun je daar ook aangeven dat je de maling extra fijn wilt hebben.

Stap 2 – Giet alles in de Cevze

hoe maak je Turkse koffie
Een cezve is een speciaal kannetje van messing of koper met een lange steel die je op het gasfornuis zet.
hoe maak je Turkse koffie

Het is handig om een vlam verdeler te gebruiken. Dit is een soort messing of koperen plaatje die de vlam van de pit beter verdeelt als de pit van je fornuis te groot is. Je hebt tegenwoordig ook cevze die je kunt gebruiken op een keramische- of inductiekookplaat. Dus dat is fijn!

hoe maak je Turkse koffie

Per kopje koffie dat je wilt zetten, giet je ongeveer 50 ml water in de cezve. Van origine wordt suiker gelijk toegevoegd, omdat het roeren niet goed is voor het verkrijgen van koffieschuim. Ook zegt men dat de suiker dan smelt. Omdat ik geen suiker drink, voegen wij de suiker altijd later toe. Drink je wel suiker? Voeg dan naar smaak suiker toe (en roer tot de suiker is opgelost).

Stap 3 – Breng het geheel aan de kook:

Breng het mengsel aan de kook en haal nu de cezve van het vuur. Begin altijd met 1 theelepel koffie.

hoe maak je Turkse koffie

Voeg hierna per persoon een extra theelepel koffie toe. Tot je het gewenst aantal personen hebt.

hoe maak je Turkse koffie

Zet de cevze met koffie weer op het vuur. Warm nu de koffie op.  Laat de koffie koken en haal hem gelijk van het vuur af. Herhaal dit twee keer (in totaal dus 3 keer).

Turkse koffie zelf maken + hotspots in Istanbul

Haal de koffie tussentijds van het vuur en verwijder het schuim dat zich heeft gevormd en schep dit in de koffie kopjes.

hoe maak je Turkse koffie
Turkse koffie zelf maken + hotspots in IstanbulTurkse koffie zelf maken + hotspots in Istanbul

Stap 4 – Laat de koffie bezinken

Voordat je de koffie gaat serveren is het belangrijk dat de koffiemaling naar de bodem zakt. Voeg daarom voor de servering een theelepel koud water toe zodat de koffiemaling naar de bodem zinkt.

Stap 5 Serveren

Turkse koffie zelf maken + hotspots in Istanbul

Giet de koffie zonder te filteren in de Turkse koffiekopjes.

Turkse koffie zelf maken + hotspots in Istanbul

Serveer met een stukje Turkse Tatlı , zoals bijvoorbeeld Lokum (Turks Fruit). Ik koos voor twee verschillende soorten Lokum. Eén met nootjes en eentje met granaatappel en sinaasappel (oranje en roze).

Tatlı Tatlı

Een oud gebruik bij visite is het serveren van koffie met water. Drinkt de gast eerst het water, dan weet de gastvrouw dat hij trek heeft en graag wat zou willen eten. Drinkt de gast eerst zijn koffie dan heeft hij al gegeten en hoeft de gastvrouw niet voor eten te zorgen. In de Turkse traditie is het niet netjes en/of gebruikelijk om te vertellen dat je trek hebt als je ergens op visite komt. Op deze manier hoefde je niks te zeggen en bleef je respectvol, maar kreeg je toch wat lekkers voorgeschoteld dat je trek stilde.

Turkse koffie zelf maken + hotspots in Istanbul

Het water wordt tegenwoordig bij Turkse Koffie geserveerd om de bittere nasmaak van het bezinksel dat achter blijft en vaak toch een beetje mee komt met de laatste slok koffie weg te spoelen.

Turkse koffie zelf maken + hotspots in Istanbul

Ik hoop dat je tijdens het volgende kopje Turkse koffie de zorg en liefde van deze bijzondere drank terug proeft. Want zeg nou zelf, de bereiding van Turkse koffie is toch net even wat anders dan die van normale koffie. Dit proef je ook zeker terug in de smaak.

Kopje koffie drinken in Istanbul? Hospots!

Waar jij de lekkerste Turkse koffie van Istanbul kunt drinken? Toen ik in Istanbul was heb ik het voor jullie getest. De lekkerste Turkse Koffie heb ik gedronken bij:

#1 – Şark Kahvesi

Turkse koffie is niet zomaar koffie

Adres: Yaglikcilar Cad. 134 Isbank yani Kapalicarsi
Openingstijden: Ma-Za 08:3- -19:00 uur (Zondag gesloten).

#2 -Mandabatmaz

Turkse Koffie

Adres: Olivia Gecidi No: 1/A, Beyoglu (vlak bij het Galatasaray plein)
Openingstijden: Dagelijks 09:00 -23:00 uur

#3- Nev-I Café

Turkse Koffie

Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Ayakapı Cd., 34083 Fatih.
Openingstijden: Dagelijks 08:00-20:00 uur.

Wist je trouwens dat de Turken vanuit traditie doen aan koffie dik kijken?

Turkse koffie lezen is een eeuwenoude, van oorsprong, oosterse traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Als je klaar bent met koffiedrinken zet je het kopje ondersteboven op de schotel. Draai het kopje zo dat aan de binnenkant de koffiedik (drab) achterblijft. Door het draaien ontstaan er symbolen en motieven in het kopje die jouw energieën bevatten waaruit het orakel de nodige informatie kan halen. Na een paar minuten kan er begonnen worden met lezen. Iemand die kan koffiedik lezen, ziet dus alles in de symbolen. Misschien leuk om een keer te doen als je met vakantie in Turkije bent. In diverse cafés kun je namelijk al voor een paar euro een ‘falci’ (oftewel waarzegger) naar je koffie laten kijken. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik hier zelf niet in geloof, maar hé voor de lol laten kijken dat kan toch geen kwaad?

Tip: Geen cevze in huis? Deze kun je meestal wel kopen bij de Turkse winkel evenals de vlamverdeler. Of je koopt hem online.

 Op de vraag hoe maak je Turkse koffie zelf heb je nu zeker een antwoord!
Ben je opzoek naar meer Hotspots in Istanbul? Bekijk dan de 15 Must See Bezienswaardigheden van Istanbul.

Ga jij proberen turkse koffie zelf te maken?
Of bezoek je toch liever een Koffiehotspot in Istanbul?

 

14 Reacties

 1. augustus 8, 2017 / 9:00 am

  Dat is nog best even een klusje zeg! Dat moet ik eerst denk ik wel een paar keer oefenen. Maar het lijkt me de moeite waard!

 2. augustus 8, 2017 / 9:48 am

  Wat een interessant en leuk artikel! Ben je zelf Turks? Echt leuk om meer te lezen over de traditie erachter en hoe je het precies maakt. De foto’s erbij zijn heel beeldend en maken het een stuk makkelijker om het ook echt zo te krijgen zoals het bedoeld is. En wat een mooie manier om met een glas water aan te geven dat je trek hebt. Weer wat geleerd!

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 10, 2017 / 8:33 pm

   Nee, zelf ben ik niet Turks maar half Hindoestaans half Nederlands. Ik ben getrouwd met een Turkse man dus zodoende dat ik er veel vanaf weet. Maar men denkt wel vaker dat ik Turks ben?

 3. augustus 8, 2017 / 10:26 am

  Ik hou niet zo van Turkse of Arabische koffie. Veel te sterk. Maar ik vind het wel lekker ruiken altijd!

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 10, 2017 / 8:32 pm

   Ja, sterk is hij zeker maar in de moderne turkse koffie tentjes maken ze ook lattes etc. met turkse koffie. Dat klinkt meer als iets dat jij zou drinken ?

 4. augustus 8, 2017 / 1:14 pm

  Ik zou ook liever naar een hotspot gaan voor zo n heerlijk koffietje. Ziet er wel superlekker uit!

 5. augustus 8, 2017 / 1:18 pm

  Ik ben geen koffieliefhebber. Je servies ziet er zo leuk uit.

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 10, 2017 / 8:30 pm

   Helemaal uit Turkije overgevlogen, want bij turkse koffie hoort echt turks servies ❤️

 6. augustus 8, 2017 / 8:18 pm

  Ik hou niet heel erg van de Turkse koffie, maar het servies ziet er wel erg mooi uit altijd :)

 7. augustus 8, 2017 / 8:41 pm

  Ik ben zo benieuwd hoe dat smaakt! Ik heb nog nooit zulke koffie op.

 8. augustus 27, 2017 / 11:20 am

  Die koffie wordt met veel precieze gezet! Dat is nog eens wat anders dan onze koffiemachines. Ik geloof niet dat ik ooit Turkse koffie heb gedronken. Ik zal het nu wel meer waarderen als ik het een keer tegenkom

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 27, 2017 / 3:51 pm

   jammer hoor. Ja als je de Nederlandse slappe koffie gewend ben zullen je smaakpapillen wel even worden geprikkeld als je Turkse koffie probeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: