Het beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap

Het beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om gezond te eten tijdens de zwangerschap, omdat je lichaam voor twee werkt en de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, ook gebruikt worden door de groeiende foetus. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die specifiek aanbevolen worden tijdens de zwangerschap, terwijl andere beter kunnen worden vermeden. Ik geef je in dit artikel meer informatie over het beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap.

Het beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap

Een gezonde zwangerschap begint met een evenwichtige voeding. Dit betekent dat je voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur, ijzer en calcium zijn bijvoorbeeld speciaal aanbevolen tijdens de zwangerschap en dragen bij aan een goede ontwikkeling van je ongeboren baby.

Hieronder wordt het beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap beschreven.

Koolhydraten

 • Beste: volle granen zoals volkorenbrood, havermout en quinoa. Ze bevatten vezels, ijzer en andere belangrijke voedingsstoffen die u en uw ongeboren kind nodig hebben. Ze helpen ook bij het voorkomen van constipatie.
 • Slechtste: geraffineerde koolhydraten zoals witbrood en snoep bevatten weinig voedingsstoffen en kunnen leiden tot een onbalans in de bloedsuikerspiegel.

Eiwitten

 • Beste: mager vlees, vis, eieren, bonen, linzen, kikkererwten en noten bevatten veel eiwit en helpen bij de groei en ontwikkeling van uw ongeboren kind. Daarnaast zorgen ze voor ijzer-, choline- en B-vitamines, voldoende vezels en foliumzuur (alles wat je in veel hogere aantallen nodig hebt tijdens de zwangerschap). Een laag ijzerniveau kan gevaarlijke complicaties veroorzaken voor moeder en baby. Mager vlees is een van de snelste manieren om ijzer in uw systeem te brengen.
 • Slechtste: rauwe of onvoldoende gaar gekookte eieren of vlees kunnen een risico vormen voor infecties. Sommige bacteriën in vis en vlees kunnen alleen door hitte worden gedood. Dus ben je een échte sushislover, opgelet! Laat de sashimi, California rol en oesters maar even staan, want deze zijn verboden terrein. Hetzelfde geldt voor onvoldoende verhit vlees, dat salmonella en e.coli kan bevatten.

Groente

 • Beste: groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan foliumzuur, een B-vitamine die helpt bij de groei van de hersenen en ruggenmerg van uw ongeboren kind. En het kan helpen voorkomen dat er aangeboren afwijkingen ontstaan. Groenten zoals broccoli zijn ook rijk aan antioxidanten en bevatten veel vitamine C. Ze helpen je zelfs ijzer te absorberen wanneer het wordt gegeten met dingen zoals volkoren rijst. Daarnaast zijn groenten rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels.
 • Slechtste: rauwe of onvoldoende gaar gekookte groenten kunnen een risico vormen voor infecties, dus het is belangrijk om groenten goed te wassen en te koken voordat je ze eet.

Vetten

 • Beste: vette vis zoals zalm, makreel, sardines en haring zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van uw ongeboren kind en de preventie van hart- en vaatziekten. Ook avocado, eieren, en noten zijn een goede bron van gezonde vetten.
 • Slechtste: transvetten, vaak aangetroffen in verwerkte voedingsmiddelen, kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Zuivel

 • Beste: melk, yoghurt en kaas zijn goede bronnen van calcium, een belangrijk mineraal voor gezonde botten en tanden voor zowel de moeder als de baby. Het is ook een goede bron van eiwitten en vitamine D.
 • Slechtste: ongepasteuriseerde kaas of melk bevatten vaak listeria, dus het is belangrijk om deze te vermijden tijdens de zwangerschap. Lees daarom altijd goed de verpakking van kaas en melk!

Dranken

 • Beste: water is de beste keuze omdat het helpt bij de regulering van de lichaamstemperatuur en de stofwisseling van uw ongeboren kind. Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens de zwangerschap om uitdroging te voorkomen. Ook kun je gaan voor een kruidenthee.
 • Slechtste: koffie, alcohol en roken moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden omdat deze de groei en ontwikkeling van uw ongeboren kind kunnen beïnvloeden en gezondheidsrisico’s kunnen vormen voor zowel u als uw kind. Let op, ook niet elke kruidenthee is goed voor je tijdens de zwangerschap.

–> Lees ook: Mag ik koffie en cafeïne tijdens de zwangerschap?

Vitamines en mineralen

 • Beste: foliumzuur, een B-vitamine, is belangrijk voor de groei van de hersenen en ruggenmerg van uw ongeboren kind en kan helpen voorkomen dat er aangeboren afwijkingen ontstaan. Dit kan worden gevonden in groene bladgroenten, volle granen, citrusvruchten en eieren. Calcium is ook belangrijk voor gezonde botten en tanden voor zowel de moeder als de baby.
Fruit, snijden tijdens zwangerschap

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen tijdens de zwangerschap, met voldoende groenten en fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten. Dit zal helpen om je ongeboren kind te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te groeien en zich te ontwikkelen.

Houd er rekening mee dat iedere zwangere vrouw verschillende voedingsbehoeften kan hebben. De beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap hangen ook enigszins af van jouw specifieke situatie. Het is daarom aanbevolen om een arts of een voedingsdeskundige te consulteren over jouw specifieke voedingsbehoeften bij twijfel.

Wat heb jij tijdens de zwangerschap juist wel en wat niet gegeten? Vertel het me wat voor jou de beste en slechtste voedsel voor tijdens de zwangerschap waren in het reactie veld hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: