Je dromen en doelen behalen met de Purpuz Planner

Roze Purpuz Planner met laptop een turkse theepot

Ik was al een tijd opzoek naar een goede agenda die ik kon gebruiken voor mijn blog. Tot ik aanraking kwam met de Purpuz Planner. Ik ben er zelf erg enthousiast over. Want de Purpuz Planner is niet zomaar een agenda, maar geeft je handvatten om gedurende het jaar in kleine stapjes jouw dromen en doelen te bewerkstelligen. Ik geef je hieronder wat meer info en laat je de Purpuz Planner zien.

Purpuz Planner kaft in handen

Wat is de Purpuz planner?

De Purpuz planner is niet zomaar een agenda om alleen je afspraken te noteren of vooruit te plannen. Nee, de Purpuz Planner is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat jij jouw doelen en afspraken kunt structureren, maar ook kunt reflecteren. Door terug te kijken op een week of maand, kun je meer in balans komen en je gestelde doelen écht behalen.

de acht purpuz planner tools

Acht tools tot je doel

In het begin van de Purpuz Planner staat er hoe deze agenda werkt. Daarnaast worden er acht tools aangeboden ( zie afbeelding hier boven). Zo zijn er vier tools, om je dromen om te zetten in een planbaar doel. Twee tools om je te helpen plannen. En twee tools om je te helpen reflecteren op je eigen voortgang. Nu denk jij waarschijnlijk, wat moet ik hier gaan invullen? Maar wees niet bang, want er worden duidelijke voorbeelden gegeven. En op een laagdrempelige en gemakkelijke manier wordt alles uitgebreid uitgelegd.

Purpuz map

Als je droomt, droom dan groots zei mijn vader altijd toen ik klein was. Door te werken met een mindmap, kun je groot beginnen en steeds verder je dromen visualiseren en in kaart brengen. Zo kun je en mindmap maken over je werk of dingen die je bijvoorbeeld graag nog wilt leren. Maar ook op het gebied van relaties of bijvoorbeeld gezondheid. Mijn man zou hier zeker een hele mindmap hebben gemaakt omtrent fitness. I know him!

Purpuz matrix

Natuurlijk is het prachtig om groots te dromen. Maar wil je je dromen ook echt waar maken? Dan zul je ze moeten opdelen in kleinere brokken. Door te werken met de Purpuz Matrix, kies je bewust voor de dromen die je als eerste gaat verwezenlijken. Je stelt jezelf daarbij ook de vraag: Hoe graag wil ik dit ontwikkelen? Hoeveel energie krijg ik ervan als ik dit kan of als ik dit heb verwezenlijkt? Zo kun je goed afwegen of je wel de juiste droom kiest om als eerste na te streven.

Het klinkt zo een beetje zweverig, I know. Maar als je meekijkt in de Purpuz Planner, vallen alle stappen vanzelf op hun plek ;)

Purpuz plan

Ok nu je weet wat jouw grote doel is, waar je aan wilt gaan werken, ga je deze opdelen in kleinere en overzichtelijke stappen. Je vraagt jezelf hier af: Welke stappen heb ik nodig om mijn doel te bereiken?

Purpuz pad

Alle kleine stappen bij elkaar vormen een pad. Het pad naar jouw doel of droom. Je zet alle stappen die je bedacht hebt om je droom te verwezenlijken onder elkaar en dit noemen we het Purpuz Pad.

Je beschrijft per stap: Hoeveel tijd je denkt de stap kost, en hoeveel moeite het kost om deze stap te behalen. Op het eind tel je alle tijden bij elkaar op. Heb je dit realistisch ingevuld? Dan is dit de tijd die het kost tot dat jij je doel hebt bereikt!

Maandplanning in de Purpuz Planner

Maandplanning

De maandplanning vind ik een ontzettend handige tool. Ik gebruik deze zowel voor mijn blog, als privé. Fijn om te zien welke dagen of weken ik het extra druk heb, of wanneer er juist wat meer ruimte is om het rustig aan te doen.

Een planning is natuurlijk heel fijn om te maken, maar soms is hij niet altijd haalbaar. Ik werk met note it’s en zo kan ik de artikelen die ik wil publiceren voor melicious, nog makkelijk van dag verschuiven. Uiteraard moet je dan wel klein schrijven en de note it’s wat afknippen.

Daarnaast vind ik de maandplanning handig voor vaste afspraken en verjaardagen.

Weekplanning in de Purpuz Planner

Weekplanning

Heb je alle speerpunten voor de aankomende maand in de maandplanning opgenomen? Dan kun je per week gaan inzoomen, op wat je per dag wilt bereiken.

Hier ga je dus iets verder dan met een standaard week agenda. Normaal schrijf je op wat je afspraken en to-do’s zijn en daarmee klaar. Nee, hier ga je een stapje verder. Je kunt per dag een dagdoel, overwinning en groeipunt opschrijven. Het fijne hiervan vind ik dat je elke dag heel bewust met je doelen bezig kunt zijn. En heb je een dag dat je minder gefocust bent? Dan sla je dit gedeelte gewoon over.

Onderin vind je een gedeelte waar je je week to-do’s en weekdoelen op privé- en werkgebied kunt neerzetten. Zelf maak ik hier erg veel gebruik van, omdat ik soms de dagdoelen iets te specifiek vind. En ook vind je hier nog een stukje ruimte om lekker creatief te zijn

Iedere week vind je aan de linkerkant van de pagina een quote. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier telkens weer door getriggerd wordt. Soms kom ik door een quote op een idee voor een blog. En soms heb ik ideeën voor mijn persoonlijke ontwikkeling. De quotes laten je even stilstaan en nadenken over zaken waar je normaal gesproken niet zo snel bij stil staat.

Dagreflectie

Elke dag is een nieuwe dag. Gaat vandaag niet zo lekker, of ga je juist rete goed? Dan is het zaak om doelgericht te kijken hoe dit nou komt. Tijd voor een stukje reflectie dus! Zo kun je elke dag je overwinningen opschrijven. Overwinning klinkt vrij grootst, maar dit kan natuurlijk ook iets kleins zijn. Ik zet hier bijvoorbeeld neer of ik het aantal stappen dat ik wilde maken die dag heb gehaald, genoeg water heb gedronken etc.

Maar ook kun je hier kwijt waar je juist trots op bent. Of wat je waardeerde of fijn vond aan deze dag? Leuk gesprek, presentje, vriendelijke glimlach etc.

Daarnaast is er nog ruimte om je dagelijkse groei op te schrijven. Wat dee d je vandaag dat je morgen anders kan doen? En wat wil je juist niet loslaten?

vragen aan jezelf gedeelte

Vragen aan jezelf

Aan het eind van de maand vind je eendubbele pagina met vragen aan jezelf. Net zoals de dagelijkse reflectie, is het aan het eind van de maand ook goed om even terug te kijken.

Doorhollen van dag naar dag is heerlijk, maar zo verlies je een beetje het overzicht. Daarnaast is het goed om even stil te staan bij wat hebt bereikt en hier trots op te zijn. Soms betekend dit dat je je doelen moet bijstellen. En soms vraag je je af, of het doel dat je voor ogen hebt wel echt is wat je wilt?

Het Purpuz Planner werkboek

Werkboek

Om je te helpen met het maken van je de stappen die leiden tot je doel, vind je in de planner ook een werkboek met een stappenplan. En ook worden er planningstips gegeven. Zo plan je alles realistisch in!

Een afbeelding uit de Purpuz Planner

Mooie plaatjes

Als ik een ding inspirerend vind zijn het mooie plaatjes. Want die doelen behalen en al die (creatieve) werkruimte. Hartstikke leuk en vooral handig hoor! Maar je moet toch ook geïnspireerd worden. Bovenstaand zie je één van mijn favoriete foto’s uit de Purpuz Planner. Hij doet me denken aan de warme dagen, waarbij je met een cocktail in je hand heerlijk op het terras kan zitten. En ondertussen droom ik lekker verder…

Marielle showt met een big smile haar roze Purpuz Planner

Mijn mening

Ik heb de afgelopen periode gewerkt met de Purpuz planner. Je begint niet zomaar aan de Purpuz, zoals aan een normale jaaragenda. Nee, je moet je zeker eerst even goed inlezen en veel nadenken, over het geen je bereiken wilt.

Gelukkig worden de te nemen stappen in hapklare brokken uitgelegd. Er worden daarnaast bij alle onderdelen voorbeelden aangereikt, zodat je inspiratie kunt opdoen als je twijfelt of vast loopt. Purpuz neemt je letterlijk mee aan de hand. En die extra steun is best wel fijn, als je dit nog nooit eerder hebt gedaan.

Omdat mijn prioriteiten de afgelopen paar maanden bij het moederschap lagen, heb ik van tevoren wat kleinere doelen voor mezelf opgesteld.

Ik merkte vooral dat na de geboorte mijn hoofd echt een zeef was. Daarom schreef ik de kleinste dingetjes op elke dag. Zayn is gegroeid met … gram. Deze boodschappen moeten op de week to-do’s. Zelf kon ik namelijk geen boodschappen doen. En ga zo maar door…

Eerst werkte we met losse note it’s maar je snapt. Voor je het weet, weet je niet meer waar je de note it hebt gelaten… En dan heb je nog meer frustratie en stress. En vooral met afspraken voor een baby is dat niet handig.

Tijdens de eerste weken van Zayn zijn geboorte had ik ook een hoop ideeën voor baby blogs. Ik had zo’n hoop vragen over bepaalde onderwerpen. Maar gelijk uitwerken ging natuurlijk niet. Dus die schreef ik dan op bij de creatieve ruimte voor een later moment, zodat ik ze rustig op mijn gemak kon uitwerken.

De afgelopen paar maanden was ik niet aan het werk. Maar toen ik nog wel aan het werk was, vond ik het erg handig om in kaart te brengen wat ik nou allemaal doe een dag. Ik betrapte mezelf erop, dat soms veel kleine activiteiten een hoop tijd in beslag nemen. En doordat we vaak tussendoor prio’s krijgen, vraag ik mezelf ook vaak af of ik dan wel de juiste prioriteiten stel.

Daarnaast blijkt deze agenda echt een live safer te zijn voor de stand-up’s. Deze korte update meetings houden we aan het begin van de week met het hele team. Hierin bespreken we de belangrijkste punten van afgelopen met elkaar. Als je de belangrijkste punten in deze agenda bij houdt, is het opsommen van deze punten een piece of cake! Maar hou je het niet bij? Dan moet je op maandag echt even je hersens laten kraken wat je ook alweer hebt gedaan vorige week. Met de kans dat je dus iets belangrijks vergeet te melden.

Wanneer je werkt met teams is het hebben van een digitale agenda toch wel erg makkelijk. Dat ga ik zeker niet ontkennen. Afspraken veranderen sneller en ook de individuele doelen wijken vaak te veel van elkaar af. Maar voor mijn persoonlijke ontwikkeling en blog vind ik een hardcopy agenda zeker een toegevoegde waarde hebben. Ik merk namelijk als ik dingen opschrijf, dat ik ze in mijn hoofd ook beter onthoud. Daarnaast ben ik een ster in het maken en afvinken van lijstjes in mijn hoofd. En geloof me met pen en papier kost dat een hoop minder moeite. Op een telefoon kost alleen het maken van een lijstje al zoveel tijd…

Ennuh ben je niet zo van het roze? No problem, de Purpuz Planner is ook in het antraciet verkrijgbaar.

Ik vind de Purpuz Planner een hele fijne aanvulling op zowel mijn werk als mijn blog. En ik kan dan ook met zekerheid zeggen, dat dit één van mijn blogtips is voor 2020. Vooral doordat je even stilstaat, reflecteert en doelgericht weer verder gaat.

Zoals je leest ben ik erg positief over de Purpuz Planner. En na alle lof hierboven heb ik welgeteld één minpuntje kunnen vinden… hij is wat groter en past niet in je kleine handtas. Well if that’s all, then so be it!

Purpuz Planner met laptop en turkse thee

Prijs en verkrijgbaarheid

Gelukkig ben ik niet de enige die zo enthousiast is over deze planner. Dus heeft deze review van mij je nog niet over de streep gehaald? Kijk dan meer eens bij bol.com. Hij staat hier al twee jaar op rij in de agenda top 10!

De Purpuz Planner 2020 is verkrijgbaar via bol.com vanaf € 34,99.

Zou je de Purpuz Planner volgend jaar willen uit proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: