Mijn kind heeft waterpokken – wat nu?

kind heeft waterpokken

Elke ouder krijgt er mee te maken: je kind heeft waterpokken. Mijn zoontje kreeg deze rond 2,5 jaar oud. Gelukkig hoef je er niet mee naar de dokter, tenzij je kind heel erg ziek is, of nog heel jong. Bij de apotheek kan je een product kopen om de blaasjes uit te drogen. En ook bestaan er wat huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die de jeuk kunnen verzachten. In dit artikel vertel ik je meer over waterpokken. Wat zijn waterpokken precies? En hoe verloopt het virus? Wat moet je juist wel en niet doen bij waterpokken? En hoe verzacht je het beste de jeuk?

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hierdoor komen er vlekjes en jeuk op de huid. Het komt vooral voor bij kinderen tussen één en acht jaar. Bijna ieder kind krijgt een keer waterpokken in zijn of haar leven. Het positieve hieraan is, heeft een kind het eenmaal gehad? Dan komt het niet nog een tweede keer terug. Tenzij, je kind het heeft gekregen als baby, dan is het nog wel opnieuw besmettelijk voor de waterpokken.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Hieronder vind je symptomen van waterpokken:

  • Verkoudheid
  • Koorts
  • Een hangerig gevoel
  • Kleine rode vlekjes en blaasjes ter grootte van een speldenknop (later korstjes)
  • Flinke jeuk overal.

Waterpokken begint meestal met een verkoudheid en heerst vooral in de wintermaanden. Het kan gepaard gaan met koorts en een hangerig gevoel bij je kindje.

Eén tot twee dagen na de eerste symptomen ontstaan er bultjes op de huid. Deze komen meestal voor op de romp. Daarna breiden de bultjes zich al snel uit naar het gezicht, de armen, benen en behaarde hoofdhuid.

Vervolgens ontstaan er op de vlekjes blaasjes gevuld met helder vocht die jeuken. De blaasjes kunnen er gemeen zijn en zorgen vooral voor veel last bezorgen in de mond, op of zelfs onder de oogleden, in de knieholtes of oksels, geslachtsdelen, de kont of op de hoofdhuid.

Na drie tot vijf dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes.De korstjes zijn na ongeveer tien dagen verdwenen.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Ja, waterpokken zijn enorm besmettelijk. Het waterpokkenvirus kan worden overgedragen door te praten, te niezen en te hoesten. Ook via het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen.

Hoe krijgt mijn kind waterpokken?

Het virus bevindt zich in de keel en neus van een besmet kind of volwassene. Met praten, niezen en hoesten komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht vrij. Twee dagen vóór het ontstaan van de blaasjes kan je kind al anderen besmetten.

Ongemerkt ademt je kind deze druppeltjes in en raakt zo besmet met het virus. Ook via contact met het vocht uit de blaasjes is besmetting mogelijk. Waterpokken blijft besmettelijk tot de blaasjes zijn ingedroogd. Daarna is de jeuk voor het grootste gedeelte weg en weet je dat het einde van het lijden in zicht is.

Na besmetting duur het meestal nog zo’n 10 tot 21 dagen voor je kind ziek wordt (de incubatietijd),

kind heeft waterpokken

Wat te doen bij waterpokken?

Als je kindje waterpokken heeft zijn er een aantal dingen die je juist niet en juist wél moet doen.

Niet krabben

Het klinkt natuurlijk logisch… Heeft je kindje jeuk? Probeer dan te voorkomen dat het gaat krabben.Allereerst maakt krabben de jeuk alleen maar erger. Daarnaast kan je door de blaasjes open te krabben het virus verder verspreiden over je lichaam. En ook kunnen er zo littekens ontstaan, die als de waterpokken verdwenen zijn kunnen achterblijven.

Tip: Houd de nagels van je kind kort. Als het dan wel krabt, gaan de blaasjes minder snel open. En zit er minder viezigheid onder de nagels.

Eten en drinken

Soms komt het voor dat je kindje weinig eetlust heeft. Dit kan komen door het waterpokken virus zelf, of omdat je kindje wellicht blaasjes in zijn of haar mond heeft. Let er dan op je kindje voldoende vocht binnen krijgt. Lukt dit niet via normaal drinken? Bied dan eens een wat kouder drankje aan, of geef een waterijsje ter verlichting.

Huid deppen

Net als bij muggenbulten kan azijnwater of citroenwater helpen om de jeuk wat te laten afnemen. En ook kunnen ijsblokjes in een washandje verlichting bieden. Haal ze rustig over de blaasjes heen, dit kan de jeuk tijdelijk verlichten.

Smeren

Smeren met zink zalf, mentholgel, methol talkpoeder of Carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen.

Meest gebruikte smeersels

Ik soms hieronder de meest gebruikte smeersels voor je op:

Mousse

En ook heb je verschillende soorten mousse of foam die je op de waterpokken of huid rondom kunt aanbrengen.

Meest gebruikte foams

Het KidsClin schuim bevat onder meer het gepatenteerde 2QR-complex. Dit is een werkzaam bestanddeel, afkomstig van de Aloë barbadensis plant (Aloë vera). 2QR blokkeert het nestelen van schadelijke bacteriën en helpt hiermee infecties voorkomen en de huid te herstellen.

Ga je liever voor een mousse die natuurlijke ingrediënten bevat? Kies dan voor de Kidsner Alexia de Verkoelende Foam. De foam verkoelt, verzacht, verzorgt en beschermt effectief bij waterpokken. Dankzij Laureth-9 verdampt de mousse op de huid en wordt deze gekoeld. Hierdoor vermindert de drang om te krabben en voorkom je schade aan de huid. Daarnaast bevat het vochtinbrengende ingrediënten die je huid kalmeren en de hydratatie optimaal houden. E dankzij de lavendel- en kamille-extracten kalmeert het de huid en heeft een aangename geur.

Spray

Mag je van je kind de huid niet aanraken? Of is de jeuk onverdragelijk? Dan kun je de VSM waterpokken spray gebruiken. Deze stilt direct de jeuk en verkoelt de huid. Daarnaast voorkomt de soray bacteriële infecties, behandelt het wondjes en helpt zo littekens te voorkomen.

Havermoutbad

Een havermoutbadje kan ook erg goed zijn bij waterpokken. Vul een washandje met havermout en bindt het af met een elastiekje. Of doe het in een pentykousje als je die hebt. Laat een bad vollopen met lauwwarm water en leg het washandje in het water. Knijp een paar keer in de havermout, zodat deze sneller versmelt met het water. Het water wordt langzaam aan melkwit.

Havermout staat er namelijk bekend om zijn verzachtende en ontstekingsremmende werking. Het heeft dus een kalmerend effect op de geïrriteerde huid. In dit geval de waterpokken. De havermout zorgt er ten eerste voor minder jeuk. En ten tweede zorgt het ervoor dat de waterpokken sneller indrogen.

Onze ervaring met een havermoutbad

Onze ervaring met een havermoutbad was positief. We deden onze zoon dagelijks in een havermout badje, waardoor de jeuk minder werd en de blaasje snel indroogde. Hierdoor heeft hij ook bijna niet gekrabd. Ik vind het dus echt een goede (en bovendien budgetvriendelijke én natuurlijke) tip om de symptomen van waterpokken bij je kind wat te verzachten. En het sneller te doen genezen. Hiernaast kun je nog steeds speciale waterpokken crème gebruiken. Bedenk zelf als ouder wat het beste bij jouw kindje past.

Kleding

Wanneer het lichaam van je kindje kriebelt, kun je deze het beste luchtige of ruime kleding aandoen. Ten eerste kan de huid dan goed ademen. En ten tweede kriebelen de waterpokken dan ook minder. Ook kan het helpen om regelmatig de luier van je kindje te vervangen.

Wat mag mijn kind wel en niet?

Heeft je kleintje veel last van waterpokken? Dan kan het goed zijn om het thuis te houden.

Waterpokken kinderopvang of school

Voelt je kindje zich goed? Dan kan het negen van de tien keer gewoon naar de opvang of naar school. Waterpokken zijn namelijk al besmettelijk voor de blaasjes zich openbaren, dus de besmetting is dan vaak al geschied. Daarom heeft het geen zin om je kindje pas thuis te houden als de symptomen optreden.

Bad en douche

Je kindje mag gewoon in bad of onder de douche. Maar let op! Warm water zorgt ervoor dat de jeuk toeneemt. Kies er daarom voor om lauwwarm water te gebruiken.

Vlieg vakantie

Check als je gaat vliegen, altijd even bij de luchtvaar luchtvaartmaatschappij naar de regels over waterpokken. Het zou zonde zijn als je op het vliegveld staat en niet met je kindje aan boord mag. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen is dit wel toegestaan, maar nogmaals informeer.

Zwemmen

Zwemles of lekker zwemmen op vakantie? Niet zo’n goed idee! Zwembadwater verergert de jeuk alleen maar en de wondjes kunnen door het vieze water gaan ontsteken.

Zon

Wanneer je kindje waterpokken heeft is de huid extra gevoelig. Hierdoor kun je het beste je kind uit de zon houden. De blaasjes kunnen namelijk snel verbranden in de zon, omdat de huid hier heel teer is.

Waterpokken baby onder 1 jaar?

Als je kindje jonger dan 3 maanden is en waterpokken krijgt, kan de ziekte ernstiger verlopen. Dit is het geval als jij als moeder geen waterpokken hebt gehad.

Heb jij wel ooit waterpokken gehad? Goed nieuws, want dan heb je daar antistoffen tegen aangemaakt. Deze antistoffen blijven aanwezig blijven in je bloed, die je via de placenta weer aan je baby hebt doorgegeven. Deze antistoffen blijven na de geboorte nog zo’n 3 maanden in je baby’s bloed aanwezig.

Na 3 maanden is je kindje dus wel vatbaarder voor waterpokken, omdat jouw eigen antistoffen dan langzaam verdwijnen en het immuunsysteem van je kindje zelf weerstand gaat opbouwen.

Waterpokken bij volwassenen

Bijna iedereen heeft voor zijn of haar zesde jaar waterpokken gehad. In zeldzame gevallen komt het voor dat iemand op latere leeftijd waterpokken krijgt. Iemand die op latere leeftijd waterpokken krijgt, kan daar behoorlijk ziek van worden. Naast huiduitslag kun je als volwassene ook een longontsteking krijgen. Ben je ouder dan twaalf jaar en heb je waterpokken? Neem dan contact op met je huisarts.

Als je als kind waterpokken hebt gehad, kan het virus sluimerend in je lichaam achterblijven en op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Waterpokken tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Dan heb je meer kans om de waterpokken te krijgen. Waterpokken kunnen ook gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Er kan een kleine kans zijn op aangeboren afwijkingen of vroeggeboorte.

Heb je als kind geen waterpokken gehad? En ben je zwanger? Dan kan het verstandig zijn om je hier tegen te laten inenten. Ben je niet ingeënt tegen waterpokken? Neem dan direct contact op met je huisarts als:

  • Je bent in aanraking geweest met iemand met waterpokken of gordelroos.
  • Je vermoedt dat je waterpokken hebt. Raadpleeg in dit geval ook je huisarts als je net bevallen bent.

Heef jouw kindje ook last (gehad) van waterpokken?
En zo ja, wat is jouw beste tip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: