De afgelopen paar weken was er een een heuse hittegolf in Nederland! Veel zon en hoge temperaturen. Na een heerlijke zomerse dag op het strand of terras kom je, ondanks dat je zonnebrandcrème hebt gesmeerd met een rode huid terug. Maar hoe moet je een verbrande huid verzorgen? Ik geef je vandaag een tip voor een verbrande huid, namelijk dit DIY gezichtsmasker komkommer yoghurt. Lees je mee?
Zelf heb ik gelukkig niet erg snel een verbrandde huid. Maar ook mij is het wel eens overkomen. Daarom is het belangrijk om te weten welke factor zonnebrand je moet smeren!
Hoe vaak lees je niet dat je moet smeren met aftersun. Nee, dit maakte het bij mij alleen maar erger, doordat er vaak alcohol in zit. Daarom wilde ik mijn gouden tip voor een verbrande huid: dit natuurlijke DIY gezichtsmasker met je delen, zodat je deze kunt maken als je verbrand bent. De ingrediënten voor dit komkommer yoghurt masker heb je meestal wel in huis en zelfs op vakantie zijn ze goed verkrijgbaar.
–> lees ook: Kruidvat UV polsband – niet te lang in de zon
Wat doet dit DIY gezichtsmasker komkommer yoghurt voor je huid?
Vaak als je huid verbrand is gloeit het heel erg, net alsof dat het in brand staat. Dit masker geeft je huid dan een beetje het ‘aaaaaahhhh’ effect.
Komkommer
Komkommer bestaat voor maar liefst 95% uit water. Door komkommer op verbrande huid aan te brengen, voelt je huid weer heerlijk koel aan. Daarnaast bevat komkommer koffiezuur, een anti-oxidant, die je huid helpt te herstellen na blootstelling aan de zon. Doordat er in komkommer ok vitamine C zit, krijgt je huid een verzorgende boost en wordt je huid gevoed.
Yoghurt
Yoghurt helpt tegen een verbrande huid, omdat het bekend staat om het verbeteren van de vochtopname van je huid. Daarnaast bevordert het de elasticiteit en de glow van je huid. Zo las ik laatst in een wetenschappelijk onderzoek. De probiotica in de yoghurt, ook wel goede bacteriën genoemd, kalmeren de huid en gaan ontstekingen tegen. En dat is precies wat je huid kan gebruiken na zo’n heftige blootstelling aan de zon.
Havermout
Havermout bevat avenanthramiden en die gaan ontstekingen, oxidatie, jeuk en irritatie tegen. Hierdoor neemt havermout ook de roodheid in je huid grotendeels weg. Best fijn, want zo hoef je niet als een kreeft door het leven! In dit recept bindt de havermout naast alle bovenstaande eigenschappen, ook de yoghurt en de komkommer, zodat deze niet te vloeibaar worden.
Dit masker zorgt dus door alle bovenstaande ingrediënten voor een verkoelend en kalmerend effect voor je huid.
Benodigdheden
Een beetje voor de hand liggend, na bovestaande uitleg. Maar wat heb je nodig voor om dit DIY gezichtsmasker te maken:
- Een stuk verse komkommer van 3-4 centimeter;
- 1 eetlepel yoghurt (het liefst biologisch);
- 1 flinke theelepel havermout (je kunt zelf kiezen: fijne vlokken of gemalen).
De ingrediënten/hoeveelheden die hierboven staan beschreven zijn voldoende voor het maken van één masker. Het masker werkt het beste als je deze vers maakt, wanneer je hem nodig hebt.
Werkwijze
Je kunt op drie manieren te werk gaan om dit gezichtsmasker te maken. Je neemt of de staafmixer of de blender, of je doet het met de hand. Eigenlijk maakt het voor het eind resultaat niks uit, maar hangt het af van welke keukentools je in huis hebt.
Zelf vind ik het gebruik van de blender toch het handigste, dit geeft als je het mij vraagt het minste rommel in de keuken.
Staafmixer: doe alle de ingrediënten in een grote mok of beker en pureer het tot een gladde massa.
Blender: Doe alle de ingrediënten in de blender en zet de blender aan tot er een gladde massa ontstaat.
Geen van beide: Heb je geen staafmixer, dan rasp je de komkommer fijn met een handrasp boven een bakje. Vervolgens meng je de rest van de ingrediënten goed door elkaar.
Hoe breng je het DIY Gezichtsmasker aan?
Nu heb je dus een gladde massa, maar hoe moet je het masker aanbrengen? Neem een kwast of gebruik je vingers om het komkommer-yoghert mengsel op je gezicht, hals of op andere plekken of je lichaam aan te brengen.
Laat het tien minuten tot een kwartier zitten en spoel daarna af met lauw water. Hierna, kun je in dien gewenst een voedende, verzorgende en herstellende aftersuncrème aanbrengen op je huid. Maar dit is niet perse een must.
Heb jij je huid wel eens verbrand?
En zo ja, wat is jouw tip voor een verbrande huid?
Leuk review