9 tips om meer water te drinken

Weet jij hoeveel water je op een dag binnen krijgt? Ik hoor je denken, waarom is dit belangrijk dan? Rij jij s’ochtend ook weg in je auto zonder te weten of je tank nog wel vol zit? Nee, natuurlijk niet zal dan je antwoord zijn. Om te zorgen dat ons lichaam goed functioneert is het belangrijk om onze waterbalans op peil te houden. In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag waarom water zo belangrijk is voor ons lichaam en 9 tips om meer water te drinken.

Water Facts

Het  lichaam van een volwassene bestaat voor ongeveer 65% uit water. Per dag verliezen we ongeveer 1,5 tot 2 liter aan vocht door te plassen, poepen, zweten en eventueel borstvoeding te geven. Wanneer het lichaam water uitscheidt, geven de speekselklieren in de mond minder speeksel af.  Hierdoor wordt de mond droger, deze droge mond ervaren wij als dorst. Ik vertel je hieronder waarom water zo belangrijk, maar ook noodzakelijk is!

Water is belangrijk en ook noodzakelijk om:

 • Je lichaamstemperatuur te regelen. Heb je het te warm, dan gaat je lichaam zweten.
 • Ook is water erg belangrijk om je bloeddruk op pijl te houden.
 • Maar water transporteert ook afval en voedingsstoffen door je lichaam.
 • Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen in je darmen makkelijker opgenomen kunnen worden (deze heeft je lichaam nodig).
 • Puur water zorgt ervoor dat je cellen gehydrateerd worden en schoon blijven. Je huid wordt er mooi van!

9-tips-om-meer-water-te-drinken

9 tips om meer water te drinken

Ben je inmiddels ook overtuigd, maar wil het nog niet lukken om die 1,5 tot 2 liter water per dag binnen te krijgen? Nu je weet waarom je meer water moet drinken geef ik je hieronder 9 tips om meer water te drinken en zo aan je dagelijkse hoeveelheid water te komen.

1. Begin de ochtend goed

Start je dag met een lauw glas water (eventueel met citroen). Dit boost je spijsvertering en geeft je lichaam een kickstart.

2. Drink voor elke maaltijd

Maak er een gewoonte van om voor elke maaltijd een glas water te drinken.

3. Geheugensteun

Installeer een waterdagboek op je telefoon die je herinnert om water te drinken.  Er zijn verschillende apps die je een notificatie sturen om water te drinken: Daily water free, Where’s my water?, Plant Nanny, Water Alert & Waterlogged.

4. Meten is weten

Als je wilt weten of je goed bezig bent met water drinken helpt het om dit te registeren. De apps die hierboven zijn genoemd kun je óók gebruiken voor het registeren van de hoeveelheid gedronken water.

5. Flavour it

Hou je zo van frisdrank om de lekkere smaak? Water hoeft heel niet saai te zijn. Doe munt, citroen of een andere fruitsoort bij je water om het een lekker smaakje te geven. Zo raak je niet snel verveeld van de eentonige smaak.

6. Na elke plas een glas

Maak er een gewoonte van om na een toilet bezoek gelijk een glas water te drinken. Want water eruit gaat moet er ook weer in… balans is key!

7. Verwen jezelf met een mooi glas of een fancy waterfles

Dit zorgt ervoor dat het een feestje wordt om water te drinken. En zeg nou zelf, een kleurtje of afbeelding staat toch veel leuker dan dat saaie glas of plastic werk bekertje? Indien je hier verstandig mee om wilt gaan kun je gelijk kiezen voor glas of waterfles met een grotere inhoud zodat je automatisch meer drinkt.

8. Zorg dat je onderweg altijd water bij je hebt

Hoe vaak het wel niet gebeurt, je staat meer dan een uur in de file of het OV staakt en je hebt dorst. Het is mega druk op het station, maar gelukkig heb jij een water voorraad bij je.

9. Verveel je je? Drink water!

Ga niet eten, maar drink water. Hoppa weer een glas achterover geslagen.

10. Heb je steeds last van een honger gevoel? Drink water!

Veel mensen beseffen niet dat als ze last hebben van een blijvend honger gevoel het lichaam ook kan vragen om drinken. Dus heb jij een ontzettende trek? Drink dan eerst even een glas water.

9-tips-om-meer-water-te-drinken

Zelf merk ik dat ik te weinig water heb gedronken dat ik last krijg van hoofdpijn. Vaak is het kwaad dan al geschied. Op naar een volgende dag met meer water. Ga je buiten de deur eten? Bestel dan naast je koffie/thee of frisdrank een glas of karaf water. Dit zorgt ervoor dat je er toch automatisch van gaat drinken!

Water drinken is gezond, maar Téveel water kan zorgen voor een watervergiftiging. Dit kan heel gevaarlijk zijn! Je vindt hier meer informatie.

Heb jij nog goeie tips om meer water te drinken? Dan hoor ik ze graag!

3 Reacties

 1. april 20, 2016 / 9:05 am

  Het is zo simpel en zo belangrijk, gewoon water drinken! Goed stuk dit!

  • Mariëlle
   Auteur
   april 20, 2016 / 9:08 am

   Thanks Mariska. Ja ik betrap mezelf er ook nog wel eens op dat ik dit gewoon vergeet. Daarom dacht ik even een reminder!

 2. april 20, 2016 / 6:09 pm

  Hey Mariëlle,

  Water drinken is inderdaad zeer belangrijk. Goede tips!
  Ik hou het altijd bij in mijn bullet journal en agenda hoeveel ik heb gedronken op een dag :) .

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: