Het blauwe water van de Bosporus een skyline vol met koepels en meerdere bezienswaardigheden die je terugvoeren naar de tijd van de Sultans. Istanbul is een wereldstad met meer dan 2500 jaar geschiedenis. De ontelbare oude straatjes waar verkopers je uitnodigen om hun waar te kopen. Istanbul is niet zomaar een stad, nee Istanbul is een wereldstad! Ik was afgelopen maand in Istanbul en zette voor jou 15 Bezienswaardigheden in Istanbul op een rijtje die je zeker aan je must see lijstje moet toevoegen! Dus ga jij binnenkort naar Istanbul? Lees dan snel verder…
1# Sultan Ahmet Camii / Sultan Ahmet Moskee
Zodra je je in het centrum van de wijk Sulthan Ahmet begeeft is de ‘Sultan Ahmet’ moskee één van de eerste Bezienswaardigheden in Istanbul. De zes elegante minaretten zijn al vanaf een afstand zichtbaar en vormen samen met de mooie koepels een uitnodiging om een kijkje te nemen in deze betoverende moskee. De Sultan Ahmet moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmed I. Ondanks de bijnaam ‘Blauwe Moskee’ is de binnenkant van de moskee niet geheel blauw.
De 20.000 handgeschilderde Iznik tegels die zijn verwerkt in de inrichting bevatten blauwtinten, maar ook groen en roodbruin. De binnenplaats van de moskee is wel versierd met opmerkelijk blauwe tegels.
Wist je dat de Sultan Ahmet moskee de op 2 na hoogste minaretten van de wereld heeft? Hoe meer minaretten een moskee had hoe meer rijkdom de sultan die hem gebouwd had uitstraalde. Toen de moskee gebouwd werd was er veel commentaar vanuit de Islamitsche wereld over de zes minaretten. Hij zou te veel lijken op de Al-Masjid al-Haram moskee die bij de Kaäba staat. Deze had namelijk ook zes minaretten. De sultan loste dit probleem op door de moskee een zevende minaret en later zelfs en achtste minaret te schenken.
Letop! Gepaste kleding is vereist. Armen en benen dienen bedekt te zijn. Voor de vrouwen zonder hoofddoek worden hoofddoeken uitgedeeld bij de ingang.
Lichtshows en verhalen
In de zomer worden er ’s avonds vanaf 21.00 uur verhalen verteld en lichtshows gegeven. De verhalen worden op verschillende avonden in het Turks, Engels, Frans en Duits gegeven.
Handige informatie
Adres: Sultanahmet Meyd, bereikbaar via de tram, halte Sultanahmet.
Openingstijden: Dagelijks van 09.00 – 18.00 uur.
Toegangsprijs: Gratis (donaties worden op prijs gesteld en hier krijg je een bewijsje van).
2# Aya Sofya / Hagia Sofia
De Hagia Sofia, ook wel bekend als de Aya Sofia of Ayasofya is te vinden tegenover de Sultan Ahmet Moskee. Een voormalig christelijke Kathedraal gebouwd in opdracht van Constantinopel in de 4de eeuw. Eeuwen lang was dit de grootste christelijke kathedraal van de wereld. Deze werd later in een moskee veranderd.
De 1500 jaar oude kathedraal van de Aya Sofia is met meerdere prachtige mozaïekpanelen één van de architectonische wereldwonderen. De Aya Sofia kreeg haar naam toen ze in 1453 door het Ottomaanse Rijk veroverd werd, onder leiding van Mehmet II. De Byzantijnse mozaïeken en muurschilderingen werden bedekt en de Aya Sofia kreeg vier minaretten.
In 1934 heeft Mustafa Kemal Atatürk (een groot voorstander van de scheiding tussen kerk en staat) de Hagia Sofia verklaart tot museum. De Byzantijnse mozaïeken en muurschilderingen zijn zoveel mogelijk in hun oude staat hersteld. Er zijn in de Hagia Sofia nog wel degelijk christelijke muurschilderingen te vinden, waaronder een mozaïek van de heilige Johannes Chrysostomos.
Sinds 1985 staat de Aya Sofia p[ de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Handige informatie
Adres: Aya Sofya Meyd, bereikbaar via de tram, halte Sultanahmet.
Openingstijden: Maandag gesloten, Dagelijks van 09.00 – 17.00 uur.
Toegangsprijs: 20 YTL per persoon.
3# Topkapı Sarayı / Topkapi Paleis
Vanaf de Aya Sofia loop je gemakkelijk via een van de toegangspoorten naar de volgende Bezienswaardigheid in Istanbul het Topkapi Paleis. De voormalige Ottomaanse sultan Mehmet II liet het Topkapi paleis in 1459 bouwen. In het Turks word het ‘Topkapı Sarayı’ genoemd dit betekent “kanonnenpoortpaleis”. Het paleis is gelegen aan de Zee van Marmara, met uitzicht over de Bosporus. Het werd van 1465 – 1853 gebruikt als kern van de Osmaanse heerschappij.
De sultan had een aparte kamer in het Topkapı Peleis voor de ontvangst van gasten. Dit noemt men de receptie Kamer.
Het paleis heeft vier verschillende hoven. Het eerste hof beslaat het gehele Seraglio-punt en wordt omringd door hoge muren. Toegang is mogelijk via de ‘Bab-ı Hümayun‘, ofwel de Keizerlijke Poort.
De Poort van de Groet ‘‘ leidt naar het tweede hof . Hier is het hospitaal, de paardenstallen, bakkerij en een Divan van de Janitsaren.
Via de poort van Geluk ‘Babüssaade’ kom je in het derde hof. Dit vormt het centrum van het paleis vormt, een tuin omgeven door de Zaal van de Privékamer (Has Oda) gebruikt door personeel, de schatkamer, de harem, enkele paviljoens en de bibliotheek van Ahmed II in het midden.
Het vierde hof was een privé tuin van de sultan met verschillende paviljoens en terrassen. Andere plaatsen in het Topkapıpaleis zijn de Toren van Gerechtigheid, dit is de tweede binnenplaats van het palei en het Paviljoen van de Heilige Mantel met relieken van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen.
Handige informatie
Adres: Cankurtaran Mahallesi, 34122 Fatih
Openingstijden: Dinsdag gesloten, dagelijks van 09.00-19.00
Toegangsprijs: 30 YTL per persoon, maar ook nog 15 YTL voor de harem.
4# Dolmabahçe Sarayı /Dolmabahçe Paleis
Het Dolmabahçe Paleis was heel vroeger een baai aan de Europese zijde van de Bosporus. Deze werd in de 18de eeuw gedempt door de Ottomaanse sultans. Zo ontstond er een keizerlijke tuin, ‘Dolmabahçe‘ afgeleid van, ‘dolma’ betekent vullen en ‘bahçe’ betekend tuin. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1856, tijdens de regeringsperiode van sultan Abdülmecit (zoon van Mahmud II). Het paleis is 45.000 m² groot en bestaat uit 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten!
Omdat het de sultans aan luxe ontbrak in het Topkapıpaleis zijn ze verhuist naar het Dolmabahçe-paleis die wel aan de luxe wensen van de sultans kon voldoen.
Het Dolmabahçe-paleis bestaat uit drie delen: de Mabeyn-i Hümâyûn of Selamlik, Muayede Salonu, dat zijn de ceremoniële zalen, en het Harem-i Hümâyûn, de appartementen voor de maîtresses en de kinderen van de sultan. Het beroemde Kristallen trappenhuis heeft de vorm van een dubbel hoefijzer. In veel vertrekken bevinden zich Hereke-tapijten. En ook heeft het Dolmabahçe Paleis de grootste kroonluchter ter wereld. Dit was een geschenk van koningin Victoria uit Engeland. De kroonluchter weegt 4,5 ton en bevat 750 lampen.
Handige informatie
Adres: Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş
Openingstijden: Dagelijks 09:00-16:00
Toegangsprijs: 20 YTL
5# Boottocht Bosporus / Boğaziçi Köprüsüs
Istanbul vanuit een heel ander perspectief bekijken? Maak een boottocht over de Bosporus. Voel de wind door je haren en en geniet van het mooie uitzicht op de beide oevers. Onderweg kom je verschillende bezienswaardigheden tegen zoals: paleizen, Ottomaanse huizen, forten, Kız Kulesi en de Bosporus brug.
De Bosporus brug in het Turks ‘Boğaziçi Köprüsü’ genoemd is één van de twee bruggen over de Bosporus en is een symbool voor Istanbul. De brug is 1590 meter lang en 39 meter breed en verbindt het Europese deel van Istanbul (Ortaköy) met het Aziatische deel (Beylerbeyi). Het wegdek hangt op 65 meter hoogte boven het wateroppervlakte.
Heb je geen haast en hou je van verkennen ga dan niet met een boottocht, maar neem de gewone ferries die ook de lokals gebruiken. Zo kun je op meerdere plaatsen stoppen. Bijvoorbeeld in Sariyer, een goede locatie om heerlijke vis te eten en over de vismarkt te struinen.
Handige informatie
Adres: Vertrek vanaf de Euopese haven tussen Galatabrug en station Sirkeci.
Vertrektijden: Beste vertrektijd einde middag, begin avond i.v.m. ondergaande zon 15:00
Duur: ongeveer 1,5 uur.
Toegangsprijs: Ongeveer 12 YTL per persoon. Verschilt per aanbieder.
6# Kız Kulesi / Meisjestoren
Wanneer je geniet van de boottocht over de Bosporus kom je een klein eilandje tegen. De toren die op dit eiland staat noemen de turken ‘Kız Kulesi’ en wordt ook wel ‘Meisjestoren’ genoemd. ‘kiz’ betekend in het Turks namelijk meisje.
Volgens de rondgaande legende zou de toren speciaal gebouwd zijn voor de dochter van een Osmaanse sultan. Er was een voorspelling gedaan dat de dochter op haar 18e verjaardag zou sterven. De sultan wilde dit voorkomen door haar in de toren op te sluiten, maar door toedoen van een slangenbeet overleed ze als nog op haar 18de verjaardag. De slang had zich verstopt in een mand fruit die de sultan zijn dochter liet brengen op haar verjaardag. Ik heb geen idee of de legende waar is of niet, maar het is wel een mooi verhaal dat leeft onder de turken en eigenlijk als waarheid heeft dat je je lot niet kunt ontlopen… Tegenwoordig bevind zich in de toren een restaurant.
7# Galata Brug /Galata Köprüsü
De Galata brug is de tweede brug over de Bosporus en verbind het Europese gedeelte met het Aziatische deel van Istanbul.De Galatabrug is de langste beweegbare brug ter wereld. Het wegdek is 42 meter breed, met drie rijbanen en aan beide zijden een trottoir. Je kunt hier met de tram overheen rijden, maar ook te voet is er voldoende te zien. De brug staat namelijk ook bekend om de vele vissers die hier dagelijkse verse vis komen vangen.
Deze vis verkopen ze weer aan de restaurants die zich op het onderste niveau van de brug bevinden.
Hier kun je goedkope, verse en lekkere gerechten met vis eten.
8# Galata Toren
De Galata Toren gelegen in de wijk ‘Galata’ en is één van de oudste en belangrijkste torens ter wereld. Het uitzicht vanaf de Galata Toren is adembenemend. Dit uitzicht mag je echt niet aan je voorbij laten schieten, dus zet deze hotspot op je Bezienswaardigheden in Istanbul lijst.
Je kijkt vanaf 61 meter hoogte uit op Europa als op Azië. Een historische toren die mede door het uitzicht over de stad een bekende bezienswaardigheid in Istanbul is geworden. Het is niet alleen een bezienswaardigheid vanwege het uitzicht. Jonge Lokals komen hierheen om elkaar de liefde te verklaren en laten ondanks dat het niet mag een liefdesverklaring achter op de toren.
In het Turks wordt de Galata Toren ‘Galata kulesi’genoemd. De eerste Galata Toren is gebouwd in 507 na Christus in opdracht van de Byzantijnse keizer Anastasius. Oorspronkelijk was de Galata toren van hout, maar in 1348 werd deze vervangen door een stenen toren zoals hij er nu nog staat.
De toren heeft 9 verdiepingen. Een lift brengt je op een hoogte van 52 meter waar je uit kunt stappen en vanaf een omloop buiten kunt genieten van het fantastische uitzicht.
Ook vind je bovenin de Galatatoren een restaurant, waar je kunt ontbijten, lunchen en zelfs dineren.
Hou er wel rekening mee dat het restaurant aan de dure kant is.
Dat maakt onze taart er niet minder lekker om en al eten genoten we het mooie uitzicht!
Handige informatie
Adres: Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu
Openingstijden: 09:00- 21:00
Toegangsprijs: 10 YTL Lokals per persoon en 25 YTL voor toeristen.
9# Shoppen in Istiklal Caddesi
De Istiklal Caddesi (‘Straat van de Onafhankelijkheid’) is één van de bekendste Bezienswaardigheden in Istanbul. Gelegen in de historische wijk Beyoğlu (Pera), is het een elegante voetgangersstraat met een lengte van ongeveer drie kilometer.
De straat kronkeld vanaf de hippe wijk rond de Galatabrug naar boven, naar het Taksim plein. In het begin vindt u veel leuke straatjes met hippe cafes, en kleine winkels. In de richting naar boven juist meer grote winkels en de bekende ketens.Vroeger reed hier ook een tram, maar deze is nu tijdelijk uit het straatbeeld verdwenen.
Handige informatie
Adres: Wijk Beyoglu, Istanbul. bereikbaar via de tram, halte Sultanahmet
10# Grote Bazaar / Kapalıçarşı
Als je de oosterse sfeer wil proeven is een bezoek aan de Grote Bazaar een must do! De Grote Bazaar ook wel ‘Kapalıçarşı’ genoemd in het turks, is een van de grootste overdekte markten ter wereld. De bazaar heeft 60 straten en 4.000 winkels en trekt dagelijks tussen de 250.000 – 400.000 bezoekers. Er zijn verschillende vertakking in de bazaar waar je terecht kan voor: leren jassen, gouden sieraden, antiek, tapijten, , kruiden, maar ook vind je er borduurwerk, beschilderd keramiek en souveniers.
Verkopers op de bazaar vragen veelte hoge prijzen, omdat ze er vanuit gaan dat je afdingt. gaan er vanuit dat je afdingt. Maak hier dus goed gebruik van!
Tips om af te dingen:
- Elke Turkse local doet aan afdingen, dus waarom jij niet?
- Bepaal van te voren wat je wilt betalen voor een bepaald product, alvorens te gaan onderhandelen.
- Geeft de verkoper een prijs aan die dicht ligt bij de prijs die je in je hoofd had, dan kom je er wel uit!
- Geeft de verkoper een prijs aan die er ver vanaf ligt? Ga dan 25% onder jouw echte prijs zitten.
- Doe een tegenbod en wacht de reactie van de verkoper af. Wellicht zullen jij en de verkoper beiden een beetje moeten toegeven.
- Blijft de aan de hoge prijs? Loop dan weg. Grote kans dat je wordt terug geroepen voor een betere prijs.
- Zo niet, dan moet je opzoek naar het product bij een ander kraampje.
Meer informatie
Adres: Beyazıt Mh, 34126 Fatih, bereikbaar via de tram, halte Beyazit.
Openingstijden: Zondag gesloten, Dagelijks 09:00 – 19:00.
11# Mısır çarşısı / Kruidenbazaar
Deze overdekte markt, gevestigd in een prachtig Ottomaans monument, is echt een van de Bezienswaardigheden in Istanbul die je niet kan en mag overslaan! De bazaar is gespecialiseerd in specerijen en geneeskrachtige kruiden. Ook in winkels waar andere waren worden verkocht, komt de geur van specerijen, gedroogd fruit, thee, oliën, zoetwaren en afrodisiaca duidelijk terug.
Tip: bezoek eerst de Grand Bazaar en daal daarna te voet af naar de Egyptian Bazaar (of spice bazaar). Een leuke plaats om Turkish Delight en Baklava te eten zoveel als je wil.
Handige informatie
Adres: Rüstem Paşa Mahallesi, 34116 Fatih
Openingstijden: Zaterdag & Zondag gesloten, Dagelijks van 08:00-19:30.
12# Beylerbeyi Paleis
In de 19e eeuw liet sultan Abdülaziz het Beylerbeyi paleis bouwen, een fantasie in wit marmer omgeven door tuinen vol magnolia’s. Het paleis is gelegen aan de Aziatische oever van de Bosporus en deed dienst als het zomerverblijf van de sultans. Hiermee werd het eveneens het onderkomen van de meest voornaamste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Keizerin Eugénie van Frankrijk.
Handige informatie
Adres: abdullah ağa caddesi beylerbeyi mahallesi beylerbeyi sarayı, 34676 Üsküdar
Openingstijden: 09:00-16:00.
13# Bağdat Caddesi / Straat van de vrijheid
14# Büyük Mecidiye Camii / Ortakoy Moskee
In Byzantijnse en Ottomaanse tijden was het een dorp (Köy is Turks voor dorp) aan de Bosporus. De wijk is één van de populaire Bezienswaardigheden in Istanbul. Een van de meest kenmerkende gebouwen in Ortaköy is de Büyük Mecidiye Camii, een Ottomaanse Barokke moskee. De moskee werd gebouwd door de Armeense vader en zoon, Garabet Balyan en Nigoğayos Balyan, uit de beroemde Ottomaans-Armeense architecten-familie. Deze familie bouwde ook buiten Ortaköy vele gebouwen, waaronder het Dolmabahçepaleis. Voor studenten staat de wijk bekend als een uitgaansbuurt.
Tip: Bezoek de moskee net tegen de avond. Zo’n mooi uitzicht heb je nog nooit gezien!
Handige informatie
Adres: Mecidiye Mahallesi, Mecidiye Köprüsü Sk. 1/1, 34347 Beşiktaş
15# Archeologisch Museum
Het Archeologisch Museum is het oudste museum van Turkije (1891). Het museum bestaat uit twee verschillende gebouwen: een archeologische deel met een collectie van meer dan een miljoen objecten uit de Griekse en Romeinse perioden, en een Midden-Oosten afdeling met archeologische schatten uit de Sumerische, Babylonische, Assyrische en Hettitische perioden.
Istanbul staat al heel lang op mijn lijstje. Na het zien van jouw prachtige foto’s en uitgebreide info wil ik er nu zeker snel een naar toe
Wauw wat ziet het er prachtig uit allemaal! Istanbul gaat gelijk op mijn vakantie-lijstje x
Oh wauw wat is istanbul mooi zeg!!! Daar wil ik ooit ook nog wel een keer naartoe met een aantal andere plekken
Dat ziet er prachtig uit allemaal. Leuk om die architectuur te zien! Zo anders dan in Nederland!
Wat een prachtige foto’s. Ik ben zelf meerdere keren in Turkije geweest, maar nooit in Istanbul.
Wat een super mooie foto’s. Ik ben zelf nog nooit in Istanbul geweest, mijn collega vorig jaar wel en die vond het super mooi!
Wat een prachtige foto’s! I love Istanbul. Ik ben er vaak geweest en kom er nog graag. Mijn man heeft er enkele jaren gewoond ;-)
Auteur
Oewh! Waarom is hij verhuisd als ik er zou wonen zou ik nooit meer weg gaan ?
Hier wil ik ook eens een keer in mijn leven heen. Alleen wacht ik even af tot het weer wat rustiger met de politiek is in Turkije.
Jou foto’s zijn zo mooi bewerkt. Met welke camera maak je je foto’s? Prachtig… Ooooh wat hou ik van Istanbul. Ik ben er in 2015 geweest en mis het zo hard :'(
Wow, wat hebben jullie prachtige plekken bezocht! Ik wil zo graag nog een keertje naar Istanbul toe, als ik ga dan ga ik zeker nog eens terug naar je blog :)