zelf pepernoten bakken

pepernoten bakken

Eén van de vele redenen waarom ik naast de sinterklaascadeautjes gek ben op de sinterklaastijd. Is vanwege het sinterklaassnoepgoed. Maar meestal is het zwartepiet die kruidnoten in mijn schoen gooit of komt uitdelen wanneer ik hem zie. Zelf pepernoten bakken is helemaal niet moeilijk. En natuurlijk zijn verse pepernoten veel lekkerder dan die uit een zakje in de in de winkel. Wil jij ook zelf pepernoten bakken? We geven je vandaag het recept…

Pepernoten bakken

Ja, ik weet heel goed dat hetgeen ik met jullie deel eigenlijk kruidnoten zijn. Maar vanaf kleins af aan zeg ik al pepernoten… natuurlijk zijn de grote brokken (die ik niet lust) de échte pepernoten. Maar als je het mij vraagt klopt die benaming niet hoor. Bijna niemand die ik ken lust die dingen… En de kruidnoten liggen over het algemeen ook veel meer in de winkel als strooigoed. Hoe lekker is het om zelf verse pepernoten te maken. Gewoon alleen of met de kids? Daarom deel ik met jullie mijn recept voor pepernoten, uh kruidnoten. Nou raak ik er zelf in de war van. Oh my Whatever! Enjoy het bakken en opeten!

pepernoten bakken ingrediënten

–> Lees hier: meer sinterklaas blogs.

Ingrediënten

  • 375 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 187 gram basterdsuiker;
  • 150 gram koude boter;
  • 6 theelepels speculaaskruiden;
  • 9 eetlepels melk;
  • mespunt zout.

Bereiding

Totale tijd: 45 minuten

Droge ingrediënten samenvoegen

Zelf pepernoten bakken is helemaal niet zo moeilijk. Je neemt alle droge ingrediënten uit bovenstaande lijst en voegt deze samen in een kom (zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout).

Boter en melk toevoegen

Nu meng je alles goed door elkaar. Als je alles goed door elkaar hebt gemengd voeg je de natte ingrediënten toe. Dus de koude boter en de melk.

Alles Kneden

Kneed alle ingrediënten met je handen goed door elkaar. En blijf kneden tot er een stevige grote bal overblijft.

Aan de slag met het deeg!

Omdat het deeg gemaakt wordt zonder gist en met koude boter, hoef het niet eerst in de koelkast te rusten en af te koelen. Een super fijn recept dus om met ongeduldige kleine kinderen te maken. Want je kunt er gelijk mee aan de slag. Zelf pepernoten bakken, hoeft dus niet lang te duren!

Maak kleine deegballetjes

Tover de grote deegbal om in kleine balletjes van dezelfde grote. Je haalt ongeveer 100 balletjes (pepernoten) uit de grote deegbal. Zelf geef ik de balletjes de grootte van een knikker, maar je kan er ook voor kiezen om de pepernoten juist iets groter of kleiner te maken. Het is net wat je zelf wilt of lekker vindt! 

Oven voorverwarmen

Verwarm ondertussen de oven 10 minuten voor op 175 graden.

Bakplaat bekleden

Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Hier ga je de deegballetjes die je zo gaat maken op leggen.

Leg de deegballetjes op de bakplaat

Laat ongeveer één centimeter ruimte tussen alle deegballetjes. Tijdens het afbakken gaan de deegballetjes namelijk nog wat uitzetten en anders kunnen ze aan elkaar gaan plakken. Dat gaat dan ten koste van de mooie pepernotenvorm.

Pepernoten afbakken

Wanneer je de hele bakplaat vol hebt gelegd is het tijd om de deegballetjes in de oven te doen. Let wel op dat de oven goed voorverwarmt is. Is de oven goed warm? Bak de pepernoten dan in 25 minuten af op 175 graden.

Afkoelen

Laat de kruidnoten even afkoelen op een rek tot deze op kamertemperatuur zijn.

En als je niet kan wachten, dan kan je ze natuurlijk ook opeten nu ze nog warm zijn! Maar pas op dat je dan je handen niet verbrand ;)

Tip: Bewaar de pepernoten in een afgesloten bak of trommel, zodat ze lekker lang vers blijven!

Ben jij net als ik ook zo gek op zelf pepernoten bakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: