21x de leukste kerstmarkt in Duitsland

Door heel Duitsland vind je verschillende kerstmarkten. Ze zijn super populair door de sfeer en echt een groot spektakel. De kraampjes staan dan vol met Traditionele handwerken, berlinerbollen en broodjes bratwurst en heerlijke glühwein. Wat is de mooiste kerstmarkt van Duitsland om naar toe te gaan? En wat is de beste kerstmarkt van Duitsland 2022 die je écht gezien moet hebben? Ik zocht uit wat de leukste kerstmarkten in Duitsland zijn voor een dagje kerstmarkt Duitsland. En zette ze voor je op een rij. Lees je mee?

Kerstmarkt duitsland 2022

Wil je gewoon een dagje kerstmarkt Duitsland? Of ga je voor de stedentrip? Het maakt eigenlijk niet uit, er zijn zat mooie kerstmarkten te vinden in Duitsland waar je heen kunt. Niet alle kerstmarkten beginnen op dezelfde datum, daarom is het wel even uitzoeken waar je precies wezen moet. Onderstaand vind je en lijst met de leukste kerstmarkten van Duitsland.

Vanaf wanneer kerstmarkt Duitsland?

Zodra het winter weer er aan begint te komen, zijn er genoeg mensen die al naar de kerstmarkt willen. De kerstmarkt in Duitsland pas omstreeks eind november en duren tot eind december. Dus dat is wel iets om even rekening mee te houden. Ben je een verwend kerstmarkt fan? Plan deze maanden dan niet te vol met andere activiteiten.

1. Kerstmarkt Oberhausen 2022

Is het erg koud buiten? Of regent het? Dan is Oberhausen de ideale plek om naartoe te gaan. Je vind hier het grootste winkelcentrum van Europa: CentrO. Ieder jaar wordt dit winkelcentrum uitbundig versierd en ook buiten is er een kerstmarkt met kerstkramen. Dan dan het betere nieuws: parkeren is gratis e

Geopend: 11 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 12:00 – 20:00 uur (za + zo tot 22 uur)
Waar: Centroallee 1000; Postcode: 46047 Oberhausen, Duitsland

2. Kerstmarkt Düsseldorf 2022

Dusseldorf ligt niet ver van de Nederlandse grens, je bent er dus zo. En dat is waarom je veel Nederlands gek zijn op de kerstmarkt in Düsseldorf. De kerstmarkten in Düsseldorf liggen verspreid over verschillende locaties en hebben elk een eigen thema. 

Schadowplatz

Op de Schadowplatz zorgt een winters-wit kerstdorp voor een verbinding aan de flair van Scandinavië. De markt bevindt zich in de directe omgeving van de Kö-Bogen met zijn innovatieve architectuur. Het winterse dorp met witte kraampjes op de Schadowplatz is een compleet nieuw vormgegeven markt.Hij bestaat uit een 60-tal stalletjes van allerlei slag. De winkels in het Libeskind-gebouw met hun hoogwaardige aanbod bieden de kerstshoppers in Düsseldorf heel nieuwe dimensies.

Stadtbrückchen

De idyllisch op het binnenhof van het Wilhelm Marx-huis gelegen “Sternchenmarkt” aan het Stadtbrückchen is een favoriet voor jong en oud. Kristallen en fonkelende sterren veranderen het plein in een geheimzinnige sfeer. Sternchenmarkt

Heinrich-Heine-Platz

“Hemelse sferen” met engelen biedt de “Engelchenmarkt” op de Heinrich Heine-Platz. Je vindt hem aan het luxueuze en historische warenhuis Carsch. Er staan hier zo’n 40-tal stalletjes gedecoreerd met smeedijzeren motieven en figuren van engelen.

Flinger Strasse

Zodra je de Flinger Strasse instapt kom je in een langgerekte kerstmarkt terecht. In de Flinger Strasse en de Marktstrasse zijn er een 30-tal bijzondere kraampjes, ze beelden allen een huisgevel van Düsseldorf uit.

Gustaf Gründgens Platz

Op de Gustaf Gründgens Platz staat een 450 m² grote ijsbaan centraal. Rondom zorgen de rustieke houten kraampjes voor een oorspronkelijke sfeer. 

Marktplatz

Op de Marktplatz in de oude binnenstad, vind je een 30-tal standjes die dankzij hun kleur en stijl helemaal op in de bouwstijl van dat historische Rathaus. Je vind hier onder meer houtsnijders, schilders, glasblazers, tingieters, kunstdraaiers en borstelmakers bieden er hun zelfgemaakte waren te koop aan. Het leuke is dat je ook met hen mee kan kijken hoe het handwerk vervaardigt wordt.

Kö-Bogen-Markt op de Jan-Wellem- Platz en Joachim-Erwin-Platz

De kerstmarkt aan winkelcentrum Kö-Bogen biedt een schilderachtig uitzicht op de Hofgarten, het centrale stadspark van Düsseldorf. Naast de spectaculaire ‘Magic Sky’-overdekking, een nieuwe locatie voor livemuziek, vind je hier een tent met kinderactiviteiten. De kleinste bezoekers genieten hier van een speciaal programma op maat en een ritje in de draaimolen. De sfeer op deze markt wordt vooral bepaald door de traditionele houten kramen met koopwaar en heerlijke lekkernijen.

Wil je echt kerst inkopen doen? Of de prachtige etalages bekijken? Loop dan eens over de Königsallee langs de chique winkels die prachtig gedecoreerd zijn en waan je hier met kerst in een wereldstad.

Geopend: 17 november t/m 30 december 2022 (niet op 20/11 en 25/12)
Openingstijden: 11:00 – 20:00 uur (vrij + za tot 21 uur)
Waar: Schadowstrasse, Schadowplatz, Gustaf Gründgens Platz, Stadtbrückchen, Heinrich-Heine-Platz, Flinger Strasse, Marktplatz
Parkeren: Kom je met de auto naar Dusseldorf? Dan kun je de auto parkeren in de ondergrondse parkings bij Schadowplatz en Königsallee.

3. Kerstmarkt Keulen 2022

De kerstmarkt in Keulen is verdeeld over maar liefst 6 verschillende markten. Een bezoekje aan de imposante kathedraal mag tijdens een stedentrip natuurlijk niet ontbreken.

Dom Keulen

Op deze kerstmarkt zijn meer dan 150 kraampjes te vinden. Daarnaast staat er een enorme kerstboom die wel 25 meter hoog is met maar liefst 7000 lampjes. Er wordt veel handgemaakt speelgoed aangeboden. Vanzelfsprekend zijn er veel traditionele lekkernijen te koop.

Openingstijden: zo t/m woe 11:00 – 21:00, do en vrij 11:00 – 22:00. Za 10:00 – 22:00.

Neumarkt

Deze kerstmarkt heeft de bijnaam “Markt der Engel”, ofwel de Engelenmarkt. Je ziet heier overal Engeltjes! De glühwein kraampjes zijn beroemd om de heerlijke glühwein, advocaat of warme chocolademelk.

Openingstijden: zo t/m do 11:00 – 21:00 uur, vrij en za 11:00 – 22:00.

Alter Markt

Op de twee pleinen de Alte en de Heumarkt samen staan maar liefst 180 kerstkramen. Op de Heumarkt staat ook een ijsbaan waar je tot in de avonduren kunt schaatsen. De kraampjes zijn voorzien van tijdelijke straatnamen.

Openingstijden: dagelijks 11:00 – 22:00.

Stadtgarten

In de avonduren vindt je hier poppenspelers, vuurspuwers, sprookjes en verhalenvertellers op het podium. Elke zaterdag is er om 19 uur live jazz. Kortom een leuke kerstmarkt om de dag te eindigen.

Openingstijden: ma t/m vrij 16:00 – 21:30, za en zo 12:00 – 21:30.

Haven (naast chocolademuseum)

Waar vroeger de Middeleeuwse kerstmarkt plaatsvond, staat nu een kerstmarkt met maar liefst 100 kraampjes. Naast prachtige kerstartikelen ook visspecialiteiten en heerlijke Winzerglühwein.

Openingstijden: zo t/m do 11:00 – 21:00, vrij en za 11:00 – 22:00.

Rudolfplatz

Deze kerstmarkt is wel eventjes lopen vanaf de andere kerstmarkten, maar zeker de moeite waard als je houdt van een wat traditionelere kerstmarkt met rustieke kraampjes.

Openingstijden: zo t/m vrij 11:00 – 21:00, za 10:00 – 22:00.

Krijg je de kans om ’s avonds naar de kerstmarkt in Keulen te gaan? Dan zou ik die zeker pakken. Vooral de verlichting rond het domplein is prachtig!

Geopend: 18 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 21:00 uur
Parkeren: parkeergarages waar je kunt parkeren zijn de kathedraal, Philharmonic, grote St. Martin of hooi markt.

4. Kerstmarkt Münster 2022

Ook in Münster staan er op 5 verschillende plekken in de stad meer dan 300 kraampjes. Münster ligt niet ver van Enschede, dus woon je hier in de buurt dan ben je er zo. Bezoek het kerstdorp bij de Kiepenkerl en wandel over de prachtige Prinzipalmarkt.

Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt is een traditionele kerstmarkt die bekend staat om haar prachtige verlichting.

Weihnachtsmarkt am Rathaus

Naast het stadhuis van Münster vind je de oudste kerstmarkt van de stad. Ook vind je hier voor de kleintjes een draaimolen. En er zijn veel kraampjes met traditionele lekkernijen.

Aegidii-Weihnachtsmarkt

Op de Aegidiimarlt staat eem houten piramide en prachtige kerststal. Daarnaast is er elk half uur een mooi klokkenspel te horen.

Weihnachtsmarkt an der Lambertikirche

Giebelhüüskesmarkt

Deze kerstmarkt bestaat nog niet zo lang. Hier vind je veel kerstkraampjes met handgemaakte artikelen.

Kiepenkerl-Weihnachtsmarkt

Bij de Kiepenkerl-weihnachtsmarkt vind je kunstzinnige kraampjes met prachtige kunst. Ook zijn hier tal van heerlijke versnaperingen te verkrijgen zoasl Gluhwein, bratwurst en pretzels.

Geopend: 21 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 20:00 uur (vrij + za tot 21 uur)
Waar: Prinzipalmarkt, Weihnachtsmarkt am Rathaus, Aegidii-Weihnachtsmarkt, Weihnachtsmarkt an der Lambertikirche, Giebelhüüskesmarkt, Kiepenkerl-Weihnachtsmarkt.
Parkeren:

5. Kerstmarkt Essen 2022

Essen ligt niet ver van Oberhausen af dus in principe zou je een bezoekje aan beide kerstmarkten kunnen combineren. Al is er in Essen genoeg te doen om je de hele dag te vermaken. Net als Oberhausen is Essen namelijk een echte shopstad met maar liefst 700 winkels. In het centrum vind je multiculturele kraampjes met lekkere wereldgerechten, een middeleeuwse kerstmarkt en een van de grootste kerstbomen in Duitsland.

Geopend: 12 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 21:00 uur (vrij + za tot 22 uur)
Parkeren:

6. Kerstmarkt Aken 2022

De kerstmarkt in Aken is niet heel groot maar misschien daarom juist wel zo sfeervol en charmant. De meeste Nederlanders kennen het ook als de traditionele kerstmarkt in Aachen, die vooral leuk is voor een dagje uit met het gezin. Bezoek de tientallen kraampjes, schud handjes met de kerstman, drink een warme kop chocolademelk en verdwaal in de pittoreske straatjes rond het bekende Marktplatz.

Geopend: 18 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 21:00 uur
Parkeren: 

7. Kerstmarkt Kleve 2022

Vlak over de grens bij Nijmegen ligt Kleve. Normaal gesproken een populair stadje voor Nederlanders die op zoek zijn naar goedkope benzine. In tegenstelling tot veel andere kerstmarkten, vindt de kerstmarkt in Kleve niet plaats in het centrum, maar in een schilderachtig park. Het Prins Maurits van Nassau park wordt in de winter versierd met duizenden lichtjes en er vinden diverse muziekoptredens plaats.

Geopend: 25 november t/m 4 december 2022
Openingstijden: 15:00 – 21:00 uur (za + zo vanaf 12:00 uur)
Parkeren: 

8. Kerstmarkt Bremen 2022

In Bremen vind je langs de haven de sfeervolle Schlachte- Zauber kerstmarkt. Deze kerstmarkt wordt beschouwd als een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland, mede dankzij de bijzondere setting. De bomen langs de haven zijn ieder jaar prachtig verlicht en ook de boten in water worden feestelijk gedecoreerd. Met ruim 180 kraampjes is er tijdens de koude winterdagen genoeg te zien, proeven en beleven.

Geopend: 21 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 14:00 – 21:00 uur (za + zo vanaf 12:00 uur)
Parkeren: 

9. Kerstmarkt Berlijn 2022

De kerstmarkten in Berlijn liggen verspreid door de stad. Ieder district heeft zijn eigen festiviteiten. De grootste kerstmarkten vind je op de Gendarmenmarkt en bij de Gedachtniskirche. Ook op Potsdamer Platz en Alexanderplatz staan kerstkraampjes met lekkere hapjes en drankjes. Berlijn bruist het hele jaar door maar is extra leuk voor een stedentrip met kerst. Ga ook zeker kerstshoppen in Berlijn!

Geopend: 21 november 2022 t/m 1 januari 2023
Openingstijden: 11:00 – 22:00 uur
Parkeren:

10. Kerstmarkt Dortmund 2022

Op de kerstmarkt in Dortmund kom je gek genoeg nog niet zoveel Nederlanders tegen. Wellicht heeft het te maken met de vele live optredens van Duitse artiesten die er ieder jaar plaatsvinden. Dit maakt de kerstmarkt in Dortmund extra spectaculair, maar vooral populair bij onze Oosterburen. Dompel je dit jaar dus onder in de Duitse cultuur en bezoek voor de verandering de kerstmarkt in Dortmund.

Geopend: 17 november t/m 30 december 2022
Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur (zo vanaf 12:00 uur, vr + za tot 22:00 uur)
Parkeren: 

11. Kerstmarkt Hamburg 2022

Hamburg telt maar liefst 15 kerstmarkten. Recht voor het stadhuis vind je de grootste kerstmarkt van de stad. Deze is gevuld met enorme kerstbomen en alle gebouwen in de directe omgeving zijn versierd met sfeervolle lampjes. Een bezoek aan deze kerstmarkt staat garant voor een heerlijke, gezellige en knusse ervaring. Leuke bijkomstigheid is dat drie maal per dag de kerstman komt overvliegen.

Geopend: 22 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 21:00 uur (vr + za tot 22:00 uur)
Parkeren:

12. Kerstmarkt München 2022

München is vooral bekend van het Oktoberfest maar ook tijdens de kerstdagen wordt er serieus feest gevierd. De bierhallen waar het Oktoberfest georganiseerd wordt, worden in de wintermaanden omgetoverd tot kerstmarkt. Heerlijk warm en grotendeels overdekt. De bekendste kerstmarkt is de Chriskindlmarkt waar ruim 140 kraampjes staan. Ook het Wintertollwoodfestival is leuk voor een bezoekje.

Geopend: 21 november t/m 24 december 2022
Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur (zo tot 20:00 uur)
Parkeren: 

13. Kerstmarkt Frankfurt 2022

In Frankfurt vind je de oudste kerstmarkt ter wereld. Het is tevens een van de grootste kerstmarkten in Duitsland en je kunt er gerust meerdere dagen rondstruinen. Meer dan 240 kraampjes slingeren door de binnenstad heen. De oorsprong van de Frankfurtse kerstmarkt gaat terug tot 1393 en tegenover het centrale plein met met oude vakwerkhuizen staat de hoogste kerstboom van Duitsland.

Geopend: 21 november t/m 22 december 2022
Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur (zo vanaf 11:00 uur)
Parkeren:

14. Kerstmarkt Leer 2022

De Nedersaksische stad Leer is mede dankzij de gunstige locatie, al vele jaren een populaire kerstbestemming bij Nederlanders. De kerstmarkt wordt gedeeltelijk langs het water opgetogen en de aangemeerde boten zijn ieder jaar rijkelijk versierd met lichtjes. Om het af te maken is er in Leer een prachtige kerstboom te vinden waar welgeteld ruim 45.000 lampjes in hangen. Ook leuk voor al je kerstinkopen!

Geopend: 21 november t/m 30 december 2022
Openingstijden: Openingstijden voor 2022 nog onbekend
Parkeren:

15. Kerstmarkt Hannover 2022

In de binnenstad van Hannover vind je een typisch Duitse kerstmarkt. Gezellige lichtjes, de fijne geur van warme Glühwein en de kerstmuziek zorgen voor een fijne sfeer tijdens de donkere dagen. De kerstmarkt in Hannover bestaat uit ongeveer 170 kraampjes en er is genoeg te zien en te doen. Leuk is ook het Finse kerstdorp in Hannover, waar je in een echte Sami-tent kan genieten van typisch Finse specialiteiten.

Geopend: 23 november t/m 22 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 21:00 uur
Parkeren: 

16. Kerstmarkt Nürnberg 2022

De kerstmarkt van Nürnberg behoort tot de populairste kerstmarkten van Duitsland. Jaarlijks bezoeken ruim 2 miljoen bezoekers de stad en vaak zijn de hotels al lang van tevoren volgeboekt. Voor gezelligheid en goed eten ben je in Neurenberg namelijk aan het juiste adres. Voor kinderen wordt er ook het speciale ’Nürnberger KinderWeihnacht’ georganiseerd.

Geopend: 25 november t/m 24 december 2022
Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur
Parkeren: 

17. Kerstmarkt Dresden 2022

Dresden is buiten de feestdagen om al een foodie stad maar tijdens de kerstperiode is het helemaal een food festival. Je vindt er maar liefst 9 kerstmarkten en de bekendste is de eeuwenoude Striezelmarkt. Op 8 december is er een grote parade en wordt er tijdens het jaarlijkse Stollenfest’ een gigantische kerststol aangesneden. Wellicht kun je een plakje bemachtigen!

Geopend: 27 november t/m 24 december 2022
Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur (vr + za tot 22:00 uur)
Parkeren: 

18. Kerstmarkt Mainz 2022

Mainz ligt aan de linkeroever van de Rijn, vlakbij Frankfurt. Naast goede wijn vind je hier ieder jaar ook een gezellige kerstmarkt met meer dan 100 kraampjes. In een historisch decor, met de 1000 jaar oude kathedraal St. Martin op de achtergrond, kun je bijzondere handgemaakte kerstcadeaus – variërend van houten speelgoed tot sieraden – kopen en zie je hoe deze geschenken worden gemaakt.

Geopend: 24 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 20:30 uur (vr + za tot 21:00 uur)
Parkeren: 

19. Kerstmarkt Moers 2022

In de adventstijd ruikt de Kastellplatz in het centrum van Moers, dat op een uur rijden van Nijmegen ligt, een maand lang naar glühwein, geroosterde amandelen en kaneel. Proef de traditionele specialiteiten als Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes) en Lebkuchen (kerstkoekjes) en ga schaatsen op de grote ijsbaan. Voor nog meer romantiek bezoek je het museum in slot Moers en het bijbehorende park in Engelse landschapsstijl.

Geopend: 11 november t/m 22 december 2022
Openingstijden: 11:00 – 20:00 uur (vr + za tot 22:00 uur)
Parkeren: 

20. Kerstmarkt Leipzig 2022

In Leipzig pakken ze met kerst groots uit. Met meer dan 300 stalletjes behoort de kerstmarkt in Leipzig dan ook tot een van de grootste kerstmarkten in Duitsland. De stad heeft een prachtig centrum en is erg leuk voor een stedentrip met kerst. In de weekenden wordt het extra gezellig dankzij de live muziek die gespeeld wordt vanaf het balkon van het oude raadhuis.

Geopend: 22 november t/m 23 december 2022
Openingstijden: 10:00 – 21:00 uur (vr + za tot 22:00 uur)
Parkeren:

21. Kerstmarkt Osnabrück 2022

De kerstmarkt in Osnabrück is met ongeveer 115 stalletjes niet heel groot, maar vanwege de gunstige locatie wel populair bij veel Nederlanders. Ben je dus op zoek naar een knusse sfeer in plaats van een dozijn jolige kerstmannen? Dan is Osnabrück deze winter zeker een bezoekje waard. Beklim de Marienkerk en geniet van het romantische uitzicht over de kerstmarkt.

Geopend: 21 november t/m 22 december 2022
Openingstijden: 12:00 – 21:00 uur
Parkeren: 

De ene kerstmarkt is de ander niet

De kerstmarkten lijken in eerste instantie erg veel op elkaar. De gezellige stalletjes vol met mooie streekproducten en er een overvloed aan glühwein en allerlei lekkere versnaperingen. De producten die verkocht worden verschillen wel per kerstmarkt zo heb je kerstmarkten met zelfgemaakte koopwaar, maar ook kerstmarkten waar échte kerstproducten verkocht worden zoals kerststerren, kerststukjes of kerstboomdecoraties. Dat maakt het de moeite waard om meerdere kerstmarkten te bezoeken.

Welke kerstmarkt ga of wil je jij graag bezoeken?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: