Hydroponie planten op water in glazen pot

hydroponie Monstera

Misschien heb je het al eens langs zien komen, planten die met hun wortels in een vaas water staan. Ook wel Hydroponie genoemd. Je kunt de planten zo kopen, met hen wortels al in het water. Of je kunt ze zelf stekken en in het water zetten. Ik vertel je vandaag meer over Hydroponie, welke planten je allemaal op water kunt houden en wat je nodig hebt.

Plant op Hydroponie

Hydroponie is een vorm van plant op hydrocultuur waarbij planten op water staan, in plaats van op potgrond. Hiervoor zijn ze speciaal opgekweekt. Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie, hieronder vind je een lijst met hydroponie planten. De wortels van de plant staan helemaal in de aandacht. Deze komen het beste tot hun recht in een glazen vaas of pot. Het ziet er niet alleen prachtig uit, ook kun je zo de groei van de wortels nauw in de gaten houden. Zo weet je precies wanneer je het water moet verversen. Dat is toch super handig!

Hydroponie benodigdheden

Planten op Hydroponie houden is niet lastig. Je hebt een aantal zaken nodig:

  1. Een schone vaas met een smalle bovenkant.
  2. Een schone, scherpe snoeischaar (als je een plant wilt stekken).
  3. Een plant of stekje.
  4. Kraanwater met plantenvoeding of bronwater.

Hydroponie voordelen

  • Minder vaak water geven – je ziet aan de buitenkant als dit nodig is.
  • Geen verzuring of verstikking van de grond.
  • Minder kans op ongedierte en ziekte.
  • Gemakkelijker de juiste hoeveelheid voeding toe te dienen.

Hydroponie nadelen

Hydroponie planten zijn doorgaans wat duurder dan dezelfde planten ‘op grondcultuur’. Dat komt doordat de Hydroponie planten speciaal opgekweekt worden voor water. En vaak ook nog in een mooi glaswerk zitten. Je zult ze meestal alleen kunnen kopen met een vaas of pot eromheen. Ze zijn hun leven begonnen als normale, grondcultuurplant. Daarna hebben ze een training gevolgd om in water te kunnen overleven.

hydroponie Monstera

–> Lees ook: Groene kneusjes box van plantje.nl

Hoe kan het dat een plant geen rot krijgt als je de wortels op water zet?

Verzorg je een plant die in de grond staat (potcultuur) dan let je goed op dat je je plant niet teveel water geeft. Anders kan hij immers last krijgen van wortelrot. Hoe kan het dan dat de Hydroponie planten die volledige op water staan hier geen last van hebben? Dat zal ik je vertellen! Dat komt doordat de wortels die in het water groeien, een ander soort wortels zijn dan een plant in de grond groeit. De plant groeit dus zelf waterwortels aan en die zijn helemaal aangepast aan het water. Hierdoor rotten ze niet snel. Helaas kan niet elke plant zich zo gemakkelijk aan passen en waterwortels laten groeien. hieronder vind je een lijst met planten die geschikt zijn voor Hydroponie.

Hydroponie welke planten kun je op water zetten?

Sommige planten kunnen jaren op water blijven staan, waar andere planten toch iets te natte voeten kunnen krijgen. Er wordt nu veel getest met verschillende planten of ze wel of niet goed blijven in het water. Hieronder vind je een lijst met hydroponie welke planten positief reageren op water:

  • Anthurium
  • Advocadoplant (uit pit)
  • Basilicum
  • Begonia
  • Clusia
  • Eikenboom (uit eikel)
  • Epipremnum
  • Hemionitis arifolia
  • Klimop (Hedera)
  • Lavendel
  • Monstera
  • Pilea Peperomioides (Pannenkoekenplant) 
  • Philodendron
  • Rozemarijn
  • Salie
  • Spathiphyllum


Een topper om op water te zetten is de Clusia rosea princess. De Clusia is een plant die echt heel lang op water kan staan en dan ook nog steeds groeit! Je kunt hem dus jaren op water hebben staan, zonder dat hij lelijk of ongezond wordt. En dat is omdat deze plant van nature in de mangrove groeit. De Clusia zich dus perfect aangepast aan een heel natte omgeving. Andere planten om op water te zetten die het goed doen, zijn bijvoorbeeld de MonsteraPhilodendrons, de graslelieSyngonium

Wist je dat:

Zelfs cactussen en vetplanten op water kunnen staan?
Hydroponie-met-kruiden

–> Lees ook: Zo zorg je voor een bananenplant (Musa)

Hydroponie met kruiden

In de bovenstaande lijst vind je een aantal kruiden terug. Deze zijn super geschikt om op water te houden: hydroponie basilicum, lavendel, rozemarijn en salie. Heb je vaak verse kruiden nodig? Dan is ze op water houden een super handige manier om je kruiden te houden, omdat ze zo onwijs snel groeien. Ze maken op een gegeven moment elke dag nieuwe blaadjes aan. Ideaal als je een grootverbruiker van kruiden bent.

Hoe verzorg je een plant op water?

Dat je plant voldoende water nodig heeft, dat lijkt me duidelijk. Je dient het water goed in de gaten te houden. Zie je dat het water er vies uitziet of vormen er zich groene algen? Dan kun je het water het best gelijk verversen. Ook kan er in het begin wat wortelrot in komen, maar dat komt omdat de plant zich nog moet aanpassen aan de nieuwe omgeving. Uiteindelijk komen er wortels aan die het water kunnen opnemen. Zie je wortelrot? Maak dan de vaas en de wortels goed schoon en spoel deze af met lauwwarm water. Blijft het water er goed uitzien? Dan kun je het beste je plant elke 2 à 3 weken van vers water voorzien. Je kunt hiervoor gewoon kraanwater gebruiken, maar dit kan zorgen voor kalkkringen in je vaas. Daarentegen is regenwater of bronwater nog beter voor je plant.

Zorg ervoor dat je één keer per maand een druppeltje plantenvoeding aan het water toevoegd. Zo krijgt je plant voldoende voedingsstoffen binnen.

Let op! Zet je plant op een plek met indirect licht, zonder dat er fel zonlicht op schijnt. Direct zonlicht is niet goed voor je plant en zorgt er ook voor dat er sneller algen in het water groeien.

Als je plant minder snel gaat groeien, of veel last heeft van bladverlies. Dan kun je er altijd voor kiezen om deze weer terug te zetten in de grond. Sommige planten hebben immers gewoon problemen met aanpassen of het opnemen van voeding uit water. Zonde om je plant dan dood te laten gaan, dan kun je hem dus beter verpotten.

Wortels in water

Hydroponie draait erom dat je de wortels van je plant in het water ziet groeien. Hoe mooi ziet die wirwar aan wortels eruit. Eerst zullen ze heel klein zijn, maar naar verloop van tijd wordt het een heel netwerk aan wortels. Kies je de juiste plant uit? Dan zal hij nog heel lang mooi en gezond blijven op water.

Van potplant naar plant op water

Het maakt dus niet uit of je een plant in pot koopt. Of ervoor kiest om een plant te kopen die al op water staat. Je kunt gemakkelijk zelf een plant op water zetten door de wortels af te spoelen, of stekjes te maken en deze in het water te zetten.

Het kan best een tijd duren voordat je wortels ziet groeien, maar zolang je stekje er nog gezond uitziet, is het nog geduld hebben. Wanneer je met een stekje begint, duurt het natuurlijk wel een tijd voordat je een wat grotere plant hebt. Je kunt ook een plant die in de aarde staat, gebruiken om op water te zetten.

Dit is dus een perfect project als je het leuk vindt om de wortels van een plant te zien groeien. De wortels kunnen zich helemaal naar de vaas vormen. Bedenk dat deze verborgen schatten, normaal gesproken weggestopt in de grond zitten. Zonde toch?

Ben jij bekend met Hydroponie? En hou jij graag planten op water?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: