mijn nieuwe tragus piercing

In de Weekly Snaps #48 vertelde ik jullie dat ik afgelopen vrijdag mijn tragus piercing liet zetten. Ik vertel je wat meer over mijn nieuwe tragus piercing en of het zetten van de piercing pijn deed.

mijn nieuwe tragus piercing-19

Ik dacht er al een aantal jaar over na, ja een aantal jaar. Ik durfde hem gewoon op de een of andere manier niet te zetten! Maar afgelopen vrijdag kreeg ik het ineens in mijn hoofd. Schijt ik laat het gewoon doen, dus dat deed ik. Ik ging naar Piercing Studio Utrecht op de Prederikherenstraat. En kon gelijk terecht bij eigenaresse Mandy de Wit.

mijn nieuwe tragus piercing

Gelukkig is niet aan mijn hoofd te zien dat ik lichtelijk gespannen ben… Ik vind het stiekem toch wel erg spannend. Bij binnenkomst moet ik een formuliertje invullen met allerlei vragen. Ben ik wel gezond, gebruik bepaalde medicijnen enz..

mijn nieuwe tragus piercing

Belangrijk is om altijd eerlijk te zijn op dit formulier, want de vragen worden uiteraard niet voor niks gesteld. Ik was nog even in paniek om een geldig legitimatie bewijs, maar gelukkig mocht een rijbewijs ook! Dus denk hieraan als je oor piercings gaat laten zetten.

mijn nieuwe tragus piercing

Waar zit de tragus?

De buitenkant van het oor bestaat uit allerlei delen die elk hun eigen naam hebben. De tragus is het deel van je oor waar je gehoorgang achterzit. Het steekt een beetje uit. Als je je oren dichtknijpt, dan druk je eigenlijk de tragus dicht.

De tragus is gemaakt van kraakbeen waardoor het risico bij het zetten van een piercing groter is dan bij andere delen in je oor. ‘tragos’ komt uit het grieks en betekent geit. Vernoemd naar het haar wat bij de ingang van je oor zit. Geen idee waarom, maar het is nou eenmaal zo. Dus eigenlijk kreeg ik een geiten piercing.

Hoe wordt een tragus piercing gezet?

Mandy vroeg me eerst waar ik de piercing precies wou. En uiteraard gaf ik aan dat ik een tragus piercing wou. Ze gaf uitleg over hoe de piercing gezet zou worden en wat ze precies ging doen.

mijn nieuwe tragus piercing

De tragus piercing moet met een naald gezet worden, en mag je dus absoluut niet laten schieten. Dit komt doordat de tragus uit kraakbeen bestaat en de piercing er recht doorheen wordt gezet. Het is dus veiliger om hem te laten piercen. Wanneer je de piercing zou laten schieten heb je kans op het scheuren of versplinteren van het kraakbeen. Als je de tragus laat schieten heb je ook kans op vervorming of sneller last krijgen van een ontsteking.

Ze ontsmette mijn oor met ontsmettingsmiddel. Dit is erg belangrijk, want zo gaat je oor niet ontsteken straks. Daarna tekende eerst de plek af waar de piercing moest komen, door er een stipje te zetten. En vroeg me of hij zo goed zat.

mijn nieuwe tragus piercing

Lastig bepalen hoor, want de tragus is van zichzelf al niet zo groot. Ik besloot dat het goed was en dat we konden beginnen met het echte werk!

mijn nieuwe tragus piercing

Vervolgens zette een tang op het stukje kraakbeen waar de piercing moest komen. Dit vond ik best een gek, maar toch ook beetje onprettig gevoel.

Nu kwam de naald tevoorschijn, dus als je niet tegen naalden kan moet je echt even niet kijken. Zelf kreeg ik er weinig van mee. Ik voelde een klein steekje en toen zat de naald er in.

mijn nieuwe tragus piercing

Ja mijn gezicht kleurt er toch wat rood van, want een gaatje in je oor dat voel je wel. Pff het grootste gedeelte zit erop!

mijn nieuwe tragus piercing

De piercing werd bevestigd aan het buisje, zodat deze achterblijft in mijn tragus.

mijn nieuwe tragus piercing

Nog even het achterkantje aandraaien en tadaaa. Hij zit erin!

mijn nieuwe tragus piercing

Ik vraag Mandy om nog even met mij op de foto te gaan, omdat ik vind dat ze me top geholpen heeft. En natuurlijk doet ze dat graag. Dus duim omhoog voor Mandy

Hoe een tragus piercing verzorgen?

Mandy legde me uit dat bij het verzorgen van een piercing tegenwoordig iets anders wordt aanbeveelt dan wat jaren terug. Zo werd er vroeger gezegd dat je het beste kon schoonmaken met sterilon, jodium of zoutwater. Dit is tegenwoordig echt een no-go. Dit schijnt veelte agressief voor je wondje te zijn, waardoor het minder snel en goed heelt.

Sowieso moet je proberen je piercing alleen maar met schone handen aan te raken, want alleen zo heb je de minste kans op infecties. Mandy vertel me dat ik het beste kan proberen om de tragus in de ochtend en avond met wat zeep heen en weer te bewegen en dus niet rond te draaien. Alleen zo heelt de piercing het best.

Het dragen van mijn tragus piercing

De eerste paar dagen probeer ik zo min mogelijk op het oor te slapen waarin de tragus piercing is gezet. Het wondje heeft ongeveer drie maanden nodig om helemaal te helen. Ik moet dus wel even rekening houden, dat het dragen van oordopjes op dit moment wat lastiger en eigenlijk ook niet zo verstandig is. En ook met mijn lange haar, omdat de piercing door het wat langere staafje wat naar buiten uitsteekt.

mijn nieuwe tragus piercing- voor en na

Zelf de tragus piercing verwisselen?

Na drie weken mag ik terug komen bij Mandy om mijn piercing te laten controleren. Ik denk niet dat dit nodig is dus spreek met haar af om over ongeveer drie maanden nog eens langs te komen.  Dit doe ik omdat, de piercing pas over drie maanden goed geheeld is. En het door de dikte van de tragus het lastig kan zijn om zelf de piercing te verwisselen. Ook heb je niet zoveel plek om met je vinger het balletje of uiteinde van de piercing dicht te draaien. Dus ik kies voor gemak. En kan dan wellicht gelijk een andere piercing kopen. Als jij wat zelfverzekerder bent kun je het natuurlijk ook zelf proberen. Maar pass even. Mandy is btw hartstikke aardig, dus het is nog gezellig om een bezoekje aan er te brengen ook ;)

mijn nieuwe tragus piercing

Doet het zetten van een tragus piercing pijn doet?

De tragus is dikker dan de plek waar je een normale oorbel laat zetten. Bij de één is de tragus overigens groter dan bij de ander. Doordat de piercing naald door het hele stuk kraakbeen moet, voelt dit voor de een minder prettig aan dan de ander. Natuurlijk verschilt de pijn voor iedereen omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Zelf vond ik het wel meevallen. Zo brandde bij het zetten van mijn tweede oorgaatje in mijn oren heel erg. Natuurlijk voelde ik het piercen van de tragus wel even, maar ik zou dit vergelijk met een stekend in plaats van een brandend gevoel. Men zegt dat het laten zetten van een tragus piercing over het algemeen meer pijn doet dan een andere oorpiercing. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb er weinig van gevoeld. Maar ik heb dan ook een hoge pijngrens. Ik zou het dus zo weer doen en had er zeker geen paar jaar voor hoeven wachten…

Ik ben benieuwd! Welke piercing heb jij?
En zou jij nog andere piercings willen?

4 Reacties

 1. Vs
  oktober 29, 2019 / 10:38 pm

  Hoi marielle,
  Ik heb de tragus en de daith in 1x laten zetten. De daith is de pijnlijkste bij het hoor omdat hij door dubbel kraakbeen moet. Ik heb naast de tragus en de daith ook nog een helix en een tongpiercing en 3 oorgaatjes in iedere oor. Naar mijn idee vind ik het nu welletjes met de piercings.

  Ik ga kijken of ik morgen een afspraak kan maken met een piercer, omdat mijn traguspiercing vannacht door mijn oor heen kwam. Mijn piercer die hem zette die is te ver weg om na mijn werk even op en neer te gaan, dus doe ik de check up bij de piercer in de buurt. Voor dit moment plak ik een dik plakkertje aan mijn knopje zodat hij niet weer in mijn oor kan zitten.

 2. Mariëlle
  Auteur
  oktober 29, 2019 / 11:00 pm

  Wat leuk om te horen dat je zoveel piecings hebt. Ik heb inderdaad wel over de Daith gehoord, maar vond dit toch iets te rigoureus voor mezelf. Inmiddels begint het bij mij ook een heuse earparty te worden. Ik wil binnenkort graag het 3de gaatje laten prikken.

  Vervelend joh dat het niet helemaal goed is gegaan met de traguspiercing. Ja, soms heb je dat… fijn dat je in de buurt terecht kan. Hou de boel goed schoon en het belangrijkste geniet ervan!

 3. Jorien
  november 30, 2020 / 7:41 pm

  Hee! Welke zeep heb jij gebruikt?

  • Mariëlle
   Auteur
   december 1, 2020 / 11:32 am

   Ik heb het gewoon gewassen met de normale douchegel/foam die ik normaal ook altijd gebruik.
   Geen bijzonderheden dus… Handig kan zijn om nog wel wat ontsmettingsspul te halen. Vroeger hadden ze deze van dettol, maar nu heb ik er eentje van Kruidvat eigen merk. Deze werkt net zo goed ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: