home made falafel

home made falafel

Vandaag geen recept met vlees, maar een vegan home made falafel recept. Ik ben gek op falafel en koop het meestal bij Maoz wanneer ik in Amsterdam ben. Omdat mijn gezin vanuit huis uit elke dinsdag vegetarisch is, is het best lekker om een aantal vegetarische recepten te hebben die je kunt afwisselen.

Ik heb al meerdere keren geprobeerd om falafel te maken, maar het ideale recept dat had ik nog niet gevonden. De falafel viel uit elkaar, was te droog of te nat. Kortom het was een regelrechte ramp. Maar na veel uitproberen, heb ik het ideale falafel recept gevonden. Het geheim zit hem in het gebruik van gedroogde kikkererwten in plaats van die uit blik. Hierdoor wordt het mengsel niet te nat, waardoor de falafelballetjes mooi rond worden niet uit elkaar vallen.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar mijn home made falafel recept? Lees dan snel verder…

Benodigdheden (12 stuks falafel)

 • 400 gram gedroogde kikkererwten;
 • 1 teen knoflook;
 • flinke hand peterselie;
 • 1 fijngesneden ui;
 • 1 theelepel korianderpoeder;
 • 1 theelepel cayenne peper of chilipoeder;
 • 1 eetlepel gemalen komijn;
 • 1 eetlepel bloem;
 • citroensap;
 • peper;
 • zout;
 • olie;

home made falafel

Bereiding

Zet de gedroogde kikkererwten 2 dagen voor het maken van het recept te week in water. Neem je kikkererwten uit blik, dan zal je falafel straks uit elkaar vallen bij het bakken. Dit kost iets meer moeite, maar dat is het meer dan waard!

Neem een koekenpan en verwarm hierin een kleine scheut olie.
Maak de ui schoon en snipper deze in kleine stukjes. Maak de knoflook teen schoon en snipper ook deze in kleine stukjes. Gooie beide samen in de pan en fruit lichtjes aan. Gooi nu de korianderpoeder, komijn en cayennepeper of chilipoeder erbij. Maak af met wat peper en zout naar smaak.

Gooi de kikkererwten in een vergiet om zo van het vocht af te komen. Neem wat papier of een theedoek en dep de kikkererwten droog. Neem een keukenmachine en doe hier de kikkererwten in. Heb je geen keukenmachine? Dan kan het ook met een kom en een staafmixer. Voeg bij de kikkererwten het ui-mengsel, de verse peterselie een eetlepel bloem en wat citroensap en zet de keukenmachine aan. Meng tot het één geheel is.

Maak nu je handen nat en vorm 12 balletjes van het mengsel in de keukenmachine.
Verwarm weer een flinke scheut olie in een wokpan en doe hier de falafelballetjes in die je net hebt gemaakt. De falafel moet drijven in de olie. Bak de falafelballetjes aan beide kanten om en om. Na een minuut of 10 zijn ze mooi goudbruin en klaar om op te eten!

Tip: Lekker met een gezonde salade en griekse yoghurt of knoflooksaus.

home made falafel

Heb jij wel eens falafel gegeten?
Ga jij dit home made falafel recept uitproberen?

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten? neem dan hier eens een kijkje.

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN

20 Reacties

 1. januari 9, 2018 / 10:17 am

  Super handig, ga dit zeker eens maken! Ik ben zelf vegetariër dus dit komt goed uit.

 2. januari 9, 2018 / 12:11 pm

  Toevallig vorige week voor het eerst op. Het uit elkaar vallen, loste ik op door er een soort hamburgertjes van te maken. We aten het op pitabroodje met tomatensalsa en wat knoflooksaus. Was zo lekker!

  • Mariëlle
   Auteur
   januari 9, 2018 / 3:54 pm

   Ik vind ze met een pita broodje ook erg lekker inderdaad!

 3. januari 9, 2018 / 1:16 pm

  Nee, ik heb nog nooit falafel gegeten! Maar het ziet er heel lekker uit bij jou. En ik kan best wat vegetarische recepten gebruiken.

  • Mariëlle
   Auteur
   januari 9, 2018 / 3:54 pm

   Echt eens proberen Nicole, je vind het of heel lekker of helemaal niks…

 4. januari 9, 2018 / 2:05 pm

  Oh heerlijk zeg. Ik krijg er spontaan trek van.

 5. januari 9, 2018 / 6:49 pm

  Nee ik heb nog nooit falafel gegeten. Omdat ik dus echt geen kikkererwten lust. En dat is toch wel handig in het geval van falafel.

 6. januari 9, 2018 / 7:39 pm

  O heerlijk! Wij hebben ze (zelf gekocht, niet gemaakt) door mij iets te vaak gegeten, waardoor man en kind niet meer willen. Ik vind het nog steeds heerlijk. Maar zelf gemaakt is natuurlijk veeeeeel lekkerder. nu ziet het recept er wel eenvoudig genoeg uit om door mij gemaakt te worden, maar dat van ’te droog’ en ’te nat’ zou zomaar ook op mij van toepassing kunnen zijn. Nog maar even nadenken dus…

  • Mariëlle
   Auteur
   januari 10, 2018 / 7:52 am

   aah dit is zo simpel rory, kan je voor de smaak echt beter zelf maken hoor!

 7. januari 9, 2018 / 7:40 pm

  Ik ben niet zo gek op falafel. Maar deze moet ik misschien toch eens een kans geven :)

 8. januari 9, 2018 / 9:28 pm

  Als ik kikkererwten laat wellen heb ik meestal teveel (ze worden groter he ;-) , dan is het een goed idee om de volgende dag er falafel van te maken!

 9. januari 10, 2018 / 9:38 am

  Ik heb het nog nooit gegeten, maar het ziet er lekker uit! Zodra ik wat meer tijd heb dan wil ik het wel eens proberen.

 10. januari 10, 2018 / 11:17 am

  De falafel ziet er zo lekker uit. Ik heb dit nog nooit gegeten. Het wordt eens tijd.

 11. januari 10, 2018 / 8:14 pm

  Ik heb dus nog nooit falafel gegeten, maar vind het er wel heel lekker uitzien!

 12. januari 10, 2018 / 10:09 pm

  Gave foto’s! Ik HOUD van falafel, mmm, maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt haha, oeps!

 13. julia
  januari 11, 2018 / 7:35 am

  ooh dat klinkt wel heel erg lekker en het proberen waard!

 14. januari 11, 2018 / 2:39 pm

  Ik ben er dol op en heb het laatste ook met de kinderen gemaakt. Zij mochten de balletjes maken en vonden het ook super lekker

 15. januari 13, 2018 / 7:30 pm

  Ik ben blij dat ik dit artikel heb gevonden, want dit lijkt echt heerlijk :)

  • Mariëlle
   Auteur
   januari 14, 2018 / 7:16 pm

   dankjewel layla, laat je het even weten hoe het recept was als je de falafel hebt gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: