Health | Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Tijdens het Blogger by Nature event maakte ik kennis met de Matcha thee uit Japan van Mrs en Mrs Tea. Matcha staat al een tijdje bekend als dé superfood en schijnt een hoop gezondheidsvoordelen te hebben. Ik hoorde er een hoop over van vrienden en kennissen. Maar ook las ik er al veel over bij mede-bloggers. En kwam ik erachter dat zelfs Lady Gaga en Gwyneth Paltrow dagelijks matcha thee drinken. Ik werd nieuwsgierig en vroeg me af: Matcha thee is het echt zo gezond en lekker? Wil je het antwoord weten of deze vraag? Ik zocht het uit en vertel je hieronder meer…

Mr&MrsTea

Thomas & Bieke hebben een gedeelde passie voor thee en zijn de trotse eigenaren van Mrs&MrsTea. Toen hun buurvrouw de “Tie Kuan Yin” jadegroene thee meenam uit China en dit Thomas en Bieke liet proeven, waren ze verkocht. Dit was de lekkerste thee die ze ooit hadden gedronken. Ze gingen samen op onderzoek uit en dronken veel verschillende soorten thee, waarvan eentje matcha was. Ze richten samen de webshop Mr&MrsTea op waar ze de verschillende soorten thee zijn gaan verkopen. Denk aan witte thee, Oolong, Royal delft, zwarte thee en matcha thee. Toen de webshop gelanceerd was merkte ze dat niet alleen hun eigen enthousiasme groeide, maar ook die van hun omgeving. Nu weet je wat meer over hoe Mr&MrsTea is geboren. Even een grappig weetje: de achternaam van Thomas en Bieke spreek je ook uit als “thee”, dat kan toch bijna geen toeval zijn!

Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Matcha thee

Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Wat Matcha thee zo speciaal maakt, is de manier waarop matcha thee wordt gemaakt en waar deze vandaan komt. De manier waarop de theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de theekwaliteit.

De theeplantages waarop Matcha verbouwd wordt bevinden zich in Japan en zien er heel anders uit dan andere theevelden die we kennen. De Matcha plantages worden ongeveer 4 weken (20 dagen) vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Hierdoor krijgen de theeplanten 90% minder zonlicht. Daardoor vertraagd de groei van de theeplanten, maar er gebeurt ook nog iets anders. De theeplanten maken intensief chlorofyl aan en produceren de blaadjes zeer veel aminozuren en L-theanine.

Enkel de beste blaadjes worden uitgekozen en met de hand geplukt en gedroogd. Vervolgens wordt het bladgroen van de stengels en aderen ontdaan en vermalen tussen kleine granieten molenstenen. Dit is een handmatig proces en verloopt erg traag. En juist dit maakt matcha zo speciaal naast de vele gezondheidsvoordelen.

Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Gezondheidsvoordelen van Matcha thee

Ik zei het net al even. Matcha staat bekend als dé superfood onder de superfoods, het bevat in tegenstelling tot normale groene thee 10x meer antioxidanten.

In de grafiek is de antioxidantwerking weergegeven voor matcha en een aantal bekende antioxidant rijke voedingsmiddelen.

matcha gezond groene thee

De antioxidanten zorgen voor een verhoogd concentratievermogen. Ze helpen je stressniveau te verlagen, vergroten de mentale helderheid en stimuleren betere leerprestaties. En het beste van alles: het gaat ouderdomseffecten tegen en verbetert de vetverbranding.

kort samengevat is Matcha:

 • Hoog in antioxidanten.
 • zit het vol met Catechine en EGCg.
 • het verbetert je rust.
 • en verhoogt geheugen en concentratie vermogen.
 • ook verhoogt het energieniveaus en het uithoudingsvermogen.
 • het ontgift het lichaam.
 • verlaagt het stressniveau.
 • verbetert de vetverbranding.
 • Versterkt het immuunsysteem.

Matcha geeft energie en kalmeert

Je ervaart na het drinken van een kop van onze matcha thee een toegenomen helderheid en verhoogd concentratievermogen. Een kopje van deze groene thee bevat ongeveer een kwart van de cafeïne die in een kopje koffie zit, en doordat de cafeïne geleidelijk wordt afgegeven heeft het een langduriger en prettiger effect. Je krijgt extra energie en concentratievermogen en tegelijkertijd wordt je kalmer. Dit komt door de stof L-theanine in de Matcha thee.

Omdat je bij de Matcha thee de hele bladeren drinkt krijg je ook meer gezondheidsvoordelen van deze thee dan van normale groene thee. Je krijgt iets meer vitaminen en mineralen binnen, maar vooral veel meer polyfenolen. Ongeveer 137 keer zoveel als in normale groene thee. En het beste vind ik dat het ook je stofwisseling en spijsvertering een boost geeft.

Matcha thee maken

Het zetten van Matcha is een apart gebeuren. Je zou het echt wel een ritueel kunnen noemen en dit dien je dan ook zorgvuldig te doen.

Matcha staat al een tijdje bekend als dé superfood en schijnt een hoop gezondheidsvoordelen te hebben. Zelfs Lady Gaga en Gwyneth Paltrow drinken dagelijks matcha thee. Ik werd nieuwsgierig en vroeg me af: Matcha thee is het echt zo gezond en lekker? En hoe bereid je het? #matcha #matchathee #groenethee #thee #matchatheemaken #melicious #gezond #lifestyle #superfood

Je schept een theelepel Matcha in een kom, doet hier een beetje koud water bij en klopt dit door, tot de poeder goed is opgelost. Vervolgens laat je het water dat je opzet, warm worden tot 80 graden. Sommige waterkokers hebben hier een knop voor of je doet water in een pannetje met een thermometer. Dus absoluut niet laten koken, want dit komt de Matcha niet ten goede.

Je schenkt het water bij het poeder en klopt met de bamboe klopper de thee op. Niet domweg opkloppen, maar steeds als het ware een M er in kloppen. Als er schuim op staat kan je het in een glas gieten. Het is nog best lastig om een flinke schuim kraag er op te krijgen, maar oefening baart kunst.

Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Mijn Conclusie

Matcha is niet zoals andere thee. Het is een poeder, dus smaakt het sowieso anders. Het laatste restje in je glas is wat zanderig. De beste matcha heeft meer zoetheid en een diepere smaak, dan de mindere soorten die later op het jaar worden geoogst of van onderaan de theeplantjes komen. De smaak van Matcha proeft als je het mij vraagt heel natuurlijk. Je ruikt de geur al wanneer je het aan het klaar maken bent. Het smaakt zoals thee hoort te smaken. De smaak is niet overheersend en er zit een fijne zachte na smaak aan. Het water heeft niet gekookt, dus het is even wennen dat je de thee meteen kan drinken.

Ik las dat Matcha ook prima te combineren is met melk. Alhoewel ik het zo al erg lekker vind, was ik helemaal into de Matcha Latte die ik maakte.

matcha thee drinken

Matcha thee is het echt zo gezond en lekker?

Kort samen gevat. Ja, Matcha thee is echt heel erg gezond en ook nog is lekker. Wel moet ik erbij zeggen, dat als je het nog nooit gedronken hebt. Of je je warme drankjes (zoals thee en koffie) veel zoet met suiker, je zeker even aan de smaak moet wennen. Matcha moet je leren drinken en waarderen als je het mij vraagt. En wat betreft dat concentratie vermogen en helder nadenken, dat klopt zeer zeker! Ik heb deze blogpost in een uur geschreven!

Verkrijgbaarheid

Een Matcha set met een blikje van 30g Superior Matcha, naar keuze, een bamboe klopper en een bamboe lepel is verkrijgbaar op de website van Mr&Mrstea voor € 29,95.

Enthousiast geworden?

Met de kortingscode: ‘melicious‘ krijg je tot 29 juli 10% korting op je bestelling.
Let op! i.v.m. de vakantie periode kan het zijn dat je pakketje wat langer doet over de verzending. Maar wees niet ongerust het wordt met veel zorg en liefde naar je opgestuurd.

Heb jij al eens Matcha thee gedronken?
Zo ja, wat vond je ervan?

12 Reacties

 1. juli 12, 2018 / 11:18 am

  Nee, nog nooit. En ik moet bekennen dat ik er op basis van de foto’s ook niet bepaald zin in krijg. Maar het klinkt wel supergezond!

  • Mariëlle
   Auteur
   juli 16, 2018 / 9:56 am

   Helaas vind niet iedereen het lekker, maar niet alles dat gezond is hoeft persé lekker te zijn toch? Als het gaat om de gezondheidsvoordelen zou je het alleen daarom al kunnen proberen.

 2. juli 12, 2018 / 12:05 pm

  ik wil het al zo lang eens proberen eigenlijk, maar nooit eens toe geraakt
  iedereen is er zo dol enthousiast over , dus slecht kan het niet zijn

  groetjes,
  karlien

  • Mariëlle
   Auteur
   juli 16, 2018 / 9:54 am

   Dat had ik dus ook in het begin, maar als je het ergens mee mengt zoals melk of in je smoothie verwerkt. Vind ik het gelijk een stuk minder heftig!

 3. juli 12, 2018 / 12:53 pm

  Ik heb het nog nooit zelf gedronken, maar toevallig onlangs mezelf erin verdiept, het lijkt mij wel het proberen waard.

  • Mariëlle
   Auteur
   juli 16, 2018 / 9:54 am

   dat vond ik dus ook, vandaar dat ik het dus heb onderzocht en geprobeerd.

 4. juli 12, 2018 / 10:15 pm

  Ik hou echt van matcha! Als thee maar ook bv. in desserts of in skincare. Ik gebruik het echt vaak om mijn gezicht mee te detoxen.

  • Mariëlle
   Auteur
   juli 16, 2018 / 9:48 am

   Yes, dat weten veel mensen dus niet maar het gebruik in beautyproducten en maskers daar is matcha inderdaad ook erg geschikt voor ;)

 5. juli 15, 2018 / 10:52 pm

  Ik las al eerder positieve dingen over het blogger by nature event. En wat bijzonder dat die thee in poedervorm is ;)

  • Mariëlle
   Auteur
   juli 16, 2018 / 9:46 am

   ja, hé ik vind het ook apart en hij smaakt ook nog is super lekker!

 6. juli 16, 2018 / 2:35 pm

  Leuk zo`n uitgebreid artikel met foto`s erbij. Het klinkt lekker thee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: