Een kleine voortuin inrichten doe je zo!

Er zijn maar weinig woningeigenaren met een grote voortuin, de meeste voortuinen zijn klein in Nederland. Maar ook een kleine voortuin kun je inrichten als een gezellige loungeplek, met mooie beplanting. Je voortuin is naast die mooie achtertuin, toch een beetje het visitekaartje van je huis. Ik geef je een aantal tips en tricks in dit artikel: een kleine voortuin inrichten doe je zo!

kleine voortuin inrichten doe je zo

Een kleine kleine voortuin inrichten hoe doe je dat?

Mooie kleine voortuinen zijn er genoeg. En wie wil dat nou niet?

onderhoudsvrije voortuin

Ga je voor een onderhoudsvrije voortuin? De tijd die je hebt om van je voortuin te genieten, wil je immers niet steken in het onderhouden ervan, logisch toch?

Toch zijn ernaast dat de tuin onderhoudsvrij moet zijn, een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden als je begint aan je voortuin.

Functies tuin

Bepaal allereerst de functie of meerdere functies die de tuin krijgt. Ga je er regelmatig zitten? En in wat voor stijl wil je de voortuin dan inrichten? Vervolgens kun je gaan kijken naar de volgende onderwerpen:

betegeling voortuin

Betegeling

Een mooie kleine voortuin begint met het uitzoeken van de juiste tegels. Het klinkt misschien wat gek, maar een grotere tuintegel zorgt voor een ruimtelijker effect. Dus hoe groter de tegel, hoe groter je voortuin lijkt.

Denk bijvoorbeeld aan een tegel van 60×60. Een nieuwe maat bestrating die tegenwoordig ook veel gebruikt wordt is de 80×80 tuintegel. Zo kozen wij voor de 80×80 tegel van gardenlux in donkergrijs.

betegeld met grote tegels kleine voortuin 80x80

TIP: Je kleine voortuin inrichten met moderne, kleurrijke bestrating kan erg duur zijn. Maar je kunt bij sommige webshops of bedrijven ook kiezen voor B-keus bestrating. Als je niet zo’n groot budget hebt, kan dit wel tot 40% schelen vergeleken met A-keus.

tuinbank

Tuinmeubelen

Aan de hand van de functie van je voortuin, kun je bepalen of je wel of geen tuinmeubels gaat neerzetten. Bij een kleine tuin kies je voor het hoognodige, meest praktische of juist best passende tuinmeubel.

Zo kozen wij voor een klein maar simpel betonnen bankje. Lekker om op te zitten als je wilt kletsen met de buren, of om ’s ochtends in alle rust je koffie op te drinken.

plantenbakken met beplanting

Bloempotten en plantenbakken

In elke tuin is plek voor een bloempot of plantenbak. Doordat bloempotten en plantenbakken in alle denkbare afmetingen verkrijgbaar zijn is er ontzettend veel keus.

plantenbak voortuin

Bedenk wel, dat als je een paar grote bloempotten in je tuin zet in plaats van allemaal kleine bloempotten. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect. Waardoor, je tuin juist veel groter lijkt! En dat is nou net wat je wilt bewerkstelligen, bij het inrichten van een kleine voortuin!

Natuurlijk moet je rekening houden met de stijl die je gekozen hebt voor je voortuin. En daarnaast, van wat voor type materiaal moeten je plantenbakken of bloempotten zijn? Ga je voor kunststof, hout of bijvoorbeeld metaal?

Zelf kozen wij voor een aantal grote kunststof plantenbakken om onze kleine voortuin mee in te inrichten. Zo gingen we voor een rechthoekige hoge plantenbak die we naast de ingang neerzetten. En twee langwerpige plantenbakken op wieltjes die je dus gemakkelijk kunt verschuiven aan weerskanten van de voortuin.

beplanting voortuin

Beplanting

Voor het hele jaar kleur in de tuin kun je een mix maken van eenjarige, vaste planten en beplanting die wintergroen en winterhard zijn.

Bedenk daarnaast of je planten de hele dag in de zon zullen staan, of juist in de halfschaduw. Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je beplanting gaat uitkiezen. Want je wilt natuurlijk zolang mogelijk genieten van je tuinplanten.

beplanting plantenbakken

Wij kozen doordat onze bakken de hele dag in de zon staan voor lavendel. Indien je de juiste soort koopt zijn deze ook winterhard en ze ruiken nog eens heerlijk ook!

Wat wij shopten voor onze klein voortuin

no products

Zo zie je dat je met de juiste tips en tricks een kleine voortuin inrichten superleuk is en een prachtig resultaat oplevert.

Hoe heb jij jouw kleine voortuin ingericht?


6 Reacties

 1. Claudia Diependaal
  augustus 16, 2019 / 8:49 pm

  Onze voortuin is veel groter dan de achtertuin haha.

 2. Claudia Diependaal
  augustus 16, 2019 / 8:56 pm

  Wij hebben juist een hele grote voortuin. Achter is hij ook niet klein. Maar wij zijn de enige in onze straat die een garage hebben in de achtertuin. Deze was al voor een deel gebouwd toen wij het huis kochten!

 3. oktober 24, 2019 / 9:51 am

  Ik heb genoten van je mooi geïllustreerde en inspirerende blog. Onze voortuin is nogal schaduwrijk. Dat beperkte de opties enigszins. Wij hebben daarom voor een grasperk, rododendrons en als bestrating grind gekozen. Dat laatste heeft twee voordelen: het ziet er mooi uit en het werkt inbraakwerend.

  • Mariëlle
   Auteur
   januari 27, 2021 / 8:53 am

   Dat kan ik me voorstellen. Met grind hoor je natuurlijk voetstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: