tips tegen de kou binnen en buiten


De aankomende dagen is het weer wat kouder in Nederland. Het heeft natuurlijk zo zijn charmes dat koude weer. Ik krijg altijd last van mijn lippen en raak soms zelfs in een winterdip door al die kou. Als je net als ik een echte koukleum bent, dan doe je er alles aan om lekker warm te blijven! Om je daarbij te helpen maakte ik speciaal voor jou deze tips tegen de kou binnen en buiten.

Tips tegen de kou binnen

♥ Eet en drink warm
Als je het koud hebt is het verstandig om warme dingen te eten of te drinken. Warm eten en drinken zorgt er automatisch weer voor dat je lichaam wordt opgewarmd, waardoor je lichaam zelf minder moeite hoeft te doen. Denk aan warme chocolademelk met slagroom, koffie of thee en snert (erwtensoep).

–> lees hier: meer lekkere recepten

♥ Tochtstrip voor onder de deuren
Is jouw huis niet zo goed geïsoleerd en voel je de kou stroom zo langs je rug trekken? Dan is het verstandig om een tochtstrip bij iedere deur te gebruiken. Hierdoor kan er geen koude lucht van de ene naar de andere kamer stromen.

♥ Je huis goed luchten
Verse lucht verwarmt beter dan lucht die oud is. Daarom is het verstandig als je weg bent, je huis even te laten luchten. Wanneer je terug komt, doe je de ramen weer dicht zodat de kamers op temperatuur kunnen door de verwarming.

Douche niet te heet, maar juist koud
Een warme douche is het eerste waar je aan denkt als je het koud hebt. Geloof het of niet, dit werkt echt averechts. Tegen de tijd dat je de douche uit moet wil je er niet meer uit! Wanneer je zelf warmer bent dan de badkamer, krijg je het al gelijk koud nadat je de douche uitstapt. Dus kunt je beter kiezen voor een koude douche. I know it geen pretje, maar als je uit de koude douche stapt krijg je energie en heb je het echt warmer, dan dat je onder de warme douche bent geweest.

♥ Pantoffels of huissokken
Als je je voeten goed inpakt, hou je je lichaam makkelijker warm. Sowieso is dit koude weer, geen weer om op blote voeten te lopen. Draag in plaats daarvan dikke huissokken of lekkere pantoffels.  Als je voor pantoffels kiest, neem dan pantoffels met een hoge schacht en niet de pantoffels met een open achterkant. Leuke huissokken zijn tegenwoordig te koop in allerlei printjes. Ook heb je voetenzakken die je voeten verwarmen, of magnetron pantoffels die je voeten lekker warm maken.

♥ Dekentje 
Standaard hebben wij in de winter 2 of 3 fleece dekentjes op de bank liggen. Lekker om warm onder weg te kruipen tijdens een film. En mocht je echt problemen hebben door de kou met slapen, probeer dan eens een verwarmde deken.

Tips tegen de kou buiten

♥ Draag thermokleding
Ben je veel buiten of heb je het gewoon snel koud? Probeer dan eens een thermo legging aan te schaffen. Een thermo legging is namelijk gemaakt van speciale stof die je helpt je lichaam beter warm te houden. Ik merk zelf echt verschil. Op de koude dagen draag ik altijd een thermolegging onder mijn spijkerbroeken. Het helpt echt om de kou tegen te gaan.

♥ Draag een muts en handschoenen
Een beetje voor de hand liggende tip, maar eentje die we vaak vergeten op koude dagen. Door het dragen van een muts en handschoenen blijf je lekker warm. Wel uit doen als je binnen bent natuurlijk!

♥ Draag laagjes
Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten is in de winter erg groot. Vooral wanneer je gaat wandelen of fietsen, heb je baat bij het dragen van kleding in laagjes. Wanneer je dan ergens binnen komt, kun je het heel warm hebben. Doe een laagje uit of wanneer je het koud hebt juist aan en tadaa.

♥ Vette Handcrème
Als het koud is gaat je bloedcirculatie trager. Je merkt dit vooral bij je uiteindes zoals: handen, voeten, neus en oren. Door je handen in te smeren stimuleer je de bloedsomloop, waardoor je uiteindelijk warmere handen krijgt. Ook helpt de handcrème je handen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

♥ Warmte pads
Misschien heb je ze wel eens gezien van die kleine warmtepads die werken met een ijzeren klikkertje erin om de chemische reactie, die de warmte triggert op gang te brengen. Ze hebben ze in allerlei leuke vormen en je kunt ze zelf weer koken om ze later nog eens te gebruiken.

Heb jij nog andere tips tegen de kou?

22 Reacties

 1. februari 8, 2018 / 9:14 am

  Dat van die douche dat gaat me echt niet lukken hoor. Ik ga echt niet onder een koude douche staan ;)
  En eigenlijk vind ik het wel een fijn sauna effect daarna die koudere badkamer. Vaak gooi ik dan ook direct het raam open.

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 13, 2018 / 9:43 am

   Dat zei ik ook jaren… maar sinds ik nu af en toe een koude douche pak heb ik wel een betere weerstand ;)

 2. februari 8, 2018 / 9:23 am

  Ja een kruik mee naar bed! En ik douche altijd heet, heerlijk. Daarna dikke sokken en een warm pak aan met een dekentje op de bank.

 3. februari 8, 2018 / 10:26 am

  Brr ja, wat is het koud! Ik loop thuis altijd met lekkere sloffen en een trui of warm vest :)

 4. februari 8, 2018 / 10:31 am

  Ik ga zo gelijk even een kopje thee zetten. Vind het verschrikkelijk koud de laatste dagen, ook binnen. Zit ’s avonds soms onder vier dekentjes. Erg he? Maar koud douchen werkt inderdaad, hoe vervelend ook. Had ik vanmorgen aan moeten denken..

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 13, 2018 / 9:43 am

   Goeie tip inderdaad. Daar is het nu heerlijk weer voor! Ik moet ze ook weer eens uit de kast trekken…

 5. februari 8, 2018 / 10:45 am

  Mijn huis luchten vind ik ook erg belangrijk. Daarom heb ik overdag in de woonkamer altijd de ramen open ook nu!

 6. februari 8, 2018 / 10:51 am

  Wat een goede tips! Ik moet zo toch helaas de deur uit. Dus lekker warm aankleden!

 7. februari 8, 2018 / 12:34 pm

  Ik vind de tip koud douchen heel goed werken, maar ik hou zo van een warme douche!

 8. februari 8, 2018 / 2:05 pm

  Je tips komen als geroepen. Ik heb nu al een aantal dagen echt ijs en ijs koud.

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 9, 2018 / 8:05 am

   Owjee, ben blij dat de tips helpen :) lekker met een dekentje op de bank met warme choco <3

 9. februari 8, 2018 / 2:14 pm

  Gember thee drinken. Gember stimuleert de bloedsomloop en zo wordt je ook vanuit binnen verwarmt

 10. februari 9, 2018 / 9:14 am

  Ik ben een echte kou kleum, dus ik doe wel eigenlijk al jouw tips! Veel warme thee drinken en veel laagjes dragen buiten.

 11. februari 9, 2018 / 9:17 am

  Aargh, een koude douche lijkt me wel heel vervelend. Maar je hebt wel een punt inderdaad!

 12. februari 9, 2018 / 9:27 am

  Wat een fijne tips! Ik ben echt een koukleumen en vooral de laatste dagen heb ik het de hele dag koud omdat ik de griep onder de leden heb. Hele fijne tips dus om eens uit te proberen. Ik maak gebruik van huis sokjes en een heerlijk warm kleedje om weer warm te worden. .

 13. februari 9, 2018 / 3:30 pm

  Goede tips, en zeer welkom hier, want het is hier binnen altijd ontzettend koud! Ik draag dus binnen standaard een dikke trui, haha!

 14. februari 10, 2018 / 8:57 pm

  Ik kan niet zonder mijn dekentje, want ik heb het heel snel te koud. De tochtstrip voor onder de deur moeten we wel nog aanschaffen voor de voordeur.

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 13, 2018 / 9:44 am

   Je hebt bij de action ook van die tocht rollen. Dus die zou je er ook voor kunnen leggen als het een deur is waar je niet veel gebruik van maakt.

 15. februari 11, 2018 / 12:00 am

  Ik mis toch wel de muts eigenlijk. Het is altijd belangrijk om niet alleen voeten, maar ook je hoofd warm te houden. Als je buiten geen muts draagt, verlies je sneller kou uit je lijf.

  • Mariëlle
   Auteur
   februari 13, 2018 / 9:45 am

   Goeie aanvulling Cassandra. Zelf zou ik deze nooit dragen, dat is denk ik waarom hij er niet bij staat. Ik ga hem even toevoegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: