6 tips tegen muggen

tips tegen muggen

Elke zomer is het weer raak! En word ik helemaal lek geprikt. Muggen waar komen ze op af ? hoe lang blijven muggenbulten zitten? Ik heb geen idee, maar zocht jaren lang naar tips om van die stomme muggenbeten af te komen. En zo verzamelde ik een aantal feiten en 6 tips tegen muggen voor jullie.

Muggen waar komen ze op af?

Muggen komen af op je lichaamsgeur en op kooldioxide, het gas dat wij uitademen. Een mug bespeurt de kooldioxide al op een afstand van 15 meter. De mug kiest op basis van aminozuren op de huid zijn slachtoffer.  Dus ben jij altijd de klos? Dan kan het zijn dat de aminozuren in jouw huid beter ruiken als die van de ander. Dus met andere woorden ben jij het lekkerst.

Wanneer zijn muggen actief?

Muggen zijn vooral actief in het muggenseizoen (zomer), omdat ze water nodig hebben om de eieren in te leggen en te kunnen voortplanten. In de avond ruiken muggen beter dan overdag. Waarom dat precies zo is? Dat weet ik niet.

–> Lees ook: Hoe jij het hoofd cool houdt met dit warme weer

Hoeveel keer kan een mug steken?

Over het aantal keer dat een mug steekt is niet zo heel veel bekend. Wel weten we dat ze 4 minuten met een razend tempo zoveel mogelijk bloed opzuigen. Hoe vaak je geprikt wordt is afhankelijk van of de mug gestoord wordt en hoeveel muggen er zijn.

Waarom jeukt een muggenbult?

Als de mug je prikt spuit hij een stofje in ons bloedvat zodat ons bloed niet gaat stollen. Ons lichaam ziet dit stofje als iets wat er niet thuis hoort en zo ontstaat er een allergische reactie. Doordat er op de plek van de wond histamine vrij komt (natuurlijk mechanisme) zullen de bloedvaatjes wijd open gaan staan en de welbekende rode muggenbult verschijnt. Alsof dit nog niet erg genoeg is zal door de histamine de bult ook nog eens gaan jeuken.

Wat doen tegen muggen

1. Ventilator – Blow them away!

Muggen houden niet van wind. Zet daarom in je slaapkamer een ventilator die je op jezelf richt. Het is niet alleen goed om de muggen weg te jagen, maar ook heerlijk als verkoeling tijdens warme nachten.

–> Shop hier ventilatoren

manieren om tijgerbalsem te gebruiken

2. Vicks of Tijgerbalsem – Lekker geuren

Elke Surinamer of Hindoestaan heeft wel een potje tijgerbalsem in huis. De nederlandse mensen onder ons zijn vast wel bekend met Vicks Vapo Rub. De sterke geur die deze goedjes afgeven houdt muggen op afstand. Daarnaast is het ook nog eens een super middel om jezelf mee in te smeren als je last hebt van je spieren hebt. Ook pepermuntolie, Toco-tholin of menthol tegen muggen in een bakje doet wonderen. Zet één van deze goedjes naast je bed en geen mug die meer in de buurt durft te komen.

3. Azijn of Sinaasappel

Heb je azijn in huis? Muggen kunnen daar niet tegen. Of het de geur is of de substantie? Dunno, maar het werkt! Azijn is dus niet alleen lekker voor over de salade, maar ook super om te gebruiken tegen muggen. Zet een schaaltje naast je bed.

Hou je van sinaasappel? Nee, niet om zelf op te eten! Snij ze open en stop er een aantal kruidnagels in. Leg 1 of meerdere sinaasappels naast je bed. Naast dat het lekker ruikt werkt het ook goed voor de muggen.

4. Lavendelgeur

Als er één ding is waar muggen niet van houden, dan is dat lavendel. Koop een lavendel luchtverfrisser of lavendel olie of en spray deze en halfuur voor het slapen gaan op je kussen. Ook kun je een lavendelkaars kopen en deze aansteken. Je kamer ruikt heerlijk en er is geen mug meer te bekennen.

–> Shop hier Lavendel olie of een lavendel kaars.

5. Anti-muggen lotion met Deet

Je hebt het vast wel eens gebruikt, zo niet dan vergeet je dit product zeker niet meer als het hebt geroken. Een anti-muggen lotion of stick met deet ruik je van kilometers afstand. De deetgeur is zo sterk dat zelfs de muggen dit op kilometers afstand ruiken. Naast dat je man, vrouw, vriend of vriendin niet in je buurt wil komen… zal die vervelende mug ook op afstand blijven.

–> Shop hier Deet.

6. Klamboe

Hang een klamboe op die je hele bed afsluit van de buitenwereld. Jouw eigen plekje waar zelf een mug niet zomaar binnen komt. Als vervanging kan je ook horren voor de ramen gebruiken. Zo hoef je niet je bed af te sluiten en ben je er wel van verzekerd dat er geen mug binnen komt.

–> Shop hier Klamboe’s

Wat je niet moet doen als je bent gestoken door een mug?

Ondanks deze 6 tips tegen muggen, kan het zijn dat je toch wordt gestoken. wat te doen tegen jeukende muggen bulten? Het belangrijkste om te onthouden is, ga niet kraben! Hierdoor zwelt de muggenbult juist nog meer op waardoor de jeuk nog erger wordt.

Wat te doen tegen muggenbulten?

 • Een natte koude doek of een ijsklontje op de muggenbult leggen. Door de verkoeling wordt de huid wat minder gevoelig.
 • Het verhitten van de muggenbult helpt ook. Leg een hete lepel op de bult en de jeuk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Pas natuurlijk wel op dat je niet verbrand!
 • Los Aspirine op in wat water en maak hier een smeerseltje van. Smeer dit op de muggenbeet en de jeuk is weg.
 • Gebruik Azaron of de een andere stick tegen muggenbeten als verlichting van de jeuk en pijn van insecten.
 • Is al het bovenstaande niet voor handen? Dan kun je in de muggenbult kruisje zetten en is de jeuk voor even verdwenen. En tandpasta erop smeren en dit laten opdrogen. Dit schijnt goed te helpen tegen de jeuk.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn 6 tips tegen muggen beten.

Heb jij nog goeie tips tegen muggen?
Laat die achter in de comments en help je mede slachtoffer.

5 Reacties

 1. juli 30, 2017 / 4:57 pm

  Goeie tips. Ik ben ook steeds het slachtoffer van muggenbeten en mijn mama eerder van vliegenbeten. Jawel, die bijten ook ;) Die zijn uiteraard ook iets pijnlijker.. Wanneer wij zo’n beet hebben kunnen wij rekenen op gewone muggenzalf. Toch zullen wij deze tips in ons achterhoofd houden ;)

 2. augustus 7, 2017 / 12:10 am

  Als je bent gebeten dan kun je de bulten insmeren met Minyak Gosok. Dat is een Indonesische wonderolie. Ook tegen andere jeuk en pijn is dit een probaat middel. Het werkt pas na een 15 tot 30 minuten. Je kunt het kopen in de toko voor ongeveer 5 euro.

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 7, 2017 / 9:36 am

   Hey Paul, Good to know! Ik kende deze olie nog helemaal niet! Ik ga het uitproberen:)

 3. J.a Jansen
  juli 22, 2021 / 1:20 am

  Als klein meisje werd ik vaak gestoken bij opa en oma op de camping. Mijn oma haar tip was inderdaad een kruisje erin en wat tandpasta erop smeren. Erop laten zitten tot het volledig is opgedroogt. Elk merk volstaat. De menthol/mint wat in de tandpasta zit werkt perfect tegen de jeuk. Ik gebruik het nog steeds bij mijn eigen kinderen .

  • Mariëlle
   Auteur
   juli 22, 2021 / 11:18 am

   Goede tip van de tandpasta, dan vul ik die nog even aan ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: