Rouwvliegjes of varenrouwmug bestrijden

varenrouwmug bestrijden

Heb jij last van vliegjes in je kamerplanten? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van de varenrouwmug. Hoe herken je deze vliegjes? En hoe kun je de varenrouwmug bestrijden? Ik vertel je er alles over in dit artikel.

Hoe weet je of je last hebt van de varenrouwmug?

Soms heb je het niet gelijk door dat er vliegjes zitten in de aarde van je kamerplanten. Je ontdekt wel dat je planten slecht groeien en dat het blad geel gaat zien. Vooral wanneer je stekjes hebt, hebben die erg te leiden onder de rouwmugjes.

Je planten krijgen steeds meer moeite met het opnemen van water en voedingsstoffen, zodat ze ernstig zullen gaan verzwakken. Ook de uitwerpselen van de rouwvliegjes zorgen voor schade. En deze varenrouwmuggen zijn overdragers van allerlei virussen en schimmels. Waar je plant niet tegen bestand is, doordat hij al ver verzwakt is.

Varenrouwmug of rouwvliegje

Een andere benaming voor de varenrouwmug is rouwvliegje. Ze kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. In eerste instantie denken veel mensen dat ze last hebben van muggen of fruitvliegjes. Fruitvliegjes zitten vaak op en rondom fruit. En zijn lichter van kleur dan de varenrouwmug. Dit zie je alleen als je van dichtbij kijkt. Als je de vliegjes kort observeert, merk je al snel genoeg of de vliegjes op je fruit zitten, of bij je kamerplanten vandaan komen. Alhoewel de volwassen varenrouwmug maar een week leeft, begint het met enkele rouwvliegjes en binnen no-time heb je er honderden in je planten zitten.

Rouwvliegjes eitjes

Hoe gaat de varenrouwmug in zijn werk? Vaak komen ze het huis binnen via een nieuwe plant of via verse potgrond, waar zich al rouwvlieg eitjes of larven in bevinden. De maden die na verloop van een week of 3  uitkomen, voeden zich met schimmels, wortels (van je plant) en ander organisch materiaal. De larven eten ook de gezonde wortels van je planten aan.

Daarom hebben vooral  jonge plantjes moeite met overleven. De oudere sterke planten zullen wel verzwakt worden, maar overleven. De vliegjes zijn vervelend, en cirkelen constant rondom je planten.

varenrouwmug bestrijden - Tuiniernatuurlijk pakket

Varenrouwmug bestrijden

Als je last hebt van een kolonie, dan kan het een heuse uitdaging zijn om de varenroumug bestrijden. Ik vertel je er hieronder welke opties er zijn. En hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

Laat de aarde uitdrogen

De allereerste en meest simpele tip om de varenrouwmug te bestrijden is om de aarde van je planten helemaal te laten opdrogen. Dit kan de overlast al wat verminderen. Let op! Dit kan je alleen toepassen als je planten daar tegen kunnen.

Laagje zand aanbrengen

Een andere simpele tip voor de varenrouwmug bestrijden, is de bovenste laag van je planten met 1 centimeter zand te bedekken. Hier kan de rouwvlieg namelijk geen eitjes in leggen. Het wordt dan wel lastiger inschatten wanneer je je planten water moet geven. En het is lastig als je je planten wilt gaan verpotten, want dan zit het zand in de weg!

Ik heb bovenstaande twee methodes toegepast, helaas heeft dit bij mij niet gezorgd voor de oplossing ik bleef de varenrouwmug houden en ik vond het ook nog is heel vervelend dat geknoei met zand, waar mijn peuter steeds met zijn handen in ging zitten omdat die volgens hem niet in de plant hoorde. Waar hij ook zeker gelijk in had!

rouwvliegjes bestrijdingspakket Tuiniernatuurlijk

Hypoaspis roofmijt

Deze bodemroofmijt is een echte insectenbestrijder. Ze leven in de bovenste laag van de potaarde en voelen zich vooral thuis wanneer deze warm en vochtig is. Vooral de eieren, larven en poppen van de rouwmug vinden ze heerlijk.

Volwassen rouwmuggen, raken ze niet aan en laten zij met rust. Je hebt ongeveer 250 stuks van deze mijten nodig per vierkante meter voor de varenrouwmug bestrijden.

Rouwvliegjes bestrijden aaltjes Steinernema feltiae

Rouwvliegjes bestrijden aaltjes

De Steinernema feltiae aaltjes leven van nature  in de aarde. Het zijn rondwormen en hebben een grootte van 0,3 mm. Ze zijn met het blote oog  bijna niet waar te nemen. Deze wormpjes zijn onschadelijk voor mens en dier. Larven van de taxuskever en poppen en trips van de rouwmug kunnen door deze aaltjes worden bestreden.

Het toepassen van aaltjes is heel gemakkelijk en veilig. De inhoud van het zakje dient opgelost te worden in water en vervolgens worden uitgegoten over de grond.

Het product wordt geleverd inclusief gebruiksaanwijzing. Op deze gebruiksaanwijzing staat vermeld in hoeveel liter water de inhoud van de verpakking opgelost moet worden. Dit hang namelijk af van de hoeveelheid aaltjes die gekocht zijn en hoeveel planten behandeld gaan worden. 

Decofix plakkers rouwvliegjes

Daarnaast kan het nog erg handig zijn om de volwassen varenrouwmug bestrijden met met plakkers. Zet één of meerdere deze plakkers in elke plant.

Decofix plakkers rouwvliegjes

Hoe werken de decofixer plakkers?

Decofixer vangkaarten hebben als eigenschap dat de specifieke kleur geel insecten aantrekt. Insecten vliegen naar de vangplaat toe, gaan erop zitten en door de lijm op de plaat kunnen ze niet meer weg. Zo kunnen plaaginsecten (witte vlieg, trips, varenrouwmug en cicaden) op natuurlijke wijze worden weggevangen.

Decofix plakkers rouwvliegjes

De vangkaarten zijn UV- en weersbestendig en daardoor zowel binnen als buiten te gebruiken. Wordt geleverd inclusief stokjes en sluitstrips om de kaarten neer te zetten of op te hangen.

Decofix plakkers rouwvliegjes in plantenpot yucca

Zoals je ziet op onderstaande kaartje ga ik goed met de varenrouwmug bestrijden. Ik heb er namelijk al eentje gevangen.

Decofix plakkers rouwvliegje gevangen

Bovenstaande biologische bestrijdingsmiddelen worden per pakket verkocht bij Tuiniernatuurlijk. Dit pakket bevat:

  • Decofixer kleefkaartjes
  • Aaltjes voordelig in 1 pakket.
  • Gebruiksaanwijzing.

Het pakket voorde varenrouwmug bestrijden, is in 3 verschillende maten te verkrijgen:

  • 5m² : 5 miljoen aaltjes voor 25 kleine plantjes of 10 grotere kamerplanten of
  • 10m²: 10 miljoen aaltjes voor 50 kleine plantjes of 20 grotere kamerplanten
  • 25m²: 25 miljoen aaltjes voor 125 kleine plantjes of 50 grotere kamerplanten

Met dit voordeelpakket worden zowel het larvenstadium in de grond als de vliegjes aangepakt waardoor de rouwvliegjes sneller verdwenen zijn. Wil je de rouwvliegjes dus op natuurlijke en effectieve wijze bestrijden? Dan zou ik je zeker aanraden om dit pakket gemakkelijk online te bestellen. Daarnaast kun je het zowel binnen, als buiten toepassen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Het pakket is verkrijgbaar vanaf € 24,95 en gemakkelijk online te bestellen op Tuiniernatuurlijk. Daarnaast bieden zij ook nog tal van andere biologische oplossingen voor het bestrijden van plagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: