mozzarella spiesjes met tomaat en basilicum

recept mozzarella tomaat basilicum spiesjes

Vandaag heb ik een lekker en simpel mozzarella recept dat zit uitstekend leent voor dit heerlijke zomerweer: mozzarella spiesjes met tomaat en basilicum.  Leuk voor op een feestje, om eens een ander hapje te serveren. En lekker vegetarisch voor de mensen die geen vlees eten. Ze vallen bij mijn visite gelukkig altijd goed in de smaak! Ook vertel ik je waar mozzarella vandaan komt, en waar je op moet letten als je mozzarella koopt. Lees je met me mee?

Mozzarella

Mozzarella is de verzamelnaam voor verse kaas. Mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel is de eerste soort mozzarella die we kennen. Later is men ook mozzarella van koemelk gaan maken. Alle twee de soorten mozzarella zijn op dezelfde manier vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur. De mozzarella di bufala is net als de buffelmelk waar die van gemaakt wordt porseleinwit. De koemelk mozzarella heeft daarentegen een licht gelige kleur doordat er in koemelk caroteen zit.

Buffelmozzarella

De traditionele buffelmozzarella is al 1000 jaar geleden ontstaan, in de tijd van de Romeinen.  En nu nog wordt de buffelmozzarella gemaakt met uitsluitend zwarte waterbuffelmelk die afkomstig is van waterbuffels ten noordwesten van Napels (Italië). De mozzarella wordt maar door een aantal specialisten met de hand gemaakt, omdat er niet voldoende buffelmelk is voor fabrieksmatige productie.

Mozzarella‘  dankt zijn naam aan het werkwoord ‘ Mozzare‘ , dat afsnijden betekend. Dit doet men op het moment dat de gestremde melk uiteenvalt en draderig wordt. Op dat moment begint de Mozzarella vorm te krijgen. De zuivelboer snijd op dit moment de bolletjes mozzarella af om de afzonderlijke kleine kaasjes te krijgen. Om dat dit met de hand gebeurd, kunnen ze in gewicht variëren.

Bocconcini staan bekend als de klein bolletjes mozzarell, maar je hebt ook een gevlochten variant van de mozzarella, de Treccia die we in nederland maar weinig zien.

recept met mozzarella
Afbeelding afkomstig van https://www.ilbocconcinoacf.it/

Mozzarella maken is nog best een klus. Het productieproces bestaat uit zeven afzonderlijke fasen. Denk aan het melken van de buffel tot het onderdompelen van de Mozzarella in een pekelbad, om de juiste smaak te bereiken.

Ga je mozzarella kopen?

Let dan altijd op of er ‘Mozzarella di Bufala Campana‘ op de verpakking staat. Dan weet je zeker dat je de traditionele buffelmozzarella te pakken hebt. Deze naam mag alleen op de verpakking vermeld worden als de  mozzarella voor 100% uit buffelmelk bestaat. Bij andere buffelmozzarella komt het voor dat er minder dan 100% buffelmelk wordt gebruikt.

kleur en structuur

De mozzarella die gemaakt is van koemelk ziet er een stuk geler uit qua kleur dan de buffelmozzarella. De koemelkmozzarella heeft door het productieproces vaak een minder fijne structuur dan de buffelmozzarella en is neutraler van smaak dan de buffelmozzarella zelf.

mozzarella spiesjes

Nu je weet welke mozzarella je het beste kunt kopen voor de bereiding van een mozzarella recept met de meest verfijnde smaak , is het tijd om je het recept van de mozzarella spiesjes te geven.

Zelf vind ik het leuk om voor dit recept de kleine cherry tomaatjes en de kleine mozzarella bolletjes (Bocconcini) te gebruiken. Dit oogt lekker feestelijk en ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

recept met mozzarella tomaat basilicum spiesjes

Ingrediënten voor 15 spiesjes

  • 15 kleine bolletjes mozzarella (bij voorkeur Bocconcini buffelmozzarella);
  • Cherry tomaten mix (gele en rode cherry tomaatjes);
  • 15 blaadjes verse basilicum of een basilicum plant;
  • verschillende soorten olijven;
  • 5 radijsjes;
  • basilicum- of pesto-vinaigrette;
  • peper en zout.

Extra benodigd: saté prikkers om het lekker op te steken.

Bereiding

Was alle cherrytomaatjes goed schoon. Neem 15 blaadjes van de basilicum plant en was deze ook voorzichtig. Was ook de radijsjes goed en snij deze in dunne plakjes, niet te dun, ze moeten aan een satéprikker geregen kunne worden. Snij de cherrytomaatjes door midden.

Neem een sateprikker en prik hier een half tomaatje aan. Rijg er nu een blaadje basilicum op, gevolgd door een bolletje mozzarella. Sluit af met een half tomaatje, een olijf en een stukje radijs.

Om de mozzarella met tomaat en basilicum spiesjes er een lekker feestelijk uit te laten zien, heb ik de volgorde van het rijgen niet hetzelfde gehouden. Anders worden mijn spiesjes maar saai! Heb je alle spiesjes af? Bestrooi ze dan met peper en zout of pest / vinaigrette om het af te maken.

Heb jij wel eens mozzarella spiesjes gegeten?
En ga jij dit mozzarella recept uitproberen?

Meer recepten?

EETSMAKELIJK, BON APPÉTIT & AFIYET OLSUN

2 Reacties

  1. juni 5, 2018 / 8:38 am

    Ik vind ze werkelijk een lust voor het oog zeg! Wat heb je dat mooi gemaakt. Ook leuk als traktatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: