Wat is Turkse koffie (Türk kahvesi)?
Turkse Koffie is koffie die via de oudste bereidingswijze ter wereld wordt gemaakt, namelijk de bereidingswijze die in de Arabische wereld werd toegepast. Men maalde de koffie fijn tot poeder en kookte dit samen met suiker en water en kookte dit driemaal op. Tadaa… Echte Turkse koffie! Het werd meteen uitgeschonken en opgedronken, de koffiedik die blijft achter in de koffiekan wordt uiteraard niet opgedronken. Bij typisch Turkse koffie vind je de koffiedik ook terug in het koffiekopje. Vaak krijg je bij de koffie nog iets van tatli zoals Turks fruit of een snoepje of koekje.
Geschiedenis Turkse Koffie
Hoe maak je Turkse koffie zelf?
Stap 1 – Koffiebonen malen
Stap 2 – Giet alles in de Cevze
Het is handig om een vlam verdeler te gebruiken. Dit is een soort messing of koperen plaatje die de vlam van de pit beter verdeelt als de pit van je fornuis te groot is. Je hebt tegenwoordig ook cevze die je kunt gebruiken op een keramische- of inductiekookplaat. Dus dat is fijn!
Stap 3 – Breng het geheel aan de kook:
Breng het mengsel aan de kook en haal nu de cezve van het vuur. Begin altijd met 1 theelepel koffie.
Voeg hierna per persoon een extra theelepel koffie toe. Tot je het gewenst aantal personen hebt.
Zet de cevze met koffie weer op het vuur. Warm nu de koffie op. Laat de koffie koken en haal hem gelijk van het vuur af. Herhaal dit twee keer (in totaal dus 3 keer).
Haal de koffie tussentijds van het vuur en verwijder het schuim dat zich heeft gevormd en schep dit in de koffie kopjes.
Stap 4 – Laat de koffie bezinken
Voordat je de koffie gaat serveren is het belangrijk dat de koffiemaling naar de bodem zakt. Voeg daarom voor de servering een theelepel koud water toe zodat de koffiemaling naar de bodem zinkt.
Stap 5– Serveren
Giet de koffie zonder te filteren in de Turkse koffiekopjes.
Serveer met een stukje Turkse Tatlı , zoals bijvoorbeeld Lokum (Turks Fruit). Ik koos voor twee verschillende soorten Lokum. Eén met nootjes en eentje met granaatappel en sinaasappel (oranje en roze).
Een oud gebruik bij visite is het serveren van koffie met water. Drinkt de gast eerst het water, dan weet de gastvrouw dat hij trek heeft en graag wat zou willen eten. Drinkt de gast eerst zijn koffie dan heeft hij al gegeten en hoeft de gastvrouw niet voor eten te zorgen. In de Turkse traditie is het niet netjes en/of gebruikelijk om te vertellen dat je trek hebt als je ergens op visite komt. Op deze manier hoefde je niks te zeggen en bleef je respectvol, maar kreeg je toch wat lekkers voorgeschoteld dat je trek stilde.
Het water wordt tegenwoordig bij Turkse Koffie geserveerd om de bittere nasmaak van het bezinksel dat achter blijft en vaak toch een beetje mee komt met de laatste slok koffie weg te spoelen.
Ik hoop dat je tijdens het volgende kopje Turkse koffie de zorg en liefde van deze bijzondere drank terug proeft. Want zeg nou zelf, de bereiding van Turkse koffie is toch net even wat anders dan die van normale koffie. Dit proef je ook zeker terug in de smaak.
Kopje koffie drinken in Istanbul? Hospots!
Waar jij de lekkerste Turkse koffie van Istanbul kunt drinken? Toen ik in Istanbul was heb ik het voor jullie getest. De lekkerste Turkse Koffie heb ik gedronken bij:
#1 – Şark Kahvesi
Adres: Yaglikcilar Cad. 134 Isbank yani Kapalicarsi
Openingstijden: Ma-Za 08:3- -19:00 uur (Zondag gesloten).
#2 -Mandabatmaz
Adres: Olivia Gecidi No: 1/A, Beyoglu (vlak bij het Galatasaray plein)
Openingstijden: Dagelijks 09:00 -23:00 uur
#3- Nev-I Café
Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Ayakapı Cd., 34083 Fatih.
Openingstijden: Dagelijks 08:00-20:00 uur.
Wist je trouwens dat de Turken vanuit traditie doen aan koffie dik kijken?
Turkse koffie lezen is een eeuwenoude, van oorsprong, oosterse traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Als je klaar bent met koffiedrinken zet je het kopje ondersteboven op de schotel. Draai het kopje zo dat aan de binnenkant de koffiedik (drab) achterblijft. Door het draaien ontstaan er symbolen en motieven in het kopje die jouw energieën bevatten waaruit het orakel de nodige informatie kan halen. Na een paar minuten kan er begonnen worden met lezen. Iemand die kan koffiedik lezen, ziet dus alles in de symbolen. Misschien leuk om een keer te doen als je met vakantie in Turkije bent. In diverse cafés kun je namelijk al voor een paar euro een ‘falci’ (oftewel waarzegger) naar je koffie laten kijken. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik hier zelf niet in geloof, maar hé voor de lol laten kijken dat kan toch geen kwaad?
Tip: Geen cevze in huis? Deze kun je meestal wel kopen bij de Turkse winkel evenals de vlamverdeler. Of je koopt hem online.
Op de vraag hoe maak je Turkse koffie zelf heb je nu zeker een antwoord!
Ben je opzoek naar meer Hotspots in Istanbul? Bekijk dan de 15 Must See Bezienswaardigheden van Istanbul.
Ga jij proberen turkse koffie zelf te maken?
Of bezoek je toch liever een Koffiehotspot in Istanbul?
Oe dit ziet er goed uit zeg! Ik denk dat ik liever naar een koffie tentje ga voor de ultieme beleving. Hihi
Auteur
Lekker relaxen en no stress!
Dat is nog best even een klusje zeg! Dat moet ik eerst denk ik wel een paar keer oefenen. Maar het lijkt me de moeite waard!
Wat een interessant en leuk artikel! Ben je zelf Turks? Echt leuk om meer te lezen over de traditie erachter en hoe je het precies maakt. De foto’s erbij zijn heel beeldend en maken het een stuk makkelijker om het ook echt zo te krijgen zoals het bedoeld is. En wat een mooie manier om met een glas water aan te geven dat je trek hebt. Weer wat geleerd!
Auteur
Nee, zelf ben ik niet Turks maar half Hindoestaans half Nederlands. Ik ben getrouwd met een Turkse man dus zodoende dat ik er veel vanaf weet. Maar men denkt wel vaker dat ik Turks ben?
Ik hou niet zo van Turkse of Arabische koffie. Veel te sterk. Maar ik vind het wel lekker ruiken altijd!
Auteur
Ja, sterk is hij zeker maar in de moderne turkse koffie tentjes maken ze ook lattes etc. met turkse koffie. Dat klinkt meer als iets dat jij zou drinken ?
Ik zou ook liever naar een hotspot gaan voor zo n heerlijk koffietje. Ziet er wel superlekker uit!
Ik ben geen koffieliefhebber. Je servies ziet er zo leuk uit.
Auteur
Helemaal uit Turkije overgevlogen, want bij turkse koffie hoort echt turks servies ❤️
Ik hou niet heel erg van de Turkse koffie, maar het servies ziet er wel erg mooi uit altijd :)
Ik ben zo benieuwd hoe dat smaakt! Ik heb nog nooit zulke koffie op.
Die koffie wordt met veel precieze gezet! Dat is nog eens wat anders dan onze koffiemachines. Ik geloof niet dat ik ooit Turkse koffie heb gedronken. Ik zal het nu wel meer waarderen als ik het een keer tegenkom
Auteur
jammer hoor. Ja als je de Nederlandse slappe koffie gewend ben zullen je smaakpapillen wel even worden geprikkeld als je Turkse koffie probeert.