ontspannen met yoga

ontspannen met yoga

Lisanne van Superyoga.nl heeft een mooie gastblog geschreven en vertelt waarom jij ook eens zou moeten ontspannen met yoga. Ze vertelt meer over de verschillende yoga stijlen. En geeft tips over yoga spullen, die jouw yoga sessie zeker ten goede zullen komen. Nog niet helemaal overtuigd dat yoga helpt ontspannen? Ook dan zou ik zeker even dit artikel lezen.

ontspannen met yoga

Yoga wordt steeds populairder in Nederland, je ziet steeds meer speciale yoga- en zelfs meditatiestudio’s oppoppen in de grotere steden en meer en meer sportscholen bieden yoga en mindfulness lessen aan. We leven in een wereld waarin de ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen en we met alle mogelijkheden een drukker leven krijgen. Niet alleen verplichte drukte, maar tel ook alle leuke afspraken gedurende je week bij elkaar op! Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat we ook onze rustige momenten gaan opzoeken en dat kan in veel vormen, het is maar net wat bij jou en je leven past. Ademhalen en mediteren, maar ook ontspannen met yoga zijn middelen geworden die lang niet zo zweverig zijn als we voorheen misschien wel dachten.

Ademhalen

Ademhalen doen we (gelukkig) de hele dag door, want ademen is leven. Een goede ademhaling zorgt voor controle over je leven en een goede balans tussen geest en lichaam. Een oppervlakkige ademhaling door bijvoorbeeld drukte of stress zorgt er daarentegen voor dat we minder optimaal gaan functioneren. Allerlei processen zoals je hartslag, bloeddruk en spijsvertering worden namelijk ontregeld. Probeer gedurende de dag meer focus op je ademhaling te leggen en adem rustig door je neus in en door je mond uit, houd beiden ongeveer vier seconden aan. Als je hier mee begint zodra je wakker wordt, houd je het over het algemeen wat beter gedurende de dag bij. Het ademhalen zelf is niet de grootste uitdaging, het gaat om het behoud van de focus.

Bij yoga staat de ademhaling centraal en werk je aan de balans tussen je geest en lichaam. Door middel van het aannemen van verschillende houdingen werk je niet alleen aan ontspanning, maar ook aan soepele spieren, een goede houding en de bewegelijkheid van je bindweefsel. Bindweefsel beschermt je organen en vangt de krachten van beweging op.

Verschillende yogastijlen

Je hebt wel honderden verschillende yogastijlen, van rustig en statisch tot intensief en dynamisch. Als je voor herstel en ontspanning gaat, is Yin Yoga een mooie vorm van yoga. Hierbij bereik je een diepe stretch en ligt de focus op ademhaling en ontspanning. Je houdt iedere houding een aantal minuten aan waardoor het bindweefsel de kans krijgt zich te herstellen. De meeste sportscholen en studio’s bieden een proefles aan, neem een kijkje en laat je goed informeren zodat je een bewuste keuze voor een yogastijl maakt. Je kunt je ook voorbereiden en inlezen via YouTube of smartphone apps. Een kanaal als Yoga with Adriene heeft tientallen video’s speciaal op maat gemaakt voor uiteenlopende doelen, behoeften en geschikt voor verschillende niveaus. Met name beginnende yogi’s en yogini’s kunnen heel goed uit de voeten met dit kanaal. En wat dacht je van de Yoga met Evy app? Waar je verschillende yoga video’s kunt bekijken op je mobiel, waar je ook bent.

Als je thuis aan de slag wilt met yoga is het belangrijk dat je een yogamat koopt zodat je van de juiste ondergrond en grip geniet. Het is aan jou van welke yoga spullen je nog meer gebruik wilt maken. Zo kun je voor een rustgevende meditatie een meditatiekussen aanschaffen, of een yoga blok of riem ter ondersteuning van je lichaam om de oefeningen goed uit te voeren. Maak het jezelf tijdens een yoga practice zo
comfortabel mogelijk zodat je op een ontspannen manier de practice uitvoert zonder blessures. Creëer de juiste sfeer door een rustig moment uit te kiezen in huis en maak gebruik van een prettige ruimte. Het is aan jou of je juist het licht wil laten binnenkomen of wil dimmen en of je gebruik maakt van kaarsjes of wierrook. Het is jouw feestje!

Je eigen weg vinden

Ben je al overtuigd of nieuwsgierig geworden? Het belangrijkste is dat je voor jezelf bepaalt waar jij je
prettig bij voelt. Begin rustig aan en verplicht jezelf vooral helemaal niets. Als jij een moment hebt
gevonden waarbij je volledig met je aandacht bij je yogasessie bent, dan zal je vanzelf ervaren wat
voor jou het beste werkt. En geef niet te snel op, soms ontdek je pas na meerdere keren welke
yogastijl bij jou past, welke ruimte het prettigst is en of je de juiste yoga spullen hebt.

Wat is jouw ervaring als het aankomt op ontspannen met yoga? En heb je nog handige tips?

2 Reacties

 1. augustus 18, 2018 / 9:37 am

  Ik geloofde er eerst allemaal niet zo in maar het is zo relaxed!

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 18, 2018 / 8:27 pm

   zeker weten, als je het weet vol te houden wel ja ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: