Huidverzorging tijdens de zwangerschap

huidverzorging tijdens de zwangerschap

Zodra ik wist dat ik zwanger was, ben ik meteen van alles gaan opzoeken. Je hoeft maar te googlen en er komt een SHIT LOAD aan informatie tevoorschijn. Natuurlijk is het eerste waar je aan denkt, wat je wel en niet mag eten? Maar, hoe zit het gebruik van de juiste huidverzorging tijdens de zwangerschap? Ik vertel je er vandaag wat meer over, en ook over mijn huidverzorgingsroutine tijdens de zwangerschap.

Wist je dat… sommige skincare ingrediënten in je bloedbaan kunnen komen?

Ja, het is echt waar sommige ingrediënten die in je huidverzorging zitten, kunnen door je huid naar de bloedbaan trekken. En kunnen zo ook bij je ongeboren baby terecht komen. Daarom is het als moeder in spe verstandig om niet meer zomaar alle huidverzorging te blijven gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wordt.

Zwangerschaps glow

Als je al eens eerder zwanger bent geweest, dan zul je het vast al hebben ervaren. Zwangerschapshormonen die je huid behoorlijk veranderen. En dan bedoel ik niet per se positief, maar eerder negatief… denk bijvoorbeeld aan rode vlekken op je huid of acné.

Veel moeders om mij heen hebben het maar over die zwangerschaps glow. Maar die is helaas bij mij nog ver te zoeken. Mijn gezichtshuid is sinds ik zwanger ben verre van rustig en ik heb echt wel meer last van puistjes! Dus toch die hormonen…

huidverzorging tijdens de zwangerschap - L'occitane reine blanche mousse

Reinig je huid goed

Natuurlijk is dit één van de belangrijke onderdelen in de huidverzorging tijdens de zwangerschap. Of je nou wel of niet zwanger bent. Zorg er altijd voor dat je een milde gezichtsreiniger zonder agressieve ingrediënten zoals alcohol gebruikt. Die past bij je huidtype en gebruik deze s’ochtends, maar ook ’s avonds. Laat dit niet afhangen van of je wel of geen make-up hebt gebruikt op de dag. Ook wanneer je geen make-up draagt komt er viezigheid op je huid terecht die weer kan zorgen voor onzuiverheden. Zelf gebruik ik momenteel de gezichtsreiniging mousse van L’occitane.

huidverzorging tijdens de zwangerschap - Decaar Rebalancing cream

Gebruik een dagcrème die geschikt is voor de zwangere vrouw

Ik merkte dus dat mijn huid erg onrustig geworden is sinds ik zwanger ben en je gewoon meer puistjes ziet. Daar ben ik natuurlijk niet blij mee, en dat is voor mij reden geweest om mijn dag- en nachtcrème te vervangen met de Decaar – Rebalancing 24H Cream van Vivadonna.

huidverzorging tijdens de zwangerschap - decaar

Decaar – Rebalancing 24H Cream

Ik gebruik nu een aantal weken de rebalancing cream van Decaar. Deze kreeg ik onlangs opgestuurd en wat een top product vind ik dit!

Decaar Rebalancing Cream

De rebalancing cream is geschikt voor de vette & gemengde huid. Het is een zeer lichte crème die speciaal ontwikkelt is voor gebruik bij acne. En wat deze crème extra speciaal maakt is dat je hem niet niet alleen kunt gebruiken als dagcrème, maar ook als nachtcrème of gewoon om te smeren tussendoor.

Decaar Rebalancing Cream

De creme voelt vettige aan, maar ook weer niet te vet. En smeert gemakkelijk uit.

Decaar Rebalancing Cream close-up

Nou is het niet zo dat ik een acne aanval heb, maar sinds de zwangerschap heb ik wel ontzettend last van puistjes, die erg op spelen. Gelukkig helpt deze huidverzorging tijdens de zwangerschap mijn huid rustig te maken en de puistjes, maar ook roodheid te verminderen.

Ingrediënten

PMF Protective Moisturizing Factor: Beschermt de huid tegen externe schadelijke invloeden, versterkt de barrière en verbetert de huidstructuur. Behoudt het vocht in het weefsel.

Gefermeteerde olie van Algelica Gigas: Hydrateert en verbetert de bacteriële flora, pakt vrije radicalen aan, vermindert ontstekingen, versnelt de regeneratie en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Verzacht en versterkt de huid en geeft het een fluwelen tintje.

Kokosnootolie: Deze olie is van nature antibacterieel en schimmelwerend en daarnaast een uitstekende moisterizer voor de huid.

Groene thee-extract: Met huidverzachtende en antioxiderende eigenschappen.

Wat goed is om te weten is dat deze gezichtscrème vrij is van parabenen, synthetische kleurstoffen, petroleum en paraffinen, synthetische alcohol, kunstmatige geur- en kleurstoffen en minerale olie. En daarnaast wordt hij ook niet op dieren getest. De Decaar Rebalacing Cream is de ideale huidverzorging tijdens de zwangerschap en kost € 49,25. Hij is verkrijgbaar bij Vivadonna.

Gebruik SPF

Onder invloed van je hormonen kunnen je pigmentcellen extra pigment gaan produceren. Dit kan je bijvoorbeeld terug zien aan je tepelhof (die van mij zijn in elk geval wat donkerder en iets groter geworden) en aan de Linea Nigra een dun, donker lijntje die naarmate je langer zwanger bent ontstaat. Ook kunnen er zich nieuwe pigmentvlekken ontwikkelen in de vorm van een zwangerschapsmasker (ook wel bekend al melasma of chloasma).

Helaas ben je als zwangere vrouw dus éxtra gevoelig voor hyperpigmentatie en daarom is het zeer belangrijk om je huid tijdens je zwangerschap te beschermen met een hoge SPF. Een SPF30 of SPF50 is echt dus echt geen overbodige luxe! Zeker niet met de zonnige dagen nog in het vooruitzicht.

huidverzorging tijdens de zwangerschap - Decaar BB Cream SPF50

Decaar – BB cream spf 50

Om goed voorbereid te zijn tegen hyperpigmentatie en de zon gebruik ik de Decaar BB cream met SPF 50. Dit is een getinte dagcrème die je los kunt gebruiken of door je dagelijkse dagcrème kan mengen.

Het fijne van deze BB Cream is dat hij lijkt op een combinatie van dagcrème en foundation. Hij maakt je huid egaal en zorgt ervoor dat je oneffenheden niet meer zo goed ziet. Precies wat je nodig hebt als huidverzorging tijdens de zwangerschap!

huidverzorging tijdens de zwangerschap- drink voldoende water

Drink voldoende water

Wanneer je zwanger bent, is het zaak goed op je vochthuishouding te letten.
Door veel water te drinken hou je je huid soepel en voer je gifstoffen sneller af. Daardoor geef je puistjes minder kans om te ontstaan. Ook houdt je de onderhuid soepel, zodat striae minder kans krijgt.

Bovenop je dagelijkse vochtbehoefte heb je ongeveer 30 tot 50 ml extra vocht nodig, voor de ontwikkeling van de foetus en de aanmaak van vruchtwater.

Wist je overigens dat een glas water voor je opstaat bij sommige vrouwen ook prima helpt tegen ochtendmisselijkheid?

Huidverzorging tijdens de zwangerschap hangt dus niet alleen af van wat je smeert, maar het is dus ook belangrijk hoeveel je drinkt. Ik let dus extra goed op de hoeveel water ik dagelijk drink. En jij?

huidverzorging tijdens de zwangerschap - Let op wat je eet

Let op wat je eet

Tijdens de zwangerschap kan je lichaam, maar ook je huid gevoeliger zijn voor wat je eet. Zo kan je eerder last hebben van uitslag of eczeem. Eet daarom gevarieerd en gezond. En let op verzadigd vet en suiker. Deze hebben namelijk een slechte uitwerking op je huid. Je krijg ter eerder onzuiverheden en puistjes van.

Do’s voor een goede huidverzorging tijdens de zwangerschap

Hieronder heb ik alle do’s voor een goede huidverzorging tijdens de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

 • Reinig je huid goed, zowel s’ochtends als ‘s’avonds.
 • Gebruik een dagcrème die geschikt is voor de zwangere vrouw;
 • Gebruik SPF;
 • zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt, minimaal 1,5 liter water;
 • Eet gevarieerd en gezond. Let op verzadigd vet en suiker.

Heb jij je huidverzorging tijdens de zwangerschap aangepast..
En zo, ja welke producten heb je juist weggelaten of toegevoegd aan je huidverzorgingsroutine?

disclaimer

13 Reacties

 1. maart 29, 2019 / 12:49 pm

  Ik heb eigenlijk niets nodig gehad, ik had wat dat een voorbeeldige zwangerschap, geen hoofdpijn meer, geen last vakmijn huid en alleen wat haaruitval, maar niks ernstigs. Ik gebruikte toen alleen zo een crème die goed zou zijn tegen striae. Of het waar was, weet ik niet, maar ik ben beide keren 18 kilo aangekomen, maar geen striae overgehouden, dus wie weet heeft het geholpen ;)

  • Mariëlle
   Auteur
   april 1, 2019 / 8:47 am

   Dat klinkt super geen striae is fijn! En helemaal geen hoofdpijn meer als je daar zoveel last van hebt!

 2. maart 29, 2019 / 5:02 pm

  je denkt hier denk ik niet snel bij na, maar goed dat je daar aandacht aan besteed. (ik kan hier dan ook niet echt over meepraten, want ik ben nooit zwanger geweest).

  • Mariëlle
   Auteur
   april 1, 2019 / 8:47 am

   Begrijpelijk Kiki, dat zijn dingen waar je pas over na gaat denken als je het ervaart ;)

 3. maart 29, 2019 / 9:28 pm

  Wat veel tips. Ik heb een klein beetje pigmentvlekken gekregen in de derde zwangerschap, verder niet veel gedoe met mijn huid

  • Mariëlle
   Auteur
   april 1, 2019 / 8:48 am

   Fijn om te horen Linda! Heb je nog iets speciaals gedaan tegen de pigmentvlekken?

 4. maart 30, 2019 / 8:41 am

  20 jaar geleden werd er alleen anti striae crème aangeraden. Een glas water hielp mij inderdaad tegen ochtensmisselijkheid

 5. maart 31, 2019 / 8:20 am

  Hier ben ik niet altijd even lief voor mijn huid, maar deze zwangerschap heeft me gewoonweg gedwongen ermee bezig te gaan. Super droge huid, en de rimpels kwamen overal tevoorschijn dus smeren maar. Veel vocht bleek het antwoord.
  De producten die jij gebruikt heb ik niet, wel bewust heel goed gekeken naar meer vocht en vaker smeren. Dit helpt. Zon, daar blijf ik uit. Zodra ik erin zit is het gelijk raak, herkenning dus. Gelukkig is de bevaldatum heel dichtbij nu…. kan elk moment gebeuren!

  • Mariëlle
   Auteur
   april 1, 2019 / 8:49 am

   Herkenbaar hoor Barbara, vocht is echt key. Vooral omdat je lichaam natuurlijk ook een hoop vruchtwater moet aanmaken. Dus als je te weinig tot je neemt onttrekt het vocht zich uit jouw lichaam. Goed dat je dit opgevallen is en dat je er nu extra op let! Succes met de laatste loodjes en geniet er nog even van zolang dat het kan <3

 6. maart 31, 2019 / 5:02 pm

  Vreemd genoeg was mijn huid tijdens de zwangerschap juist fantastisch. Daarna minder

 7. strongbodynl
  maart 31, 2019 / 5:41 pm

  Ik heb 3 goede zwangerschappen gehad en me totaal hier niet mee bezig gehouden. Maar wel handig om te weten als je voelt dat het negatieve bij effecten heeft om te weten waar je aan kan denken.

 8. Verena
  april 2, 2019 / 9:16 am

  Wat een goede tips! Die ga ik onthouden voor als het voor mij nog eens zo ver komt :)

 9. april 2, 2019 / 10:46 am

  Ik had ook een hele onrustige huid tijdens de zwangerschap. Droog, eczeem, gevoelig, rood….ik heb zoveel mogelijk milde producten geprobeerd te gebruiken! En goed insmeren tegen de zon ivm een zwangerschapsmasker ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: