Wat is de beste huidverzorgingsroutine

de beste huidverzorgingsroutine
Crèmes voor de beste huidverzorgingsroutine

Huidconditie – Aan de hand van deze factoren kies jij de juiste producten voor je huidverzorgingsroutine. Huidverzorgingsproducten moeten zo worden gekozen dat ze passen bij je huidtype en dat ze het eventuele huidprobleem aanpakken. Hoe jij de beste huidverzorgingsroutine kiest? Daar geef ik je advies over in onderstaand artikel.

1) Tekenen van veroudering

Hormonen, erfelijke factoren, maar ook invloeden van buitenaf bepalen jouw huidtype. Ja, dat zou je niet zo 1,2,3, zeggen hé! Hierdoor kan het dus ook zijn dat je huidtype naar mate je ouder wordt veranderd. In elke levensfase kan bijvoorbeeld je hormoonhuishouding anders zijn.

Als je ouder wordt, wordt je huid ook ouder. Zo ontstaan er fijne lijntjes of rimpels. En ook neemt het volume en de dichtheid van je huid af. Dit is belangrijk om te weten bij het kiezen van de beste huidverzorgingsroutine.

2) Huidskleur en Pigmentatie

Je afkomst en daardoor ook je huidskleur is van invloed, op hoe je huid reageert op uitwendige factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: de zon (uv), wind, pigmentatiestoornissen, irritaties en ontstekingen. Je basishuidskleur wordt bepaald door de dichtheid van de opperhuid en de verdeling van melanine daarin.

Melanine is een stofje dat wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en vervolgens wordt behouden in de huid. Dit geeft jouw huid de tint zoals je die kent. En daarom kan je huid ook op vakantie donkerder zijn, zon gebruind. Als je melanocyten extra worden geactiveerd, maken ze meer melatonine aan. En hierdoor krijg je bij meer zon dus ook een getinte of bruin gekleurde huid.

De roodheid van je huid is ook bepalend voor de huidconditie. Deze geeft aan hoe goed de doorbloeding in je gezicht is, maar ook kan je aandoeningen hiermee opsporen zoals rosacea of couperose.

3) Talg- en zweetproductie

De hoeveelheid talg die wordt aangemaakt door de talgklieren in de huid is bepalend voor de doeltreffendheid van de barrièrefunctie van de huid en, als gevolg, van de huidconditie. De overmatige productie van talg kan leiden tot een vette, acnegevoelige huid, terwijl een lage talgproductie een droge huid veroorzaakt.

De zweetklieren in de huid produceren zweet om het lichaam te helpen zijn optimale temperatuur te behouden. Overmatige of lage zweetproductie kan van invloed zijn op de huidconditie. En juist hier dien je rekening mee te houden bij het kiezen van de beste huidverzorgingsroutine.

Trekpleister scrubcrème abrikoos swatch op vinger

4) Natuurlijke vocht inbrengende factoren

Natuurlijke vocht inbrengende factoren, die van nature worden aangemaakt in een gezonde huid, zoals aminozuren, helpen de huid om water te binden, om zijn elasticiteit en soepelheid te behouden en om te voorkomen dat deze uitdroogt. Als de beschermende barrière van de huid beschadigd is, kan de huid deze belangrijke natuurlijke vocht inbrengende factoren vaak niet behouden waardoor de huidhydratatie afneemt en de conditie wordt aangetast.

Maar ook de hoeveelheid water die je drinkt is van invloed op het vochtgehalte in de huid. Heb je moeite met water drinken? Lees dan deze zeker even dit artikel met: 9 tips om meer water te drinken.

5) Gevoeligheid van de huid

Een gevoelige huid is een huid die gemakkelijk geïrriteerd raakt en sterker reageert dan een normale huid. De vaststelling en beoordeling van symptomen zoals roodheid, uitslag, een prikkend gevoel, jeuk en een branderig gevoel helpen om de huidconditie te bepalen. En de huidconditie is weer een belangrijk uitgangspunt voor het kiezen van de beste huidverzorgingsroutine. Je moet namelijk weten wat je huid nodig heeft en welke uitdagingen of problemen je ervaart, alvorens je huidverzorgingsproducten voor in je routine kiest.

En als laatste wil ik nog zeggen. Het is belangrijk om je huid zowel van buiten als van binnen te voeden, want met alleen uitwendige huidverzorging ben je er niet! Om je huid in optimale staat te houden is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Wil je weten welke voeding bijdraagt aan een zachte, soepele en gezonde huid? Lees dan deze: 10 voedsel tips voor een gezonde huid.

En ben je nu benieuwd wat voor type huid jij hebt? Lees dan ook: 5 huidtypes – Wat is mijn huidtype?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: