Wat mag je allemaal meenemen in het vliegtuig?

Wat mag je allemaal meenemen in het vliegtuig?

Ga je op vakantie met het vliegtuig? Dan is het altijd even spannend om door de douanecontrole te komen. De regels lijken elk jaar anders. En ook twijfel ik zelf nog wel eens wat er nou allemaal wel of niet mee mag. Daarom zet ik alles voor je op een rijtje: wat mag je allemaal meenemen in het vliegtuig?

Wat mag je allemaal meenemen in het vliegtuig?

In principe mag bijna alles mee in het vliegtuig, tenzij het op de lijst van verboden- of gevaarlijke stoffen staat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wat je in je handbagage mag meenemen en in de ruimbagage. Ik leg je hieronder uit wat waarin mag.

Handbagage

In de handbagage mag je best een hoop meenemen. Denk aan make-up, haircare, bodycare, parfum en verschillende beautytools. Ik vertel je hieronder wat uitgebreider aan welke voorwaarden je dient te voldoen.

Make-up in de handbagage

Wil je graag je make-up meenemen in je handbagage? Geen probleem want je mag 1 ziplock zak vullen met maximaal 1 liter (1000ml) aan vloeistoffen en gels. Let er op wel dat elke vloeistof of gel maar in een verpakking van maximaal 100ml mag zitten.

Let hierbij op: Heb je alleen een grote verpakking die bijna helemaal leeg is? Grotere verpakkingen mogen op Schiphol alleen mee als ze bij de controle goedgekeurd worden door de scan en de securitymedewerker. Wil je er zeker van zijn dat je ze niet hoeft in te leveren? Doe ze dan in je ruimbagage. Dan mogen ze ook mee op de terugreis of bij een overstap op een ander vliegveld. ij

Daarnaast kun je mini’s aanschaffen van je favoriete make-up of beauty producten. Gelukkig heeft bijna elk merk wel mini’s te koop. Je shopt ze bij de verschillende drogisterijen in de winkel of online.

Ziplockzakken

Nu vraag je je misschien af waar je de ziplock zakken vandaan haalt? Deze kun je op verschillende plekken op schiphol vinden. Zo zijn ze gratis af te halen bij de security check.

Ook kun je complete sets van reisflesjes en bakjes kopen, waar al een ziplock bag omheen zit. Vaak zijn deze wel wat kleiner dan de 1000ML.

Vloeistoffen & Gels in de handbagage

Je mag vloeistoffen en gels meenemen in de handbagage. Wat valt hier nou precies onder? Alles wat je uit kan smeren valt onder ‘gels’. En alles wat vloeibaar is, vloeistof valt onder vloeistoffen. Ook hierbij geld, je mag niet meer meenemen dan de 1 Liter ziplock zak. Wil je wel meer meenemen? Stop het dan in je koffer, dan kan het mee met de ruimbagage.

Beauty producten

De volgende beauty producten vallen onder vloeistoffen en gels: bodylotion & handcreme,  douchegel, deodorant stick of spray, concealer, eyeliner, foundation, mascara, vloeibare of creamy oogschaduw, ooggel, lenzenvloeistof, alle vormen van haircare: haarmousse, haarlak, haarspray, haargel en haarmud. En ook parfum, scheergel of scheerschuim, tandpasta, vaseline en zonnebrand.

Lippenbalsem mag onbeperkt mee

Lipbalsem, lipgloss en lipstick tellen niet mee en mag je dus zoveel als je wilt meenemen. Woehoe! Daar wordt ik blij van. Ik kan niet zonder mijn lippenbalm.

beauty tools

Veel gebruikte beauty tools die ik niet kan missen op vakantie zijn bijvoorbeeld; nagelvijlen en nagelknipschaartjes of pincetten deze mogen allemaal mee mits ze niet groter zijn dan 6 cm. Ook Scheermesjes mogen mee. Maar geen losse messen!

Houders onder druk

pffieuw er leek geen einde te komen aan de lijstje, maar nu is het tenminste wel duidelijk! Alle houders onder druk denk aan haarlak, deodorant, scheerschuim etc mogen mee in je handbagage zolang ze maar niet meer dan , je raad het al: 100 ml bevatten.

Voedsel

Lekker eten meenemen? Dat kan! Of je nou een lekkere boterham meeneemt, voorverpakte koekjes, snoepjes of fruit? Het mag allemaal mee in de handbagage.

Medicijnen, Babyvoeding en Dieetvoeding

Ga je op reis met een baby (tot 1,5 jaar)? Dan mag de babyvoeding ook mee in je handbagage. Ook dieet voeding mag gewoon mee. Helaas niet in de grotere verpakkingen die je normaal in de winkel koopt. Let hier dus op. Verpakkingen van over de 100ml mogen niet.

Voor medicijnen geld dat ze gewoon mee mogen. Let op neem hier wel een medicijn paspoort mee, zodat je kan bewijzen dat de medicijnen van jou zijn. Mochten hier vragen over komen bij de douane.

Kort samengevat wat mag wel mee in de handbagage:

 • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s.
  • Verpakkingen van max. 100ml elk.
  • Samen in een hersluitbaar, transparant ziplock zak van maximaal 1 liter.
  • één zakje per persoon.
 • Medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring.
 • Vloeistoffen gekocht na security mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs.
 • Kleine vijl, schaar, pincet, max. 6cm.
 • Camera’s, tablets en laptops.
 • Kaas en andere soorten voedingswaren. 
  Let op: Vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffenregeling!

Kort samengevat wat mag niet mee in de handbagage:

 • Vuurwapens en andere voorwerpen die projectielen afvuren of die daarop lijken. Bijv. speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is.
 • Verdovingsapparaten.
 • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht.
 • Stompe slagvoorwerpen.
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen.

Ruimbagage

Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact op met je vliegtuigmaatschappij.

Vloeistoffen in ruimbagage

Vloeistoffen mogen onbeperkt mee als ruimbagage, tenzij ze ontvlambaar of op een andere manier gevaar op kunnen leveren.

Douane regels in en uitvoer bagage

Bij het inpakken van je koffer is het handig om te weten wat je eigenlijk allemaal mag uitvoeren of invoeren in Nederland. Zo zijn er douaneregels voor het meenemen van drank, tabak, medicijnen, vlees en vis, (producten gemaakt van) beschermde dier- en plantsoorten of grote sommen geld.

Als het goed is heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag: ‘Wat mag je allemaal meenemen in het vliegtuig’. En bij twijfel? Contacteer je vliegtuigmaatschappij. Beter safe then sorry. Het zou zonde zijn als je op het vliegveld iets moet achterlaten, wat je liever mee had genomen.

Zijn er bijzondere dingen die jij meeneemt in je koffer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: